7. 9. 2012

Recenze - Loď mezi hvězdami


Název: Loď mezi hvězdami
Autor: Beth Revis
Originální název: Across the Universe
Série: Vesmír (#1)
Nakladatelství: CooBoo (2012)

Sedmnáctiletá Amy musela podstoupit těžkou zkoušku. Musela se rozhodnout, zda zůstane na Zemi, nebo zda poletí s rodiče v obrovské vesmírné lodi zvané Universum. Universum je loď, která byla vyslána do vesmíru s jediným – ale důležitým – úkolem. Musí se i s pasažéry dostat na novou planetu Centauri, která byla shledána za vhodnou k obývání. Jednu tu jedno ALE. Cesta na Universu trvá 300 let, po tu dobu musí být Amy, její rodiče a další důležitý lidé pro novou planetu zmraženi v kryo komorách. Na Universu život není tak jednoduchá a tak úžasný, jak by se při slovech – plavba vesmírem – mohlo zdát. Na lodi panuje určitý řád. Funguje zde systém „Synů a Otců“. Kdy otec je jakýsi velitel lodi a Syn ho má nahradit, až nebude schopen velet lodi.

Amy se nakonec rozhodla, že na loď nastoupí s rodiči. Je zmražená v kryo komoře, zdají se jí sny, vzpomíná na Zem, na Jasona, když v tom se něco stane.. něco je špatně! Amy se probudí o 50 let dříve. Amy se pozná se Synem, který je na lodi skoro jediný,  který se na ni nedívá skrz prsty. Seznámí se s Otcem a Doktorem, kteří skrývají víc, než je zdrávo. Amy se musí naučit žít na vesmírné lodi, kde je všechno úplně jiné, než na Zemi. Spousta nových zvyků a technologií.

Loď mezi hvězdami je knihou, která se mezi YA knihami vydanými u nás určitě něčím vymyká. Nejde o upíry, vlkodlaky, dokonce ani dystopie. Loď mezi hvězdami se dá nejspíš nejlehčeji zařadit mezi sci-fi. Tím, že autorka zvolila tento žánr možná trochu zariskovala. U nás i na Slovensku jsou čtenáři určitě otevřeni novým možnostem. Naopak mi přijde, že v Americe mají jednoduše rádi stereotyp a cokoli, co vybočuje z řady, je automaticky špatné. Ne v však s touto knihou. Beth Revis to však vychytala. Kniha se v zahraničí stala opravdu populární. Měla velkou propagaci a již se čeká na vydání třetího dílu. Není divu, že si knihy všimlo i české nakladatelství (CooBoo).

Nerada to dělám, vybírat si knihu podle obálky bychom opravdu neměli. V tomto případě však obálka nejde nezmínit. Obálka je úžasná, dokonalá a nezapomenutelná a úžasně se hodí k příběhu. Obálka druhého dílu je stejně tak úžasná. Jak to tak ale bývá, vydavatelé si zase vymysleli něco nového. Obálka třetího dílu už je naprosto jiná a nehodí se tak k prvním dvěma dílům. Můžeme jenom doufat, že se vydavatelství CooBoo podaří vytvořit stejně úžasnou obálku, jako jsou první dvě. Ráda bych zmínila, že v knize najdete i mapu lodi, která je při čtení velkým pomocníkem, můžete si tak snadněji představit, jak je loď orientovaná a uspořádaná. Ach, obálky… to je věčné téma.

Kniha má – mohlo by se zdát – jednoduchý příběh, ale všechno se zamotává každou stranou a každou větou. Proto je velmi přínosné to, že příběh je vyprávěn střídavě po kapitolách z pohledu Amy a z pohledu Syna. Můžeme tak pohlédnout na to, jak život na lodi a vývoj všeho co se děje na lodi vidí oba hlavní protagonisté. Zvrat na vás čeká v každé kapitole a nebudete si ničím jisti. Za toho „špatného“ budete považovat každého. Kniha nabitá napětím, akcí i láskou.

Autorka má úžasný styl. Knihu jsem četla jak v originále, tak teď i v českém překladu. Proto můžu opravdu říct, že překlad je opravdu úžasný, překladatel, pan Eliáš, odvedl opravdu dobrou práci, stejně tak celá redakce. Víte, „xakru“ je opravdu úžasné slovo.

Loď mezi hvězdami není kniha, která je dokonalá. Má své mouchy, to ale nemění nic na tom, že knihu doporučuji všemi deseti. Konec nebyl úplně podle mých představ, ale to rozhodně nepočítám jako zápor knihy. Na další díl se však opravdu těším. Bude těžké, čekat na překlad. Nebo si ji mám přečíst v originále? Těžké rozhodování.

2 komentáře:

  1. Začiatok knihy, keď ich mrazili sa mi absolútne nepáčil. Bola som z toho, akože no fuj! :D Ďalej to už bola pohodička, ale u mňa dostala len 3*.

    OdpovědětVymazat
  2. Musím si to už konečně přečíst. Rok mám doma anglickou verzi.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.