25. 4. 2013

Recenze | Pláž utonulých | Domingo Villar

Název: Pláž utonulých
Originální název: La Playa de los ahogados
Autor: Domingo Villar
Série: Leo Caldas (#2)
Nakladatelství: Host (2013)

Autor Pláže utonulých pochází z Galície, což je malá země na severozápadě Pyrenejského poloostrova a patří ke společenství Španělska. Spousta toho, co autor zná ze své rodné země se promítlo do jeho knihy. Víny, dobré jídlo, rybaření. Pláž utonulých je již druhou knihou galicijského inspektora Lea Caldase, v českém překladu však vyšla jako první. Autor ji napsal po úspěchu své první knihy s Caldasem v hlavní roli -  Oči v barvě vody.

Jednoho pochmurného podzimního rána vyplaví moře na pláž u malé galicijské vesnice mrtvého námořníka, který má ruce spoutané plastovým páskem, obyvatele vesnice tato tragédie sice zasáhne, ale všichni jsou si jisti, že námořník spáchal sebevraždu. Ale Leo Caldas se svým parťákem Estévezem si nejsou tak jistí, někdo ovšem chce, aby to jako sebevražda vypadala. Zdánlivě jednoduchý případ se začíná komplikovat. Caldas během vyšetřování naráží na deset let starou tragédii, která malou vesnici postihla. Mohl se vrátit duch utonulého kapitána, který před deseti lety ztroskotal a může se mstít svým námořníkům?

Zjistit pravdu pro inspektora Caldase nebude snadné, protože místní obyvatelé jsou k cizím a zvlášť v policii velmi nedůvěřiví a jednoduše si hledí svého. 

Pláž utonulých má všechno, co má správná detektivka mít. Příběh je rozdělen do kraťoučkých kapitol, které čtenáře neustále udržují ve střehu a jejich délka bude čtenáře nutit, aby si ještě jednu kapitolu před spánkem přečetl. Domingo Villar vymyslel velmi inteligentní příběh o pomstě, který se zaměřuje spíše na psychologii postav než na krvelačné a akční scény. Čtenář se ale o to víc musí na příběh soustředit, protože indicií může být i úplná maličkost a vše se může změnit během mrknutí oka. 

S výjimkou ranaře Estéveze mi žádná postava k srdci nepřirostla. Postavy sice mají nadhled a nepletou své soukromí do své práce, ale kvůli tomu, že autor nepoodhalil žádné větší detaily ze soukromí svých postav, místy to vypadalo, jakoby mezi sebou mluvili roboti a ne lidi. 

Protože autor zná prostředí Galície, zasadit svůj příběh právě do tohoto místa byl určitě velmi chytrý tah. Deštivé, zatažené a pochmurné počasí a nečasy, které sebou  přináší moře, krimi thriller dokresluje úžasným způsobem. 

Pokud hledáte detektivku, u které vám od první strany nebude jasné, kdo je vrah a kdo oběť, určitě sáhněte po Pláži utonulých, protože dostanete příběh, který vám přinese zvrat a překvapení na téměř každé straně.
Za poskytnutí výtisku k recenzi děkuji e-shopu martinus.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.