23. 5. 2013

Skrytá | Marianne Curley | Její život se brzy od základu změní

Název: Skrytá
Autor: Marianne Curley
Originální název: Hidden
Série: Avena (#1)
Nakladatelství: Jota (2013)
Překlad: Naďa Funioková

kniha vyjde 5. června 2013!

Ebony Hawkinsová už od malička věděla, že je jiná, než ostatní. Je jedináček, dlouho se učila doma, nikdy neopustila rodné údolí, ano, a má fialové oči, neuvěřitelnou sílu a je vážně hodně, hodně rychlá. Přesto, že Ebony tohle všechno ví, dosud se jí dařilo zapadat a nijak zvlášť nevynikat. Teď to ale vypadá, že se Ebony něco děje a jak to tak vypadá, dopad na její život to bude mít nevídaný. Nepotrvá to dlouho a Ebony se dozví, že je anděl. Jako malý andělíček byla unesená svým rodičům a dána do náhradní rodiny na Zemi. Její život se změní od základů.

Marianne Curley není pro českého čtenáře neznámý pojem. Narodila se jako nejmladší ze čtyř dětí v Austrálii. Už od dětství milovala knihy, jejím přečteným románem byl Oliver Twist, po přečtení bylo jasné, že knihy se stanou součástí jejího života. Marianne se stala učitelkou administrativních prací, zapsala se do dálkového kurzu psaní a účastnila se spisovatelských soutěží. V této době už dávno byla matkou. Její první kniha, Stará magie, byla přeložena do více než deseti jazyků, po vydání první knihy Marianne začala studovat mytologii starého Řecka, Říma a rané Mezopotámie. Díky tomuto studiu vznikla úspěšná a slavní trilogie Strážci času (nakl. Jota). Za svou tvorbu získala spoustu ocenění, zejména v žánru literatury pro mládež. Na začátku roku 2004 byla u Marianne diagnostikováno zhoubné onemocnění kostní dřeně, kdy musela podstoupit transplantaci. Operace a léčba dopadla dobře a Marianne žije s manželem a se třemi dětmi v Novém Jižním Walesu.

Po předchozích zkušenostech jsem měla z další andělské série trochu obavy. Těžko říct, zda mé obavy byly oprávněné, nebo ne. Přeci jenom se jedná o první díl série, a věřím tomu, že autorka nám má ještě hodně co říct, ale..¨

..nemůžu říct, že by kniha byla špatně napsaná. Napsaná je dobře, lehce a svižně. Horší je to však se samotným příběhem. Uvítala bych lepší zápletku, která čtenáře dokáže udržet vzhůru dlouho do noci. Žádná zápletka, ze které by se ani autorka nemohla vymotat se nekoná a žádné velké odhalení na čtenáře také nečeká. Autorka se ale přesto snaží do knihy vnést náznak tajemství, které mají samotné postavy vyřešit až na samotném konci. I přes veškeré mlžení a zdánlivou tupost postav, nemá čtenář problém vše odhalit téměř na počátku knihy.

Kniha je vyprávěná víceméně střídavě z pohledu andělské dívky Ebony a z pohledu kluka Jordana. Ebony je šestnáct let a není jako hrdinka ze spousty knih, kdy při první zmínce o tom, že by mohla být naprosto výjimečná a že by ani nemusela být člověk začne skákat nadšením a všemu okamžitě uvěří, ne. Ale no tak, andělé přece neexistují! Ebony dlouho - na poměry ostatních knižních hrdinek - odolává, než podlehne pravdě. To je ale asi tak všechno, co je na postavě Ebony Hawkinsové zajímavé. Nakonec se z ní stane typická hrdinka, která by nejraději zachránila celý svět výměnou za svoje štěstí a svůj život. Jordan jako by snad byl do příběhu dodán jen proto, aby vyplnil nějaké místo, já budu jenom doufat, že v dalších dílech dostane více prostoru a nebude schovaný ve stínu úžasného Nathaneala, protože věřím, že i jeho osudy by mohly být opravdu zajímavé.

Že já se snad v žádné andělské knize nedočkám pořádného popisu andělského světa, jejich života, schopností a jednoduše všeho, co mě zajímá! Několik věcí sice uvedeno bylo, ale já chci víc!

Jde vlastně o průměrnou knihu. Žádné extrémní napětí, lehké, příjemné čtení. Prostě klasická oddechovka s trochou nadpřirozena a paranormálna. Boj dobra se zlem. Láska. Přátelství. Oběti. Naděje. Pořád ale věřím tomu, že autorka má v rukávu schované ještě pořádné pecky, ale to si budeme muset počkat na další díly, na které jsem po právu docela zvědavá těším se!

○za poskytnutí e-booku k recenzi děkuji nakladatelství Jota
○zdroj obálky nakladatelství Jota

1 komentář:

  1. Toto si plánujem prečítať, páči sa mi obálka a anotácia 8)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.