8. 5. 2013

Mánie | Craig Larsen | Myslíte si, že znáte své sourozence?

Název: Mánie
Originální název: Mania
Autor: Craig Larsen
Série: -----
Nakladatelství: Knižní klub (2012)
Překladatel: David Petrů

Před spoustou let, když byli Nick Wilder a jeho starší bratr Sam ještě malí, na zamrzlém jezeře se stala jistá událost, která Nicka navždy poznamenala. Teď jsme ale v přítomnosti, v americkém Seattlu, kde se narodila spousta sériových vrahů, a v Seattlu opět řádí sériový vrah. Stopy vedou do útulku pro bezdomovce, vrah své oběti vraždí neskutečné brutálním způsobem. Nick Wilder je fotoreportér v místních novinách, proto se se s těmito událostmi setkává tváří v tvář.

Ukázka:
Pohled na zmrzačené tělo jím otřásl. Když odemkl auto, rozhodl se, že se zastaví ve Starbucks nedaleko domova, dá si kafe a teprve pak pojede do redakce. Chtěl se trochu uklidnit a fotky mohl stejně dobře nahrát na svůj notebook a poslat je do redakce přes wi-fi v kavárně. Otočil klíčkem v zapalování, zapnul stěrače, a když se odpíchl od obrubníku, mimoděk si přitiskl lokty k tělu a sevřel prsty na plastovém volantu.Měl hlavu plnou hrůzných myšlenek na zavražděnou ženu hozenou do mokré trávy a nemohl tušit, že mu za pouhých pár minut zcela nečekaně vpadne do života Sara Garlandová - s ladností skokanky, která hladce zajede pod hladinu hlubokého bazénu. (Mánie, Craig Larsen, str. 23, Knižní klub (2012), překlad - David Petrů)

Craig Larsen se narodil v roce 1968, absolvoval Kalifornskou univerzitu a vystudoval práva na Kolumbijské univerzitě. Je členem amerického sdružení spisovatelů detektivek a mezinárodního sdružení autorů thrillerů. Mánie se stala jeho literární prvotinou. Pokud vezmeme v potaz, že jde vážně o autorovu první knihu, tak nastavil laťku k překonání leda sám pro sebe. Ale kniha má pořád spoustu nedostatků, u své další knihy se bude muset Larsen snažit o něco víc.

V knize se střídá spousta dějových linií, které spolu na první pohled nemusí souviset. Opravdu by mohla dávná klukovina ovlivnit váš současný život? Nejdřív pohled do současnosti, za chvíli je to minulost posléze zase sny. Autor přeskakuje do jednotlivých časových období tak často a tak špatně, že čtenář občas zůstane zmatený a musí se dlouho orientovat, ve kterém časovém období se zrovna nachází. Příliš zamotané, příliš zmatené. Paradoxně mě nejvíce bavily části z minulosti - z dětství Nicka a jeho bratra Sama.

Hlavní záporák bude pozorným čtenářem jistě brzy odhalen. Já jako běžný čtenář jsem na to, jak to tedy vlastně celé je nepřišla po pár stránkách, jak někteří po internetových diskuzích zarytě tvrdí, v polovině jsem však měla jasno. Celé rozuzlení provádí jedna skutečnosti, kterou jsem v knize z tohoto, nebo podobného žánru, snad ještě nepotkala - za což rozhodně plus. Celkově to však na mě dojem neudělalo. Možná za to může právě skutečnost, že autor příliš přeskakuje, což je také věc, která knize nejvíce ubližuje. Při čtení thrilleru, detektivky, prostě knihy, kde je důležitý každý detail, bych ráda, aby kniha měla určitý řád, abych byla schopná si všímat detailů, které jsou pro případ opravdu důležité. Když se při čtení musím stranu, nebo dvě orientovat, asi je něco špatně.

Ukázka:
Sam se na bratra zahleděl a poprvé od chvíle, kdy zastavil na parkovišti, si ho pořádně prohlédl. "Je ti něco?" zeptal se. "Vypadáš příšerně.""Fakt?""Máš kruhy pod očima.""Poslední dobou špatně spím," připustil Nick."Máš problémy?""Jsem v pohodě. Jenom jsem měl dlouhý den."Sam otočil klíčkem v zapalování a umlčel tiché předení silného motoru BMW. "Nejde doufám o peníze?""Ne." Nick ztrácel trpělivost. "Nic to není. Vážně. A musíme jít, Same."Sam si bratrovy nervozity nevšímal a vystoupil z auta. Krátce Nicka objal, pak se opřel o kapotu. Podíval se na hodinky - tytéž nerezové křemíkové hodinky značky Citizen, které dostal od rodičů za maturitu. "Počkej chvilku, Nicku. Řekni mi, o co jde. Jestli potřebuješ půjčit, klidně se na mě můžeš obrátit. Nemám se teď nijak zle a víš, že pro tebe udělám cokoli."V Nickovi se svářily emoce. Stres z toho, že je tu držen proti své vůli, zatímco na něj už čeká Sara. Vděk za Samovu velkorysost. A pak náhlý vztek, kterému sám nerozuměl. "Peníze, pořád peníze," zamručel. "To je tvoje odpověď na všechno. Dokud je máš, jsi v pohodě. Bez nich nestojí tvůj život za nic." (Mánie, Craig Larsen, Knižní Klub (2012) str. 23, překlad - David Petrů)

Jak to shrnout. Jde o průměrný thriller, pokud tedy chcete knihu, u které si budete muset namáhat mozek a budete při čtení hledat své vlastní stopy a důkazy k tomu, abyste sami odhalili vraha, pokud ale zároveň toho vraha nechcete znát už v polovině knihy, tak určitě pokračujte v hledání vhodnější knihy.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.