20. 5. 2011

Review - Hunger Games; Aréna smrti

Autor: Suzanne Collins
Název: Hunger Games - Aréna smrti
Originální název: Hunger Games
Série: Hunger games (1/3)


Anotace:
Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hladové hry začínají...


Dokázali byste přežít v divočině, když se všichni snaží o to, abyste nespatřili další úsvit? V troskách země, kdysi známé jako Severní Amerika, se rozkládá Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou a udržuje si jejich poslušnost tím, že je nutí, aby každý rok vysílaly jednoho chlapce a jednu dívku ve věku mezi dvanácti a osmnácti lety jako účastníky Hladových her – boje na život a na smrt živě přenášeného televizí. Šestnáctiletá Katniss Everdeenová, která bydlí sama se svou matkou a mladší sestrou, považuje účast ve hrách za rozsudek smrti, když se nabízí jako dobrovolnice, aby nahradila svou sestru, jejíž jméno bylo vylosováno pro letošní ročník. Katniss se ale už v minulosti ocitla na pokraji smrti – a je odbornicí na přežití. Aniž by chtěla, stává se soutěžící. Má-li však vyhrát, musí učinit řadu rozhodnutí, která staví přežití proti lidskosti a život proti lásce. Uznávaná spisovatelka Suzanne Collinsová, autorka Underworld Chronicles z žebříčku bestsellerů New York Times, představuje napínavé i filozofické, dobrodružné i romantické dílo zasazené do budoucnosti se zneklidňujícími paralelami k naší současnosti.


(bez SPOILERŮ)
Severní Amerika už není to, co bývala. Před lety se rozdělila na 13 Krajů - stát Panem, s hlavním městem - Kapitol. Je to již desítky let, co se Třináctý kraj vzbouřil a Kapitol ho srovnal se zemí.. Od té doby v celém Panemu, každý obyvatel sleduje Hladové hry. Nejzvrácenější reality show všech dob. 
24 splátců, dva z každého kraje - dívka a chlapec ve věku od 12 do 18 let, jsou každoročně na Den sklizně vybíráni k nelítostné hře o život. Všech 24 splátců bude na několik týdnů uzavřeno do Arény, připravené speciálně pro tuto příležitost, kde budou bojovat o svůj život.. Spoléhat se smí pouze na sebe. Budou se navzájem zabíjet, vítěz smí být jenom jeden.


Prim, dvanáctiletá sestra hlavní hrdinky Katniss byla vybrána jako dívčí zástupkyně pro Dvanáctý kraj tohoto ročníku Hladových her. Ale copak může Katniss něco takového připustit? Ona, která se po smrti otce stará o svou rodinu, o sestru a matku. Loví pro ně, sbírá bylinky, jedlé rostliny, vydělává peníze prodejem nalezeného jídla. Ne! Nemůže dovolit, aby Prim přišla o život v Aréně smrti.. Proto se hlásí dobrovolně místo svojí sestry. -jak už všichni víme z anotace nebo ze zadní strany knížky. 
 Jennifer Lawrence
 jako Katniss Everdeen
Chlapeckým zástupce Dvanáctého kraje se stává Peeta.. Syn pekaře, který kupuje veverky ulovené Katniss. Peeta není bojovník, nedokázal by se uživit sám v lese.. Ale je silná osobnost, dokáže si lidi kolem sebe podmanit pouze slovně. Dozvíme se, že je zamilovaný do Katniss! Samozřejmě, láska si najde cestu i v té nejhrůznější show v celém Panemu!


Kdo se trošku o tuto sérii zajímáte, jistě víte, že natáčení filmu je už plném proudu! :) Na film se těším opravdu hodně! :) Ale knížka, je knížka!! :))    


Knížka je napsána z první osoby - Katniss. Jsou popisovány její útrapy a možná i pár hezkých chvil v Aréně. Knížku jsem přečetla za tři dny. Ze včerejška na dnešek, jsem četla dlouho do noci. Dvakrát na mně přišla v noci mamka a byla sem "vyzvána" : "Ať už tu zatracenou knížku někam hodím a táhnu spát" -nebyla jsem schopná jít spát! :)) Příběh mně tak moc vtáhl do děje, že jsem se nedokázala odtrhnout a knížku jsem opět dočetla dneska ve škole! Moje celkové hodnocení je:


5/5


p.s. dala bych i 1000/1000 :D
                                                                   "Dý  

9 komentářů:

  1. Já Hunger Games miluju. Taky si pamatuju, jak jsem si večer četla, Katniss už byla v aréně a mamka po mě vyžadovala abych šla spát. Naprosto nemožné :D

    OdpovědětVymazat
  2. Vždy keď sem juknem tak je tu nejaka kniha ktoru nepoznam, idem zistit ci to maju v kniznici :D

    OdpovědětVymazat
  3. Majú, ale všetky sú požičané, to nič, rezervovala som si :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Taky jsem z nich hotová. Třetí díl jsme sice ještě nečetla, ale jen proto, že si ho šetřím:D Ale strašně se na něj těším:D

    OdpovědětVymazat
  5. Tahle knížka může být fajn.Mě osobně ale moc nezaujala.Věřím že ostatním se líbi :)

    OdpovědětVymazat
  6. Páni, děkuju, vážně moc děkuju... už tedy vím, po jaké knize sáhnout v knihkupectví jako první, doteď jsem to nevěděla, ale na tvůj názor určitě dám. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Musím říct, že ty a tahle recenze jste byly hlavními důvody, proč jsem si tu chtěla přečíst a můžu říct jenom: děkuju. Úžasná série, úžasná kniha. Díky, díky :))

    OdpovědětVymazat
  8. JÁ děkuju! :) Určitě každého potěší, když mu někdo něco takového napíše! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Och. Hunger Games ♥. Četla jsem sice jen první díl, ale i tak jsem si tuhle sérii zamilovala. Dala jsem si předsevzetí, že druhý nezačnu číst dřív než v září a třetí potom až v říjnu, abych si jich dostatečně užila. Ale nevím, nevím. Už teď mám nutkání =D.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.