22. 5. 2011

Review - Hunger games; Vražedná pomsta

Autor: Suzanne Collins
Název: Hunger Games - Vražedná pomsta
Originální název: Hunger Games - Catching Fire
Série: Hunger games (2/3)


Anotace:
Jste hladoví po dalším strhujícím čtení? Napínavý příběh dobrodružství, útlaku a romantiky pokračuje! Katniss dosáhla vítězství v Hladových hrách aktem vzdoru proti všemocnému Kapitolu a jeho krutým pravidlům. Katniss s Peetou očekávají pomstu mocných. Překvapivé výsledky zápasu v drsné reality show však povzbudily obyvatele země Panem, aby se postavili k odporu, a v krajích se formuje odboj. Podaří se zabránit krvavému střetnutí, jehož důsledky by byly víc než hrozivé?


(obsahuje SPOILERY - být vámi, nečetla bych dál, pokud jste nečetli předchozí i tento díl  pouze na vlastní nebezpečí (: )
Knížkou je opět hrdinka Katniss Everdeenové a Peeta Mellark. Oba vyhráli 74. Hladové hry. Příběh začíná tzv. Turné vítězů. Objíždějí jednotlivé kraje, aby jim ostatní provolávali slávu. Katniss už ale ví, že to, co udělala v závěru her povede k jejímu trestu, možná ke smrti její, či jejích blízkých. Jak jistě víte už od prvního dílu musí Peeta a Katniss hrát zamilovaný pár - i když je poměrně jasné, pro všechny kdo četli, pro koho je to hra a pro koho, je to skutečné. Správě, Katniss nikoho nepřesvědčila, nepřesvědčila ani prezidente Snowa, proto si je jistá, že ji čeká smrt... 
Teď se ale do Katnissina života vrací její noční můra. Přicházejí Čtvrthory - (25. hry; 50. hry; 75. hry) - a kdo bude splátci ze všech krajů? Budou losováni z dosavadních vítězů.. Katniss musí zpět do arény.. Protože je jediná ženská zástupky vítězů z Dvanáctého kraje. Jako mužský zástupce nastupuje místo trenéra Haymitche, kdo jiný, než Peeta!! 
Je rozhodnutá, že tyto hry se nebude snažit udržet na živu sebe, ale Peetu.. V aréně je 24 splátců, 24 vítězů.. Uzavírají se spojenectví, umírá se....
Během her, ve většině krajů probíhají vzpoury proti Kapitolu. Jsou páchány vraždy nejen na splátcích, ale i běžných obyvatelech.  
Mimochodem .. tajné město a život ve Třináctém kraji?! Kraji zničeném Kapitolem...?
A proč se Katniss chová k Peetovi, tak, jak se chová ?!  
(konec SPOILERŮ)


Oh! Dobře, nečekala jsem, že by druhý díl mohl být ještě lepší než první! Ale opak je pravdou, ze začátku jsem se docela nudila, to vzápětí přešlo! To, co čekalo všechny hlavní i vedlejší postavy v tomto díle, bylo nad moje očekávání. Knížku jsem přečetla za dva dny.. A to je myslím jasný důkaz toho, jak je příběh chytlavý! Čte se s neuvěřitelnou lehkostí, to si takhle čtete, čtete a najednou jste na konci! :) Celé mi to přišlo tak podivně.. reálné! Měla jsem strach o postavy, nadávala jsem nad chováním některých z nich. A obdivuji je, jak tohle dokáží přežívat! :) Celému Kapitolu bych nejradši nakopala úsměv! !
Potřebovala bych číst třetí díl, ale něco tak úžasného si musím šetřit! :))) Moje konečné hodnocení:



5/5
                                                                   "Dý

6 komentářů:

  1. samé pozitivní recenze vidím na Hunger games.Zatím mám doma první díl a v co nejblížší době se do té knihy chci pustit :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já teďka začl ačíst první díl a vypadá to hodně slibně :).
    Prosímtě neporadila by jsi mi jak vytvořím štítky? Chtěla bych si udělat na blogu něco jako máš ty tady to Home Diskuze apod. jenže nevím jak vytvořit štítky :D

    OdpovědětVymazat
  3. No, už i na jiných webech jsem na to četla výborné ohlasy, takže to určitě nemůže být špatné. :-) Anotace zní taky slibně, tak nezvykle a já mám ráda orignální příběhy.
    Jen bych mě zajímalo, jaká je u této knihy vazba, v knihkupectví jsem viděla paperback a na internetu uvádí pevnou. Jako ne že by mě to nějak ovlivnilo v koupi, jen jsem zvědavá. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Aha, no já tam právě taky viděla jen paperbacky, ale na Arara webu uvádějí pevnou, tak nevím. :) Mě osobně brožovaný nevadí, ale ty pevný víc vydrží a hned se neskrčí.

    OdpovědětVymazat
  5. Dneska jsem si tu knížku objednala, tak se na ní celá třesu! :) Nemůžu se dočkat tohodle fenoménu, na který všichni pějí ódy! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já taky nevěděla, co mám číst první, ale pak na mě v knihovně čekal právě Les a už jsem měla jasno.
    Rozhodně si jí přečti, protože je fakt dobrá! :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.