13. 5. 2011

Review - Vampýrská akademie

Autor: Richelle Mead
Název: Vampýrská akademie
Originální název: Vampire Academy
Série: Vampýrská akademie (1/6)

Anotace:
Morojská princezna Lissa a její nejlepší kamarádka Rose uprchly ve smrtelném strachu z vampýrské akademie, ale po dvou letech byly vypátrány tajemnými strážci a odvlečeny zpět. Znovu se tak ocitají v obrovském nebezpečí, protože na akademii se mohou pohybovat nebezpeční Strigojové.Ti chtějí Lissu zničit, protože jako jediná dcera urozeného morojského rodu je překážkou jejich plánu na ovládnutí světa vampýrů. Naštěstí je tady ale dhampýrka Rose, v jejichž žilách se smísila krev vampýrů a lidí, takže dokáže zlým Strigojům lépe čelit. V tajemném a ponurém světě akademie ale nebude snadné odolat všem nástrahám a zradám: Lissa bude muset opatrněji využívat svých nadpřirozených schopností, aby nepadla do strigojské pasti, a Rose se musí vzdát velké lásky, aby mohla kamarádku ochránit a za žádných okolností ji nezklamat. Jediné, nač se totiž mohou obě spolehnout, je jejich vzájemné pouto, jejich přátelství…


Legrační dialogy, láska, napětí, strach - tohle všechno a ještě více najdete v knize Vampýrská akademie.
Kniha je psána z první osoby - což se mi čte velmi dobře - z první osoby tedy ROSE. Rose je dhampýrka. Je napůl Morojka a napůl člověk. Lidská síla a morojské smysly. Je na Akademii vychovávaná k tomu, aby se stala Strážkyní. Což je pro dívku opravdu výborné! Dívky dhampýrky jsou obvykle odsouzeny k tomu, aby vychovávaly své děti, nebo aby se staly "krvavou děvkou" - což je nepěkné postavení ve společnosti. Jako Strážkyně bude bojovat proti Strigojům - nemrtví, kteří byli dříve lidmi, Moroji či dhampýry. Strogoji je možno stát se po kousnutí Strigoje a pití jeho krve. Strigojům dodává největší sílu právě Morojská krev. Právě tady přichází na scénu Rose..

(obsahuje SPOILERY)
Morojové mají 13 královských rodin, ze kterých vybírají své vládce. Každý člen královské rodiny má svého Strážce. Jedním ze Strážců se stane i Rose. Bude ochraňovat morojskou princeznu Lissu, která je zároveň její nejlepší kamarádkou. A ještě k jejich přátelství .. mají mezi sebou zvláštní pouto - Rose vnímá všechny Lissiny emoce a dokáže se dostat Lsse "do hlavy" tak, že může prožívat vše s Rose.
Před dvěma lety Rose a Lissa utekly z Akademie, protože si Rose myslela, že Lisse hrozí vážné nebezpečí. Skrývaly se v Portlandu. Po dvou letech je najdou strážci z Akademie v čele v okouzlujícím, tajemným a dokonalým Dimitrijem Belikovem.
Rose po návratu do školy trénuje s Dimitrijem aby byla do budoucna co nejvíce připravena ochránit princeznu Lissu před případným nebezpečím.
Lissa s Rose ovšem skrývají tajemství. Lissa ovládá zvláštní magii a dokáže uzdravit či oživit zvířata a lidské bytosti (i dhampýry a moroje). Je možné, že někdo se toto tajemství dozvěděl?? Lisse se začnou na pokoji a v jejích věcech objevovat mrtvá zvířata v hrůzném stavu.. Rose chce zjistit, kdo za tímto stojí. Snaží se snad někdo o odhalení jejich doposud skrývaného tajemství ?
(konec SPOILERŮ)

Ach .. Dimitri :) Kam se hrabe Edward ve stříbrným Volvu? A vlastně celá Twiligt sága? :) Vampýrská akademie u mně rozhodně vyhrála nad Twilight!! :) Moje hodnocení:
5/5
p.s. poplakala jsem si u hokeje dnešního .. prohra 5:2 :((((((
                                                   "Dý

3 komentáře:

  1. Ano, na VA slyším chválu... :-) Opravdu je to lepší než Twilight? Tak to si určitě přečtu, i když, abych pravdu řekla, už mám těch upírů docela dost... :-D
    P.S.: U dnešního hokeje jsem byla také zklamaná, věřila jsem, že naši vyhrají... ale co se dá dělat, Švédi jsou holt lepší no. Ale ti rozhodčí dneska, co to jako mělo znamenat?!

    OdpovědětVymazat
  2. stmivani sem cetla jeste pred poblázněním...bylo pekne zaujalo me ale po precteni akademie ktera me strhla neuveritelnym tempem se to neda s nicim srovnavat :) uzasna serie ktera ma uzasny divoky spad ...

    OdpovědětVymazat
  3. Nielen táto kniha, ale aj všeobecne táto séria je veľmi známa a obľúbená. Na začiatku ma trošku poplietlo, že čitateľ rovno vhupol do otvoreného deja až som mala pocit či sa nejedná o pokračovanie nejakej knihy. Neskôr po niekoľkých úvodných stránkach som sa začítala takže som ten začiatok takpovediac aj prehliadla. Dej je veľmi dobre spracovaný a čitateľa núti prečítať knihu celú priam na jeden dúšok. Séria je taktiež obohatená o nečakané zvraty a správnu dávku dramatickosti. Bola som ňou nesmierne potešená a samozrejme ju odporúčam každému kto sa ešte nerozhodol ju prečítať.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.