20. 5. 2011

Začátky s knihami?

Jak jsem se vlastně dostala ke knihám? Proč mně to vlastně tak baví?
Myslím, že každému z nás v dětství máma či táta předčítali před spaním pohádky. U mně to nebylo jinak. Mezi moje nejoblíbenější prý jistě patřila taková, "česká dětská klasika" Krteček od známého autora Zdeňka Milera, troufám si říct, že ho určitě znáte všichni! :) Vždyť našeho Krtka znají po celém světě! .))
První z knížek, kterou jsem si sama opravdu přečetla, byly "Sametové kožíšky" Jó, tu knížku jsem vážně zbožňovala, pamatuji si, jakou jsem měla radost, když jsem těch cca 70 stran po určitě několika týdnech přelouskala! Ale jsem ráda, že jsem se dočetla ke konci! :)
Pak už následovaly takové knížky, které jste jistě četli i vy! :) Myslím tím knížky, například od známé spisovatelky Enid Blytonové! :) - Správná pětka, Tajná sedma.. a spousta dalších! :) Pamatuji si, jak jsem tak .. v 5. třídě téměř každý týden běhala do knihovny pro stále další a další "pětky" a "sedmy" ..
K dalším "začátečním" knihám zajisté přiřazuji i známého a slavného Harryho Pottera! Tady už to bylo jistě trošku náročnější. Nebylo určitě snadné, dostat se od 90 stran Tajné sedmy k téměř 300 stranám Kamene mudrců! :) Ale opět! Jsem ráda, že jsem vytrvala až k Relikviím smrti!
Než jsme se však dočkali závěrečného dílu Bradavických kouzel, knížky už se staly mými láskami! :)

Jsem vděčná mámě, která mně ke čtení.. nechci říci nutila.. ale, pobízela! :) Jsem ráda, že to dělala! :) Ovšem, když mně teď vidí celé dny v knížkách, tak jí to občas docela štve, protože nedělám nic jiného, než že čtu. :) Ale jsem ráda, že mi mamka nikdy nemluví do toho, co čtu. :))

Jak jste se Vy dostali ke čtení? Kdo vás k tomu dostal? Vaše první knížka? :) Podělte se se mnou a s ostatními! :)))
                                                                 "Dý

11 komentářů:

  1. Když jsem byla malá, tak mi mamka nikdy nečetla, protože u toho vždy začala zívat a usínala. :D Takže jsem první knížku pořádně přečetla tak ve 12 letech. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Nevím, mě ke čtení nikdy nikdo nevedl, když nepočítám padesátkrát čtenou Honzíkovu cestu, ale stejně jsem knihomol:D Když jsme byla mladší tak jsem čítala takové ty slaďárny jako Lanczovou a tak. Potom jsem narazila na Stmívání, Anitu a už se to se mnou vezlo:D Ale jsem za to ráda:)

    OdpovědětVymazat
  3. Mi rodiče hodně četli už od narození a jsem jim za to moc vděčná!

    OdpovědětVymazat
  4. Co jsem četla poprvé nevím. Možná Doktor Bolíto :D Ke čtení mě asi nedostal nikdo, už nevím, naučila jsem se číst sama před první třídou ... asi jsem chtěla zabít volný čas:D

    OdpovědětVymazat
  5. Jako dítě jsem také milovala krtečka, ale taky Čtyrlístek :D. Asi do svých 10 let mě čtení moc nebralo spíš jsme četla z povinosti, ale byly i knihy, které jsem milovala a četla i ze zábavy. No ale asi když mi bylo 12 tak jsme se do knih zamilovala a začala číst pořádně. Mezi první knihy patří série Stela a ...; a Jacqueline Wilsonová a její knihy. Byly to spíše knihy pro mladé holky, ale první takovou románovou knihou byla Anastázie od mého milovaného Colina Falconera díky které jsme si zamilovala svět knih¨. Nebudu počítat kolik jsme toho přečetla, ale jsem ráda za to, že knihy jsou..

    OdpovědětVymazat
  6. Mamka čte hrozně ráda, takže já to mám asi po ní :)) A taky jsem četla knížky od Enid Blytonové :D

    OdpovědětVymazat
  7. Ja som tiež začala s rozprávkovými khižkami. Už sa nepamätám, ktorá bola prvá ani kto ma k tomu viedol. Myslím, že som začala sama, keď som sa nudila. ;-)

    OdpovědětVymazat
  8. První knihu, jakou jsem sama přečetla, si nepamatuju, protože to už je opravdu dávno. Určitě to bylo něco podobného jako u tebe, pamatuji si na Krtečka, Špalíček pohádek, na prvním stupni jsem si chodila do knihovny pro Čtyřlístek (ten jsem milovala!) a bylo toho mnohem více. Později jsem se pustila do jedné úžasné série, jež se stala fenoménem po celém světě - Harry Potter. Dalo by se říct, že až díky této sáze jsem začala pořádně číst. Takže na HP nikdy nezapomenu a hrdě jej řadím mezi knihy, které mě dovedly ke čtení a díky čtení jsem se dostala k dalším úžasným titulům.

    OdpovědětVymazat
  9. Pamatuju si, že první knížka, kterou jsem přečetla sama byla nějaká zelená se zajíčky. Tu jsem milovala. Četla jsem jí snad měsíc a nedávno, kdy jsem jí našla, tak jsem jí měla přečtenou za půl hodiny.. :D Ale nezapomenu na to, když jsem se vztekala, když jsem začala číst a tak bylo takové to velké první písmeno a zbytek menší.. a já nechápala, že to patří k tomu a děsně se nervila, že mi to první slovo kapitoly nedává smysl.. :D jsem to byla ale truhlík, co? :D no, další knížka byly Děti z Bullerbynu, na které nedám dopustit do dneška a hrozně se těším, až je budu číst vlastním dětem. :) Pak přišlo období, kdy jsem začala chodit sama do knihovny. Mimo to, že jsme si tam tajně četli Bravíčko a pak se hecovali, kdo si přečte Stopy hrůzy, tak jsem hltala příběhy Paní Láry Fáry. Ta pro mě vždycky bude symbolem dětských knížek. Zbožňuju jí a její farmu. :) Bylo to tak strašně krásně napsané, že jsem k tomu vždycky utíkala hned po škole. No a ta, která rozjela mojí lásku ke knihám je Jacquiline Wilsonová. Četla jsem ty její knížky všechny a obdivovala ten život v angických rodinách. K Harrymu jsem došla pozdějš, dřív ho četla ségra a já moc ne, protože jsem přece znala filmy. Ale na přelomu šesté a sedmé třídy jsem si vzala k babičce na prázdniny pátej díl, který tenkrát měl jít do kin. Úplně to zhltala a pak volala zoufale sestře, aby mi z domova poslala šestý díl. :D Strašně mě to pohltilo a já pak ty knížky četla opravdu stále dokola. Začala jsem prvním dílem a jela až do šestého. znovu a znovu. Docela lituju toho času, který jsem tenkrát ztratila, protože jsem mohla přečíst spoustu jiných knížek, ale tenkrát pro mě jiné neexistovaly, protože jsem byla prostě potterofilka! :D (tady je můj 2.blog o Harrym a Twilight, kdyby tě to zajímalo: www.potterofilka.blog.cz :D) No a pak přišlo Stmívání a já začala číst všechno, co mi přišlo pod ruku. Přimělo mi to si přečíst Rozum a cit a taky Na větrné hůrce. A od té doby to jede a nemůžu se zastavit. Včera jsem dočetla knížku a do knihovny jdu až zítra.. uáá, co budu číst zítra v metru? :D Umřu! :D

    OdpovědětVymazat
  10. Ty bláho, koukám, že ten můj komentář by vydal na samostatný článek :DDD možná bych ho mohla zkopírovat a rovnou hodit na blog :DD

    OdpovědětVymazat
  11. lanczova jich napsala 56 :-) dooost obdivuhodne..zacala psat v 92roce ...ja jich na svem konte mam 34přečtených a 13jich mam v poličce čekající na přečtení ...kolikpak si jich četla?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.