20. 6. 2011

Review - Eldest

Autor: Christopher Paolini
Název: Eldest
Originální název: Eldest
Série: Odkaz dračích jezdců (2. díl)
Nakladatelství: Fragment


Anotace:
Šíří se temnota, přichází beznaděj, vládne zlo ... Pokračování fantasy bestselleru Eragon z pera Christophera Paoliniho opět dobývá svět! Eragon cestuje se Safirou do elfského města Ellesméry, aby podstoupil výcvik v kouzlení a boji, životně důležitých dovednostech Dračího jezdce. Ztrácí jistotu, neví komu může věřit a osud království, v němž temná ruka krále rdousí veškerý vzdor, leží i nadále právě v jeho rukou... Druhý díl tetralogie Odkaz Dračích jezdců.

Stručný děj
Eldest navazuje na Eragona. Příběh začíná tři dny po zabití Durzy. Eragon utrpět vážné zranění způsobení Stínem - Durzou. Vůdce Vardenů - Ažihad byl zabit a jeho nástupkyní se stává jeho dcera - Nasuada. Eragon si s lítostí uvědomuje, že Durzu zabil díky náhodě.. proto odchází k elfům do lesů Du Weldenwarden, do města Ellesméry, kde začne se svým výcvikem u Zdravého mrzáka.
V Ellesméře se setkávají s Mistrem Oromisem. Kdo by to čekal, že Eragon není jediný Jezdec kromě krále Galbatorixe? Oromis je starý Jezdec, spolu se svým drakem, postiženým zraněním, Glaedrem. Oba Safiře i Eragonovi předávají své vědomosti.. kouzla, historii draků, lidí, elfů, předávají jím nejtajnější tajemství Jezdců.
Díky svému studiu starověkého jazyka si Eragon uvědomuje, že jeho požehnání sirotkovi ve Farthen Duru byla obrovská chyba..Uvalil na dítě kletbu, kvůli které musí chránit ostatní lidi v její blízkosti před bolestí a utrpením.. Eragon nadále pokračuje ve výcviku, ale zranění které utržil v bitvě s Durzou, ho neustále omezuje a stále ho trápí bolestivé a nepředvídatelné záchvaty spojené s bolestí zad.
I přes to, že Eragonův výcvik není úplný - vlastně nikdy nebude - musí se se Safirou vydat na pomoc Vardenům, které vůdkyně Nasuada převedla do Surdy.. musí jim pomoci v bitvě, kterou povedou s obrovským královským vojskem..
Eragon se Safirou zažijí obrovský šok, když se během bitvy objeví další Jezdec s drakem..

Ra´zak
Více příběhových linií
Tentokrát není příběh vyprávěn pouze z pohledu Safiry a Eragona - i když mají v knize největší prostor.
Svůj život plný dobrodružství a ztrát prožívá i Eragonův bratranec Roran. Po něm pátrá celé Království v čele s odpornými Ra´zaky. Ti unesli jeho milovanou - Katrinu. Roran se však nevzdává bez boje, je odhodlaný zachránit nejenom Katrinu, ale celou vesnici. Pár kapitol prostoru dostala i vládkyně Vardenů - Nasuada, jejíž jedinou starostí je strach o vardenský lid.

Celkové shrnutí a zhodnocení
Celý článek a recenze je delší, než jsem původně předpokládala, ale takovou knížku nemůžete scvrknout do pár řádků. Některé pasáže, kde byl popisován Eragonův výcvik bych byla schopná oželet. Tento prostor by se dal využít v závěrečné bitvě na Hořících pláních - to je určitě část, která by mohla být delší. I když druhý díl Odkazu dračích jezdců, se mi opravdu líbil.. musím přiznat, že první díl byl lepší. Ale i přes to, je to kniha, kterou budu číst ještě mnohokrát, to vím jístě.. dávám krásné hodnocení:
4/5
zdroj anotace: bux.cz
zdroj obrázků: google.com; deviantart.com
knížku si můžete objednat na stránkách nakladatelství Fragment
děkuji nakladatelství za recenzní výtisk 

3 komentáře:

  1. Eragon je suprovej, už jsem přečetla všechny tři díly a teď je budu číst znova:) Moc pěkná recenze:)

    OdpovědětVymazat
  2. Jů :) první díl se mi líbil. I když to není moje nejoblíbenější sága, stejně se to řadí mezi skvělé fantasy knihy. Jinak koukám, že se teď u bloggerek hodně rozmohla dračí mánie :) Fragment je úžasný, co? :) Příště si asi také řeknu o Eldesta. :) Před tím ale musím napsat recenze na dvě knížky, co mi poslali :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc povedená recenze.Tahle knížka se mi hodně líbí.Jsem zvědavá jestli nakonec natočí i film.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.