24. 6. 2011

Review - Hunger Games; Síla vzdoru

Autor: Suzanne Collins
Název: Hunger Games - Síla vzdoru
Originální název: Hunger Games - Mockingjay
Série: Hunger games (3/3)



Anotace: Plamen vzdoru Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Měla bych být. Katniss Everdeenová, dívka v plamenech, přežila, ale její domov byl zničen. Hurikán unikl. Katnissina rodina je v bezpečí. Peetu zajal Kapitol. Třináctý kraj skutečně existuje. Vypuklo povstání. Katniss záměrně zachránili z arény krutých a krvavých čtvrtoher a bez jejího vědomí ji už před dlouhou dobou zapojili do revoluce. Třináctý kraj vystupuje ze stínů a plánuje svrhnout Kapitol. Zdá se, že všichni o pečlivě připraveném plánu vědí - s výjimkou Katniss. Úspěch povstání závisí na její ochotě stát se pěšákem, přijmout odpovědnost za nespočetné životy a změnit budoucnost Panemu. Kvůli tomu musí odsunout stranou svoji zlost i nedůvěru. Musí se stát symbolem revoluce - reprodrozdem - bez ohledu na to, že cena může být hodně vysoká.

I když myslím, že anotace tady není potřeba.. tak aby se neřeklo ;)

(obsahuje SPOILERY!!!)
Katniss Everdeenová přežila Hladové hry - dvakrát! I když ty poslední neprobíhaly úplně podle pravidel.. Katniss je s rodinou a přáteli ve Třináctém kraji, o kterém si ještě nedávno všichni mysleli, že je navždycky zničený.. Ale opak je pravdou - Třináctý kraj se po dlouhé roky vyvíjel a rozvíjel - a teď? Ve všech krajích probíhá povstání pro Kapitolu, hlavně proti prezidentu Snowovi..a kdo je hlavní tváří povstalců? Katniss Everdeenová; dívka v plamenech a reprodrozd..
Ale co na to, že je Katniss v bezpečí, když Peetu zajal Kapitol? Po odvysílání rozhovoru z Kapitolu všichni vidí Peetovo zubožené tělo, následky hrozného mučení.. Peeta je označen za zrádce.. Třináctý kraj podniká záchrannou výpravu, ve které se chtějí pokusit osvobodit Peetu - naštěstí se jim to povede.. Ale.. už to není Peeta.. následky mučení pomocí sršáního jedu mu doslova přeprogramovali myšlení a hlavně, vzpomínky na Katniss.. tu se teď snaží zabít.

I když už se příběh neodehrává v aréně hladových her.. ztráty na životech jsou ale pořád obrovské.. Proč umírají ostatní, nevinní, když by měl zemřít pouze jediný člověk? A tím je prezident Snow!

Opravdu mně dostala smrti Finnicka.. opravdu jsem ho měla ráda. Umírá ale spousta dalších nevinných lidí..Kdo by čekal, že autorka nechá zemřít Katnissinu sestru Prim.. vždyť Katniss si toho už vytrpěla tolik. Po sestřině smrti ze Katniss opravdu zblázní, spoustu týdnů nepromluví, je zavřená na samotce a snaží se vymyslet, jak spáchat sebevraždu.. 


Epilog mě dostal.. jsem ráda, že to skončilo tak, jak to skončilo! :))
Je mi líto, že je konec.. ale poslední díl si nezaslouží nic jiného než

                                                      5/5 

3 komentáře:

  1. Na túto sériu sa už chystám :-)

    Inak už mi prišlo Crescendo (včera). Som taká Happy, no budem ho čítať až po výlete.

    OdpovědětVymazat
  2. těším se, až si to přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Epilog byl moc krásný. Ač to neskončilo zrovna šťastně, epilog ukazuje, že jsou nakonec všichni vrámci možností šťasní a to se mi líbí:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.