7. 8. 2011

Recenze - Holčička, která měla ráda Toma Gordona

Autor: Stephen King
Název: Holčička, která měla ráda Toma Gordona
Originální název: The Girl Who Love Tom Gordon

Rozhodla jsem se psát svoje skromné a ne dokonalé recenze i na knížky, které se vymykají YA literatuře. 

Holčička, která měla ráda Toma Gordona, je druhou knihou, kterou jsem od Kinga četla. Stephen King, jenž je nazývám králem hororu, pravděpodobně dokáže z mála vytvořit děsuplnou knihu. Právě toho je důkazem "Holčička..". 
Představte si, že jste na výletě v Apalačských horách, s matkou a bratrem, a ztratíte se v lese. Jste sami a odkázáni sami na sebe. Ale pořád může být hůř. Je vám jenom devět let a někdo (něco?) vás sleduje. Ano, v pouhých devíti letech se ztratila Patricia "Trisha" McFarlandová v hlubokém, neprostupném lese. 
Malé Trishe je opravdu jenom devět let, ale s tím, že se ztratila v lese, se vyrovnává opravdu dobře. Na to, že Trishe je pouze devět let, jí King nadělil opravdu vynikající mozek hodný padesátiletého a zkušenostmi plného skauta. 

„Svět měl zuby a mohl vás jimi kdykoli pokousat. Trisha McFarlandová to zjistila, když jí bylo devět let. V deset hodin dopoledne začátkem června seděla vzadu v autě své matky, na sobě měla modrý nadhazovačský dres Red Sox (s číslem 36 GORDON na zádech) a hrála si s panenkou Monou. V půl jedenácté zabloudila v lese. V jedenáct se snažila nepodléhat panice, snažila se neříkat Tohle je vážné, tohle je moc vážné. Snažila se nemyslet na to, že když se lidé ztratí v lese, někdy se jim může něco stát. Někdy i umřou.“

A přesně takto začíná celá kniha. Tohle je jedna z těch knih, u které můžu doopravdy říct, že jsem po celou dobu dýchala strachy společně s Trishou, doopravdy mohu říct, že jsem se o Trishu bála. Jelikož jsem velká poseroutka, a vystraší mně opravdu cokoli. Tohle mi dalo zabrat. Nebála jsem se tedy jenom o Trishu, ale bála jsem se i o sebe při samotném čtení. Ale hlavně, po celou dobu jsem přemýšlela a strachovala se, jak to s Trishou může dopadnout. 
Kniha jde prošpikovaná napětím, akcí takovou jakou může malá holka ztracená v lese zažít, je plná normálních lidských problémů a potřeb když jste hodiny a dny bez civilizace.
Takováto malá, ani ne 200 stránková kniha, vás donutí číst dokud nedočtete poslední větu. A i potom byste možná chtěli víc. 
Máte rádi napětí? Rádi se bojíte? Rádi se ponoříte do knihy, dokud není konec? Tak to je Holčička, která měla ráda Toma Gordona přesně pro vás. 
Od veleKINGA jsem četla zatím jenom dvě knihy. Jak již bylo řečeno. Proto nemohu posoudit, jestli je tohle jeho nejlepší kniha -to pravděpodobně ne- ale je to jeho kniha, která stojí za přečtení.

7 komentářů:

  1. vypadá to hodně zajímavě... :) už dlouho přemýšlím nad tím, že bych sáhla po něčem od Kinga, ale nevím, co si z těch všech jeho knih vybrat. Tohle ale nevypadá vůbec špatně. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle mě hodně nalákalo! Zní to dobře!

    OdpovědětVymazat
  3. Nu konečně! :-D Já už čtu pátý díl... :))

    OdpovědětVymazat
  4. Teď jsi mě teda opravdu navdadila. :) Už delší dobu se chystám na nějaké dílo od Kinga a tahle vypadá hodně dobře. :D

    OdpovědětVymazat
  5. Já od Kinga četla Řbitov zviřátek a do dneška z toho nemůžu spát.. :DD né, dobře, to přeháním.. ale stejně :D opravdu nemám ráda horory :D je mi 17 a do dneška se někdy bojím sama doma :DD ale miluju dramata a dobře promyšlené příběhy, což ty Kingovy opravdu jsou. Moje ségra jeho knížky hltá jednu za druhou.. takže mi stačí, vždycky to, co mi vypráví ona a mám z toho husí kůži :D ale rozhodně si něco od něj ještě přečtu :) je to vážně pan spisovatel

    OdpovědětVymazat
  6. Horory sice ráda nemám, ale myslím si, že King je dobrý spisovatel. Četla jsem od něj Dračí oči a hodně se mi ta knížka líbila, protože je to spíš takové "pro děti", i když ne úplně samozřejmě, ale prostě je to jeho ne-hororová knížka a moc se mi líbila :). Tahle vypadá taky dobře, i když bych se asi bála to číst, do lesa sice nechodím, ale nikdy nevím, co se může stát :D.

    OdpovědětVymazat
  7. Zajímavá kniha. Četla jsem a líbila se mi i když jsem čekala trochu víc. Z Kingových knih můžu doporučit Osvícení nebo Temnou půli. Jsou opravdu skvělé. Další jsem zatím nečetla

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.