24. 8. 2011

Recenze - Zlodějka knih


Autor: Markus Zusak
Název: Zlodějka knih
Originální název: The Book Thief


Tady máte fanouškovský trailer na knihu, který mně svou atmosférou a asi i hudbou.. málem rozplakal.

Všichni jistě víme, jaká zvěrstva byla páchána za druhé světové války. O tomto tématu byla napsána spousta knih, ale australský spisovatel Markus Zusak pojal část tuto dějin po svém.
Zlodějka knih má více jak 500 stran, musím se přiznat, že jsem četla celé dny (i noci) a přečetla jsem ji za necelé tři dny.
Jak jsem již na začátku poukázala, Zusak události druhé světové vzal po svém.  Už jen samotný vypravěč příběhu, se vymyká všem dosud napsaným knihách o holocaustu a válce. Do postu vypravěče Zusak jmenoval Smrt.

˘UKLIDŇUJÍCÍ PROHLÁŠEN͢
Prosím vás, zůstaňte v klidu, 
na tu předešlou pohrůžku nehleďte.
To já jen tak naoko -
 nejsem žádná násilnice. 
Nejsem kruťas. Jsem vyústění.

A jaký je tedy příběh Zlodějky knih? Zlodějka knih - vlastním jménem Liesel Memingerová - se na počátku roku 1939 ve svých devíti letech stěhuje k pěstounům Hubermannovým - kteří bydlí za mnichovským předměstím v malém městečku Molching v ulici Himmelstrasse.

˘PŘEKLAD˘
Himmel = nebe

Liesel se k manželům Hubermannovým - Rose a Hans - měla původně nastěhovat se svým malým bratrem, ten bohužel zemřel, a Liesel se s jeho smrtí musí vyrovnat tak, jak jen je to v devíti letech možné. Liesel si do svého nového domova přináši i svoji první knihu, nedostala se k ní zrovna poctivě. Knihu s názvem - Hrobařova rukověť. A Liesel neumí číst..
Už tady dostátá sklep u Hubermannových svojí významnou roli v celém dlouholetém příběhu. Hans Hubermann učí Liesel číst - ve sklepě. Učí ji jednotlivá písmenka, vyučuje pomocí kreslení po zdi. Liesel dělá pokroky a za čas i svou první ukradenou knihu přečte.

Zlodějka knih poprvé udeřila  - počátek zářné kariéry.

V příběhu vystupuje spousta rozmanitých postav s rozdílnými charaktery.. Hans Hubermann - Lieselin pěstoun, kterému naše malá Zlodějka brzy začne říkat tati a pokaždé, když se Liesel v noci probouzí vyděšená nočními můrami, táta je pokaždé na blízku. Rose Humbermannová - pěstounka - která, jak to tak vypadá, neumí nic jiného než ječet a nadávat. I přesto, v jádru je to skvělá žena a Liesel má ráda. Kluk s citronovými vlasy Rudy Steiner, který se v průběhu stran stane Zlodějčiným nejlepším přítelem a komplicem.  Frau Dillerová věrná árijka.

Beze slov by z Führera nezbylo nic. Nebyli by belhající se vězni, žádná potřeba útěchy ani vychytralé triky, které nám mají zlepšit náladu. K čemu byla slova?

Boxer Max, čtení ve sklepě, roznášení vypraného prádla, občasný Watschen, fotbal, nedostatek jídla, přítel, rodina, Führer, Hrobařova rukověť, Roznašeč snů, Česačka slov, smrt, hlad, Poslední cizinka mezi lidmi, Rudy, knihy, Saumensch, Dudenův slovník, Hitlerjugend, Hvízdal, táta, starostova žena, sklep, harmonika, knihovna, žid, Německo, Dohlížitel, Mein Kampf, Maják, Pes Faust, Pokřčení ramen, cigarety, zlodějství, psaní.. to jsou slova, kterými byste mohli definovat život Liesel Memingerové - Zlodějky knih.

˘DEFINICE˘
Watschen = pořádný výprask

Jen co jsem se se slzami v očích dostala za 526 stran, měla jsem potřebu začíst číst od začátku. Kniha, která vypráví o válce, by neměla být legrační a směšná, ale věřte, že některé činy Zlodějky knih a Rudyho Steinera vám vykouzlí úsměv na rtech. Ale hlavně.. kniha popisuje lhostejnost k lidskému životu, která za dob nacistického německa byla něčím, co bylo na denním pořádku. Příběh o vzájemné pomoci za těžkých časů.
Zlodějka knih je možná kniha o válce, ale i přesto, je to nádherný příběh, který vás donutí číst dlouho do noci.
Neotřela a originální, taková je Zlodějka knih.

Co takhle pusu, Saumensch?
vůbec jsem nevěděla, jak pojmout tuto recenzi, protože tahle kniha byla tak.. jiná.
ukázky jsou opsány z českého překladu knihy

13 komentářů:

  1. O téhle knize jsem už slyšela, vypadá hodně zajímavě... Myslím, že by mě dost zaujala...

    OdpovědětVymazat
  2. už dlhšie si ju chcem prečítať :) vypadá zaujímavo..

    OdpovědětVymazat
  3. Máš tuto knížku doma? Jinak... super Dess! :)

    OdpovědětVymazat
  4. O této knize jsem neslyšela, ale podle tvé recenze vypadá hodně zajímavě. Rozhodně je to další tip do mého beztak už dlouhého seznamu.
    Máš originální způsob recenzování, určitě se sem ne jednou vrátím.
    (P.S.- objevila jsem tě na svém druhém blogu Exedra, kde jsi psala komentář ke Carrii...)

    OdpovědětVymazat
  5. stačí se jen podívat na tvůj blog a hned mám inspiraci, co číst ;)
    třeba Holčičku, která měla ráda Toma Gordona, jsem jsem včera začala číst (i když to v tom krásném počasí nemělo takovou atmosféru:)

    určitě budu i nadále tvým čtenářem! ;))

    OdpovědětVymazat
  6. 2 světová? Tak tu knihu si seženu. Právě přes léto už jsme o 2 sv.v přečetla víc jak 5 knih a ráda uvítám další :)

    OdpovědětVymazat
  7. Zlodějku jsem četla asi před rokem a ten příběh mně dokonale dostal. Jednou si ji koupím, abych se jí mohla kochat ve své knihovně.

    OdpovědětVymazat
  8. O téhle knížce už jsem toho hodně slyšela, ale pořád váhám právě kvůli tématu 2. světové. Je na válku dán hodně velký důraz, nebo se bude líbit i mě jako člověku, který se tomuhle tématu v literatuře i filmech co možná vyhýbá? Jinak jukni ke mě na http://ohanamon.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  9. Tohle vypadá fakt hrozně dobře. Dost jsi mě na to nalákala... to téma, ten název, způsob vyprávění, ten nápad, celé pojetí... sakra zajímavé :)

    OdpovědětVymazat
  10. moc hezká recenze, navíc to hodně souzní s mým názorem na knihu, na konci jsem si docela pobrečela (a to už mám věk na to, abych udržela emoce na uzdě)
    Ohana: určitě to zkus, je to docela zvláštně pojaté, myslím, že to zasáhne každého a místy je to drsné a těžko se člověk srovnává s tím, že je člověk jako ti, co dělali za války hrozné věci, ale jde hlavně o příběh Liesel

    OdpovědětVymazat
  11. Tak jsem dala na tvé rady a už jí mám doma. :) Jsem na ní hrozně zvědavá! :) Určitě dám potom vědět, jak se mi líbila :)

    OdpovědětVymazat
  12. Musím říct, že vlastně díky tobě jsem si tuhle knížku přečetla... Protože tahle recenze mě naprosto strhla a inspirovala.. a musím říct... děkuju! Je to překrásná kniha ♥

    OdpovědětVymazat
  13. Wow, tvá recenze je hodně povedená, jde vidět, že se ti kniha líbila a něco ti předala. :) Budu si ji už konečně muset přečíst taky, nějakou dobu už mi sedí doma na poličce a smutně se dívá, když jdu kolem, to je třeba napravit! Tématem mě zaujala i Zusakova další kniha, Posel, tak uvidím, snad se dostanu i k ní.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.