20. 10. 2011

Recenze - Erebos; Hra, která zabíjí!

Autor: Ursula Poznanski
Název: Erebos - Hra, která zabíjí!

Originální název: Erebos
Série: -----
Nakladatelství - Fragment



Anotace: Na jedné londýnské škole si mezi sebou žáci začnou předávat podivné balíčky, jeden se nakonec dostane i ke zvědavému Nickovi. V balíčku je DVD s počítačovou hrou. Hrou napínavou, a hlavně velmi inteligentní. Proč o ní ale nikdo nesmí mluvit a hráči musí dodržovat přísná pravidla? Na druhou stranu jim hra dokáže splnit i ta nejtajnější přání. Pokud neposlouchají nebo se znelíbí poslovi se žlutýma očima, čeká je trest. Jak je ale možné, že hra o každém všechno ví a neuděluje hráčům úkoly jen ve hře, ale i v realitě? Co hra vlastně chce? A jak ji může Nick zastavit?


Na londýnské škole se začíná dít něco divného. Někteří studenti přestávají chodit do školy, když přijdou, vypadají jako kdyby nespali snad týden, kruhy pod očima, nepřítomné a mnohdy vyděšené výrazy. Mezi žáky začínají kolovat podivné a podezřelé balíčky, pod kterými se skrývá obyčejné DVD.. Řekla jsem obyčejné? Tak to byla chyba! To, co DVD obsahuje, je všechno, jenom ne obyčejné. Na DVD, které si studenti zdejší londýnské školy předávají, je tajemná, chytrá a neskutečně inteligentní hra, která o vás ví.. všechno.
Hráči předávají "nehráčům" DVDčka s velkým utajením a novicové svojí hru dostanou pouze pokud dodrží zvláštní pravidla. 
Hlavní postavou v Erebosu je Nick Dunmore. Nick nejprve nechce mít s Erebosem nic společného, ale nakonec podlehne jako spousta ostatních a propadne světu, ve kterém má hlavní slovo posel.. Posel Nicka nechává plnit různé úkoly, které se určitě vymykají normální počítačové hře - Nick své úkoly plní po svém rodném městě, po Londýně. Když Nick neměl ke svému DVD přístup, snažil se sice zjistit, co si to mezi sebou všichni předávají, ale nechtěl toho být součástí.. bohužel.
V průběhu knihy můžeme sledovat, jak se Nick mění, jak se stává závislým na Erebosu, jak často hraje dlouho do noci a ve škole potom drží těžko otevřené oči.. vidíme, jak kvůli hře kašle na školu, na basketbalové tréninky a na své přátele.
I v hrůzu nahánějícím thrilleru se uvolnilo místečko pro kvetoucí lásku. Nick je už dlouho zamilovaný do své spolužačky Emily. Vždycky to byla jenom platonická láska.. Emily nikdy nevěděla, co k ní Nick cítí a nikdy spolu nebyli moc velcí přátelé. To se ale s příchodem Erebosu změní. Ze začátku společně bojují proti celé hře a jejich vztah se začíná vyvíjet dobrým směrem, Nick ovšem vše zkazil tím, že přijal své DVD.
ErebosMyslím, že nejsem jediná když řeknu, že nemám v knihách ráda dlouhé popisy, ať jsou to budovy, okolí, cokoli.. popisy byly i v této knize. Vězte ale, že tady jsem je vnímala jinak, když autorka něco popisovala, byla to právě samotná hra. Jak si Nickova postava dokáže se vším poradit, na co naráží, jaké úkoly plní. Jsou to i tyto popisy, co knize dodaly na výjimečnosti.
Celý námět s počítačovou hrou, která má určitý cíl byl velmi zajímavý. Dlouho jsem se na tuto knihu těšila, a když konečně vyšla, byla jsem štěstím bez sebe, ale zároveň jsem cítila malé hryzání strachu, abych náhodou nebyla zklamaná. Kniha je napsaná velmi příjemně, plyne rychle.. čtete kapitolu za kapitolou a.. skončíte až si uvědomíte, že jste přečetli poslední stranu. Zklamala mně jedna jediná věc, a to bylo samotné vyřešení celé záhady s Erebosem. Kvůli tomu, že jsem se tak těšila? Možná. Ale i přes to malé škobrtnutí, je kniha neskutečně výjimečná a obsahuje v sobě originální nápad. A v dnešní době počítačů, technologií a závislostech na nich je to určitě aktuální téma.

Jste zvědaví, jak dopadne Nickova závislost na hře? Chcete vědět, jak to dopadne s jeho přáteli, kteří hře vzdorovali a nikdy s ní nechtěli mít nic společného? Pokud ano, nezbývá vám nic jiného, než si přečíst Erebos. hru, která zabíjí!!
*děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku
*knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství Fragment
*oficiální česká stránka Erebosu
*zdroj obrázků deviantart.com/ ereboszabiji.cz

1 komentář:

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.