12. 10. 2011

Recenze - Výjimečná

Graceling (The Seven Kingdoms, #1)Autor: Kristin Cashore
Název: Výjimečná
Originální název: Graceling



Anotace: V Katsině světě to lidé narození s mimořádným nadáním Výjimeční nemají jednoduché. Všichni se jich bojí, pohrdají jimi, nebo je využívají. Katsa ale nese břemeno, které sama nenávidí: je Výjimečná v zabíjení. Slouží strýci Randovi, králi Mezizemě, a má za něj dělat špinavou práci trestat a mučit každého, kdo se mu znelíbí. Při setkání s princem Po, Výjimečným bojovníkem, Katsa ještě netuší, jak moc se jí změní život. Nikdy by nečekala, že se stane Poovou přítelkyní. Nikdy by nečekala, že zjistí novou věc o svém nadání a že odhalí hrůzné tajemství, které by pouhými slovy dokázalo zničit všech sedm království.
Ve světě, který vytvořila Kristin Cashore, se rodí "jiní" lidé. Rodí se lidé, kteří mají každé oko jiné a mají nějaké zvláštní nadání, kvůli kterému vybočují z řady. Nadání si mohou být podobná, ale nikdy ne úplně stejná. Mezi Výjimečnými jsou čtenáři myšlenek, bojovníci.. Mezi Výjimečnými je i Katsa. 

Katsa má jedno oko modré a jedno zelené. Obyčejní lidé, se Výjimečných straní, nebo se jich dokonce bojí. Bojí se Katsy. Katsino nadání je jednoduché - je výjimečná v zabíjení. Katsa je neteř jednoho ze sedmi království, neteř krále Randy z Mezizemě.. Král Randa je krutý král, a v jeho království jsou Výjimečný zcela pod jeho rukou.. Randa ji využívá pro své "špinavé obchody", nutí ji trestat obchodníky a všechny, se kterými se Randa nepohodl. Katsa poslušně plní všechny jeho rozkazy, ovšem že ne ráda.

Jednoho dne Katsa přestane mít Randových rozkazů dost a vzepře se mu. Poznává lienidského prince Poa. Po je také Výjimečný, výjimečný v boji. Katsa zachrání Poova dědečka a společně s Poem se vydávají na cestu, aby odhalili záhadu dědečkova únosu. 

Katsa je velmi silná hrdinka, její nadání ji nutí k tomu, aby se neustále ovládala. Kdyby se přestala na okamžik ovládat moha by kohokoli zabít, třeba někoho, na kom ji záleží. Poa, jakožto lienidského prince, si jednoduše pro jeho povahu a pro jeho nadání musíte zamilovat. A nezapomeňte, s Výjimečnými a jejich nadáním to nikdy není tak jednoznačné, jak se na první pohled může zdát.

Autorka se zbytečně nezabývá dlouhými pasážemi popisů. Katsa a její společnice, Bitterblue která se k nim přidá při Katsině a Poově "záchranné misi",  týdny a měsíce společně cestovaly, ale autorka se nezabývala dlouhými pasážemi popisů.

Druhou polovinu knížky jsem zvládla za večer a odpoledne. Příběh je natolik poutavý, že vás jednoduše nepustí a budete číst dokud si nepřečtete poslední větu. Jestli stále přemýšlíte nad tím, zda do knihy zainvestovat, nebo ne, rozhodně se rozhodněte pro možnost - "koupit" .. uděláte chybu, pokud si knihu nepřečtete. Jako fanoušek fantasy, by to pro vás měla být přímo povinnost. :)



7 komentářů:

  1. Úžasná knížka! :) Doufám, že české nakladatelství vydá i další knihu, Fire :)

    OdpovědětVymazat
  2. táto kniha je jedna z mojich najobľúbenejších a už sa neviem dočkať Bitterblue 8)

    OdpovědětVymazat
  3. Už len počkať si na tretiu časť... Mimochodom, toto je jedna z najlepších fantasy sérií, aké som čítala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zatím četla pouze Výjimečnou, ale určitě bych si ráda přečetla i další díly:)

      Vymazat
  4. V tom rozhodnutí ťa môžem len a len podporiť B-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.