19. 11. 2011

Recenze - Krásní mrtví: Arizona

ArizonaAutor: Eden Maguire
Název: Krásní mrtví : Arizona

Originální název: Krásní mrtví
Série: Krásní mrtví (2. díl)
Nakladatelství : Fragment



(může obsahovat spoilery k prvnímu dílu)
V pokračování série se k nám vrací Darina a Krásní mrtví. V prvním díle - Jonas, Darina pomohla chlapci/kamarádovi/spolužákovi, který se zabil na motorce. Čeká na ni další úkol. Musí zjistit, jaké okolnosti doprovázely smrt Arizony. Byla její smrt opravdu nehoda? Opravu to byla náhoda, když spadla z útesu na utopila se? Má na  zjištění pravdy pouze omezený čas, jinak Arizonina duše nikdy nenajde klid.

Již v prvním díle si mě Arizona získala svým ostrým jazykem a svou vlastností, že má na všechno odpověď a nenechá se nikým vytočit. Prostě "drsná holka". Ale když se k Arizoně Darina dostává blíž, zjišťuje, že ne každý musí být stoprocentně takový, jak se navenek chová, všichni mohou mít své problémy a to jak se určitý člověk chová, může být jakási obrana proti vzniklým trápením.

Vezmeme-li v potaz, že Krásní Mrtví jsou vlastně obyčejní zombie, jejich vlastnosti určitě obyčejné nejsou. To, co Krásným Mrtvým autorka vymyslela za schopnosti občas hraničí s jinými bytostmi. Přivedení mrtvé osoby zpět na svět? To bych ještě pochopila. Ale teleportace z místa na místo? Tlukoucí křídla, která vyděsí každého? Cestování časem? To už se mi nezdá. 

O Darině jako o hlavní postavě se musím zmínit. Darina je jednoduše cvok. Je zamilovaná do jednoho z Krásných Mrtvých - do Phoenixe (potkala se s ním již před jeho smrtí), který byl zabit při rvačce. Snad na každé straně Darina vzdychá sama nad sebou, nad svým neštěstím, že právě její milovaný Phoenix (kterého neznala více než pár týdnů) je mrtvý, ale ona ho stále miluje a nedokáže bez něj žít. Její neustálé vzdychání není nic jiného než otravné. A romantika a jiskření mezi nimi není taková, aby vás donutila vzdychat nad jejich štěstím. Přeci jenom.. vždyť Phonenix je mrtvý! Neděsí vás to?

Ale co se týče odhalování Arizoniny smrti, to je jiné kafe než Darinino neustálé naříkání. Věřte tomu, že Arizona vám má co nabídnout, protože její život, její rodina, přátelé.. vás zaručeně překvapí. Arizonin příběh mně zaujal více než Jonasův. Arizona je už od začátku moji oblíbenou postavou, proto jsem velmi ráda, že její duše konečně našla klid.

Konečné zhodnocení. Jednoduché. Druhý díl ze série Krásných mrtvých je každopádně lepší než díl první. Vzhledem k počtu stránek je knížka vhodná na odpolední oddychové čtení. 
3,5/5
*děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku
*deviantart.com, databazeknih.cz, youtube.com



2 komentáře:

  1. Budu doufat, že je vážně lepší tenhle díl, než ten první. I když alespoň jsou to jen tenké a malé knížečky :D:).

    OdpovědětVymazat
  2. knihu jsem četla! :).. Těším se až si přečtu Summer! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.