15. 1. 2012

Cujo (Stephen King)



Kdo dokáže z úplného minima udělat výbornou a napínavou knihu? Odpověď je jasná - Stephen King.


Příběh začíná celkem jednoduše. Autor vypráví o městečku Castle Rock ve státě Maine. Žil tu masový vrah a netvor - Frank Dodd. Vraždil místní obyvatele a sám nakonec spáchal sebevraždu. Roky po této události, se v Castle Rocku uprostřed noci probudil malý Tad Trenton. Vzbudil se kvůli obyčejní lidské potřebě - potřeboval na toaletu. Ve své skříni viděl netvora. Napůl člověk, napůl monstrum.. toto stvoření číhalo u něj ve skříni. Je jasné, že městečko Castle Rock opět čekají zlé časy.
Celý příběh je prolínán životními osudy obyvatel malého městečka.
Manželství Vicka a Donny Trentonových prochází krizí kvůli manželčině nevěře. Jejím milencem je násilnický Steve Kemp. Donna se se Stevem párkrát sejde, ale brzy odhalí jeho pravou povahu a to, co je vlastně Steve za člověka.
Abychom měli příběh kompletní, je potřeba se alespoň okrajově zmínit ještě o jedné rodině. Rodina Camberova. Joe Camber je opravář aut, žije se svou manželkou a synem, nežijí přímo ve městě (to bude mít v příběhu svoji váhu:) ). Camberovi mají milého a přátelského bernardýna - Cuja. Cujo nikdy nikoho nenapadl, nechával se všemi hladit, nikdy mu nevadilo, když ho děti tahaly za ocas.. to se má ale brzy změnit. 
Při jedné z Cujových toulek po okoli Castle Rocku a domu jeho rodiny, Cujo pronásleduje divokého králika. Ten spadne do nenápadné díry, kam se za ním Cujo snaží dostat. Díra je však příliš malá, tudíž se do něj vejde pouze psova hlava.. a tady se to stane. Cujo je napaden netopýrem a je nakažen vzteklinou. 
Pes nakažený vzteklinou a nějaké rodinné problémy. To je vše, z čeho autor tvořil. Kdo by řekl, že z tohoto - v podstatě z ničeho - může vzniknout skoro 300 stránková kniha. 
První polovina knihy není příliš záživná. Důležité jsou snad jen myšlenkové pochody samotného Cuja, který onemocněl a nechápe, co se s ním děje. Proč je háklivý na světlo a na zvuky? Proč má neustále sucho v tlamě? Sám se snaží nemoci bránit, ale ví, že je nevyhnutelná. 
To pravé napětí nastává ve chvíli, kdy se Donna Trentonová s malým synkem Todem, vydávají k Joeovi Camberovi -jedinému schopnému automechanikovi- s poruchou na autě. U Camberova domu však nikdo není, nikdo neotvírá a na dvoře ke všemu leží vzteklý pes.. tady začíná teror Donny a malého Toda. 
King má neuvěřitelný talent. Z ničeho vytvořil úžasnou knihu. Co by někomu mohlo vadit je fakt, že autor na spoustě stran a v několika kapitolách popisuje životní osudy někoho, koho na pár řádcích zabije. Ale to už jr styl Stphena Kinga. Tyto pasáže, které popisují osudy obyvatel z Castle Rocku jsou opravdu poněkud nudné a zdlouhavé, ale části, které se odehrávají na dvoře Camberových, kdy Cujo útočí na auto s Donnou a Tadem Trentonovými, to úžasně kompenzují a vynahrazují.
Je Cujo opravdu jen pes, který onemocněl? Nebo je tu spojitost se sériovým vrahem Frankem Doddem? To už záleží na každém z vás jak příběh pochopíte a jak si ho vezmete.
Celá kniha je úžasně napínavá a autor má skvěle promyšlené detaily, které jsou v příběhu, jako je tento velmi důležité. Knihu jsem četla v noci, takže přiznáván, že jsem se po dočtení opravdu bála a měla jsem strach vystrčit nohu zpod peřiny. Pokud jste fanoušky typu hororu - spíše psycho - tak vám určitě Cuja doporučuji.

Filmové zpracování


Filmové zpracování Cuja bylo natočeno v roce 1983, jeho režizérem je Lewis Teague (např. Bermudský trojúhelník). V hlavních rolích - Dee Wallace (Donna Trenton), Daniel Hugh Kelly (Vick Trenton), Ed Lauter (Joe Camber).
Měla jsem z filmu trochu strach. Filmové horory ráda nemám, proto jsem si mysle, že to bude vážně strašidelné. Toto jsem si myslela i po tom, co jsem se o filmu poprvé dozvěděla ze seriálových Přátel - Rachel se sama dívá na Cuja a je opravdu vystrašená. Ale ve skutečnosti je film jenom slabý odvar knihy.
Film se tak úplně neřídí podle knihy, hlavně konec, který byl v knize vážně úžasný. Jedna konkrétní scéna se ve filmu vůbec neobjevila, což mně docela zamrzelo, protože v knize jsem si ji vážně užila. Nejlepší část filmu byla asi poslední půl hodina - i když je pravda, že film má jenom 91 min.

Zajímavost z csfd.cz: Ve filmu hraje celkem pět bernardýnů, jedna mechanická hlava a jeden člověk v kostýmu psa.

Tedy, celkové hodnocení? Na film se rozhodně dá dívat, ale velký úspěch to opravdu není. Proto celkové hodnocení filmu..

1 komentář:

  1. No já četla kousek u kamarádky a moc mě to nezaujalo. Pro začátek bych sáhla asi po nečem známějším od Kinga, mám naplánovaný Řbitov zviřátek.. ten jsi četla? :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.