2. 4. 2012

Recenze - Jane

Autor: April Lindner
Název: Jane
Originální název: Jane
Nakladatelství: Ikar



Znáte příběh známé siroty Jany Eyrové? Tak v tom případě budete znát i další životní kroky Jane Mooreové. 
Jane po smrti svých rodičů chce studovat na výtvarné škole, ale nemá na drahé školné dostatečné finance, proto se vydá do agentury pro chůvy, aby našla práci a měla dostatečné prostředky na dodělání školy.
Dostane jméno na Thornfield Parku, bude hlídat malou holčičku Maddy, jejímž otcem je známý, stárnoucí rocková hvězda. Jane se poprvé zamiluje..



Jane není jako její bratr nenapravitelný ožrala a pařmen, nebo jako její sestra, které záleží jenom na sobě a na nikom jiné. Nikdy neměla spousty přátel, vždy se soustředila spíše na školu a na své vzdělání. Neměla jako nejmladší ze sourozenců lehký život. Ale její život se po získání práce a po seznámení s Nicem Rathburnem zásadně změní. 
Některým by se "nálepka" převyprávění Jany Eyrové nemusela zamlouvat. Mně tahle knížka zpočátku pěkně vyděsila. Moderní převyprávění velmi známé a oblíbené klasiky? Nevím, nevím. Ale knížka mně náramně překvapila.
Neřekla bych, že je Jane přesně okopírovaná podle originální Jany Eyrové, spíš se autorka příběhem inspirovala. Bylo milé přečíst si příběh bez nadpřirozených prvků, jenom pouhá tajemná romantika. 
Pokud chcete knihu s akcí, tak Jane nečtěte. Chcete si oddechnout u romantického příběhu s tajemnou a napnutou atmosférou? Potom po Jane sáhněte. 
Jane se musí rozhodnout, jestli dá přednost lásce, nebo rozumu. Musí také zjistit, co skrývá Thornfield Park.
 Na knihu se objevuje spousta rozporuplných recenzí. Některým se libí, některým ne. Nápis na obálce: "Co kdyby se Jana Eyrová zamilovala do rockové hvězdy." Určitě dělá při nákupu knihy své. Například moji kamarádku tohle naprosto  rozčílilo a knihu považovala na ničení klasiky.. po jejím přečtení však názor změnila a knížka se jí opravdu upřímně zalíbila. Co tím chci říct? I přes to, že byste i vy knihu mohli považovat za ničení klasiky, možná byste jí mohli dát i tak šanci. Ne vždy je všechno takové jako se na první pohled zdát.Autorka si vybrala Janu Eyrovou jakožto svoji nejoblíbenější klasiku. Myslím, že to byla šťastná volba. April však plánuje novou knihu. Ponese název "Catherine" a stejně jako Jane to bude převyprávění známé klasiky. Tentokrát to bude moje nejoblíbenější klasika "Na Větrné hůrce". Jelikož k Janě Eyrové nemám takový vztah jako právě ke Kateřině a Heathcliffovi, neměla jsem z jejího převyprávění takové obavy. U Větrné hůrky je to však jiné, tady mám trochu strach, co autorka se spletitým dějem z Drozdova a Větrné hůrky autorka provede.
Jelikož jsem před čtením od knihy nic neočekávala, velmi, velmi příjemně mně překvapila Téměř celou dobu jsem byla rozhodnutá, že knize dám "pouze" čtyři hvězdičky, ale romantická část mého srdíčka po celou dobu skákala radostí, že knize prostě musím dát plné hodnocení. 

6 komentářů:

  1. mne osobne sa ovela viac páčila Jana Eyrová od Ch. Bronteovej... povedala by som že táto "nová" jana je len také zneuctenie, takže max 2 hviezdičky z 5

    OdpovědětVymazat
  2. Charlotte Bronte? Som veľmi zvedavá na túto najnovšiu verziu jedného z najlepších románov. Vyzerá to tak, že autorka to naozaj "umí". Toto bude taká sladká a lahodná horúca čokoládka na mojom najčerstvejšom zozname. Uvidíme čo to bude...

    OdpovědětVymazat
  3. Janu Eyrovú som prečítala celkom rýchlo, ale nezdá sa mi, že by obsahovala nejaké nadprirodzené prvky. O tejto knihe som už počula, ale ešte som sa k nej nedostala, no možno sa mi to podarí. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. O knize jsem věděla, ale nijak zvlášť mě nelákala...Ale musím říct, že teď se na nic docela těším :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ježiš já jsem zvědavá ! Musím se do ní co nejdřív pustit :)

    OdpovědětVymazat
  6. tuhle knížku jsem už měla v ruce, ale mimo to ještě další dvě, tak jsem se rozhodovala, kterou vrátím a nakonec jsem odložila tuto. ale příště se pro ni vrátím. chci si ale přečíst nejdřív originální verzi Jane Eyre, ačkoliv jsem viděla film a pak teprv přetu tuhle novodobou verzi :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.