18. 4. 2012

Recenze - Leaving Paradise

Autor: Simone Elkeles
Název: Leaving Paradise
Nakladatelství: Flux (2007)
Vydání v ČR: nechystá se

Rok po otřesné nehodě je Caleb propuštěn z vězení, do kterého byl zavřen po tom, co opilý srazil Maggii autem a přivodil jí zranění, jehož následky si Maggie ponese celý život. Caleb se ve vězení velmi změnil. Už není takový machýrek, jako byl dřív. Už nerandí s překrásnou Kendrou. Už ho nezajímají párty, i jeho rodina se změnila,střeží obrovské tajemství - které by mělo zůstat ukryto. Jednoduše, vše v jeho životě je teď jiné.

wehearit.com
Maggie si byla jistá, že do Calebova propuštění odjede z Paradise do Španělska. Avšak kvůli zranění, rehabilitacím a hlavně kvůli nemožnosti sportovat si bude muset svůj kurz a pobyt ve Španělsku zafinancovat z vlastní kapsy na což však ona, ani její matka nemají, a její otec se o ní nezajímá, pokud se k němu sama nepřihlásí. A co hůř, než že je zmemožněn útěk z Paradise, kde je po nehodě úplně sama a nemá žádné přátele? Její nenáviděný soused, bratr bývalé nejlepší kamarádky Leah, Caleb se vrací..

Jenom po přečtení anotace by mě kniha nejspíš nezaujala. Nepřidal by tomu ani pohled na lacině vyhlížející obálku. Co k mému upřečtení opravdu hodně pomohlo je vysoké hodnocení, které na internetové stránce goodreads ke knize patří. Velká většina lidí je z knihy nadšena. Nechápala jsem, proč se jim tahle klišoidně vyhlížející kniha může tak líbit? Proč jsou z ní tak unášení?

Autorka však nevytvořila pouze románek mezi dvěma postavami, které si div nezapřisáhly, že spolu už v životě nepromluví. Ne. V knize je toho více. Simone Elkeles výborně popisuje pocity obou postav, a docílila toho tím, že každá kapitola je vyprávěna na střídačku Calebem a Maggií. Autorka popisuje nejen rozvíjející se hluboký vztah mezi dvěma hlavními postavami, ale i problémy v rodině, přátelství, nenávist, ukrytá tajemství - tajemství, které jsem já osobně vůbec neočekávala a to jsem si po pár stranách říkala: "Hm, takže je jasné jak tohle skončí." Vážení, jak jsem se zmýlila.
weheartit.com

Neskutečně jsem si oblíbila postavu Caleba. Není to takový boreček a machýrek, jak by se na první pohled mohlo zdát. Možná pochází z bohaté rodiny, ale peníze nejsou všechno, proto to také neměl tak úplně jednoduché. Naopak postava Maggie mi dala chvíli zabrat, než jsem es vcítila do jejích pocitů. Chápu, že zažila krušné časy, že má následky z nehody, ale její fňukání se mi občas zdálo trochu moc. Ovšem tento drobný detail mi během čtení přestal absolutně vadit, nebo jsem se na něj už příliš nesoustředila.

Kniha plyne neskutečně lehce a díky opravdu, OPRAVDU lehoučké angličtině se hodí i pro ty, kteří by rádi se čtením v angličtině začali. Neměli byste mít nejmenší problém. Tři sta stran uplyne, ani nevíte jak a je konec příběhu, který vůbec neskončil tak, jak jsem si po pár stranách myslela.

Určitě bych knihu doporučila, kdo chtějí knihu u které si odpočinou od všech nadpřirozených bytostí. Obyčejný příběh z každodenního života. Nejkrášnější na téhle knize bylo snad i to, že byla tak reálná. A to se o každé knize podobného žánru určitě říct nedá, některé jsou až příliš přeslazené a zaměřují se právě jenom na cukrování postav. To se u Leaving Paradise stát opravdu nemůže.


19 komentářů:

  1. Ty, Dý, ty máš tu recenzi 2x :D Teď na to koukám :D Fakt že jo ... :D

    JInak nádherná kniha!!!! Velká převelká škoda, že se tady neplánuje překlad. Tohle by se podle mě moc líbilo. Také jsem dala plný počet bodů / hvězdiček a druhý díl je na cestě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Bože, já jsem ale tupec! :D
    Spraveno, děkuji za upozornění! :))
    A knížka je to vážně úžasná! :)

    OdpovědětVymazat
  3. No ano, je tu dvakrát! :D Jinak skvělá recenze. Já jsem od autorky četla Perfect Chemistry trilogii a velice se mi líbila. Poslední díl už tolik ne, ale jednička byla super a ta dvojka... úžasná. Tahle autorka má prostě dar psát klišoidně vyznívající příběhy, které takové vůbec nejsou! :)
    Teď už jenom váhám, jestli další série, kterou si od Simone Elkeles přečtu bude How to ruin nebo Paradise :)

    OdpovědětVymazat
  4. To mám z toho, že to kopíruju z wordu.. :D Asi jsem ji nechtíc vložila 2x, ale už by to mělo být v pohodě. :)
    Tak první díl Paradise série rozhodně stojí za to. :) Já teď právě váhám mezi How To Ruin a Perfect Chemistry. :D

    OdpovědětVymazat
  5. Můžeme zkusit někdy společný reading How to Ruin :-)
    A s Wordem to znám, neustále mi to opravuje nějaká cizí slova :D

    OdpovědětVymazat
  6. To bychom samozřejmě mohly! :) Ale, každopádně.. znám se:D Nevím, kdy se k tomu se svýma 3964 rozečtenýma knihama dostanu:D

    OdpovědětVymazat
  7. Kniha vyzerá byť super :-) Naozaj by som si ju chcela prečítať. Môžem sa spýtať či si ju čítala na PC alebo normálne knihu?

    OdpovědětVymazat
  8. Určitě stojí za to. :) Četla jsem ji na čtečce:)

    OdpovědětVymazat
  9. A odkiaľ si to stiahla? Ja viem, som veľmi zvedavá, ale recenzia ma oslovila :-)

    OdpovědětVymazat
  10. Já stahuju z epubbud.com .. jsou to teda knihy ve formátu epub, ale na 4shared.com ji můžeš najít v pdf :)

    OdpovědětVymazat
  11. Hej, tam som to už našla :-) Len neviem, či si od tiaľ môžem niečo stiahnuť nemať pri tom problém s autorskými právami. Po tom čo sa stalo s megavideom..

    OdpovědětVymazat
  12. To opravdu netuším, asi úplně legální to nebude. Ale to v dnešní době na internetu už asi málo co je..

    OdpovědětVymazat
  13. Hej to je pravda :-) A inak ako sa máš?

    OdpovědětVymazat
  14. Ale ááno, jde to :) čtu, chodím do školy, čtu.. :D
    Doufám, že se ti knížka bude líbit. :)

    OdpovědětVymazat
  15. Určite bude, ak ju stiahnem :-D Som taká nerozhodná ;-)

    OdpovědětVymazat
  16. Za jednu knihu tě snad nikdo nemůže z ničeho vinit. :) Ale je to samozřejmě jenom tvoje volba. :)

    OdpovědětVymazat
  17. Hm, to by asi neostalo pri jednej knihe :-)

    OdpovědětVymazat
  18. No, tak pokud si ji chceš přečíst, tak ti asi nezbyde nic jiného, než ji legálně (a SPRÁVNĚ) koupit. :)

    OdpovědětVymazat
  19. Pekne si ma navnadila. Mne sa od Simon strašne páči séria perfect chemistry, ktorú som prečítala celú. :) Bratia fuentesovci sú proste úžasný. Hlavne Marcus. Ale aj toto vyzerá zaujímavo.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.