7. 5. 2012

Recenze - Between Shades of Gray

Autor: Ruta Sepetys
Název: Between Shades of Gray
Nakladatelství: Penguin 2011
Vydání v ČR: nechystá se
EDIT: info přímo z CooBoo. Vydání knihy v českém jazyce je stanoveno na příští rok! :) hurá!



Anotace: (přeložená mnou):
Jedné noci jsou 15-ti letá Lina, její matka a mladší bratr vytrženi z jejich domova Sovětskými vojáky, jsou strčeni do dobytčího vozu a posláni pryč. Jsou deportováni na Sibiř.
Nepředstavitelná a otřesná cesta začíná. Lina neví, jestli ještě uvidí svého otce nebo své kamarády. Ale odmítá se vzdát naděje. 




14. června 1941 byli Lina, její matka a Jonas odvlečeni z vlastního domova. Vytrženi ze svého každodenního života. Sovětští vojáci je zavřeli do vlaku pro dobytek, kde se museli několik dlouhých týdnů mačkat se spoustou lidí, kde čekali na to, čemu se nedalo vyhnout. Během těchto týdnů čekání Lina naposledy viděla svého otce ve vlaku plném můžů. Po spoustě týdnů byla Lina s matkou a bratrem odezeni na farmu, kde musejí v neuvěřitelné těžkých podmínkám žít a pracovat.Čekají je však ještě horší podmínky a zkušenosti..
Lina, jakožto umělkyně, si vše zapisuje a kreslí, aby mohla svému otci ukázat, co zažili.


Už na základních školách se učí o hrůzách druhé světové války. O koncentračních táborech, o vyhlazovacích táborech.. nechci vám tu dělat žádnou přednášku z dějin, které bystě měli všichni dobře znát. Co už ale asi všichi nevědí je to, že Stalin v tehdejším Sovětském svazu prováděl ještě horší věci. Na Sibiři byly podobné tábory jako vytvářel Hitler. Nazývaly se gulagy, a v nichž zemřelo až dvakrát více lidí, než v tzv. Třetí říši. 
Nemyslete si, že autorka Ruta Sepetys svůj příběh "vytáhla z paty". Ne. Ona píše o historii své vlastní rodiny. Podnikla několik výzkumných výletů to Lotyšska, navštívila místa, kde byla Lina držená. Opravdu se o tohle téma před psaním knihy zajímala a je tudíž dobře informovaná a je to na knize znát.


Lina doufá ve svou rodinu. Ve svou zem. Ve svou budoucnost. Ve svou lásku - v první lásku s chlapcem, kterého sotva zná.. avšak ví, že ho nikdy nechce ztratit. Udrží naděje Linu naživu?


Kniha obsahuje otřesný příběh. Utrpení Liny a její rodiny je otřesné. Ale i přes to, příběh ubíhá s neuvěřitelnou lehkostí, protože když se do příběhu začtete, budete hltat každé slovo. Tohle je jedna z těch knih, ve kterých s hlavní hrdinkou prožíváte každý okamžik, s napětím očekáváte, co se jí na další straně stane, jestli se dostane z trablů, do kterých se dostala. 


Překvapilo mně, že kniha má neskutečně lehkou angličtinu. Proto, jestli vás ve čtení odrazuje právě to, že není přeložena do češtiny, určitě se čtení nebraňte a pusťte se do ní. Kniha Between Shades of Gray je neskutečná, obsahuje nevšední příběh a je nezapomenutelná. Kniha je založena na vzpomínkách přeživších a na vzpomínkách členů rodiny samotné autorky.


-Have you ever wondered what a human life is worth?
-That morning, my brother's life was worth a pocket watch ...  

6 komentářů:

  1. To si musím přečíst! Moje babička si prošla něčím hodně podobným a její vyprávění taky není z těch veselých..

    OdpovědětVymazat
  2. Že je ta knížka naprosto skvělá :). Jsem ráda, že se ti líbila.

    OdpovědětVymazat
  3. Jednoduchá angličtina? No je to možné, ale predsa len čítam rýchlejšie v slovenčine, tak si ju zaobstarám v rodnom jazyku :D

    OdpovědětVymazat
  4. Jen tak mimochodem, vydání téhle knížky chystá CooBoo na příští rok, takže bude i česky ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Teresinha: No tak to je úžasné! :) díky za info ;)

    OdpovědětVymazat
  6. Neuveritelny pribeh, ktery vas nuti cist dal a dal az do sameho konce. Doporucuji vsem.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.