8. 5. 2012

Recenze - Navždy

Autor: Alyson Noël
Název: Napořád
Originální název: Evermore

Nakladatelství: Argo (2010)


Pro sedmnáctiletou Ever je tohle těžké období. Při automobilové nehodě jí zahynuli rodiče i mladší sestra Riley. Jediná Ever přežila a nese za to těžké výčitky. Ale i ona si z nehody odnesla jisté následky - stala se z ní jasnovidka.. slyší myšlenky lidí kolem sebe, vidí jejich aury. Ever teď žije u své tety a úplně se změnila. Dřív byla ve škole oblíbená, měla spoustu přátel, nosila krásné oblečení, sukně, lodičky.. ale teď? Ever sedí v rohu třídy, nosí velké vytahané mikiny s kapucí, kterou má vždy staženou do obličeje, sluchátka v uších, ve kterých jí zní hlasitá hudba - muzikou se Ever snaží přehlušit myšlenky ostatních lidí.
Jistou úlevou od myšlenek ostatních lidí je pro Ever Damen. Nový spolužák, který jako jediný dokáže udržet klid v její hlavě. Ale (což je naprosto pochopitelné!) Damena obklopuje spousta tajemství - bez nich by mohl být konec knihy klidně po třetí až páté kapitole. 


Jste fanouškem knih Stephenie Meyerové? Tak to je tato kniha právě pro Vás! Ano, takovouto reklamu si tyto knihy vysloužily. Já bych to pojala lehce jinak. Jste fanouškem naprosto vyšinuté-hlavní-hrdinky-která-si-sama-ani-nezaváže-boty? Jste fanouškem totálně-roztomilého-nádherného-tajemného-pro-hrdinku-naprosto-"nevhodného"hrdiny? Tak to je tato kniha právě pro Vás. Dá se říct, že autorka přišla s novým nápadem ("s novým" = nebudeme to přehánět), ale už jí udělalo problém zpracování. Přišlo mi, že se nedokázala zdržet ani u jedné situace delší dobu. Postavy byly v jednu chvíli na pláži a najednou.. baví se před domem Ever. Celé mi to přišlo příliš zmatené a neuspořádané. Ale jednu věc autorce upřít nemůžu. I přes to, že kniha se mi opravdu netrefila do chutě, tak kniha je napsána tak, (nebo to dělá překlad?chmpff) že plyne opravdu rychle, stranu po straně. I přes naprosto chybějící děj jsem knihu přečetla za dva večery. 


Ale celou zmatenost a neuspořádanost knihy bych odpustila nebýt Ever. Naprosto protivné holky, která se stará jenom o sebe, která je největší chudák pod sluncem. Ano, stal se z ní ze dne na den sirotek, ale to neznamenám, že se musí chovat tak, jak se chová. Ach, ano, Ever je naše hlavní hrdinka, tudíž její myšlenkové pochody musíte sledovat po celou dobu čtení. A Damen je kapitola sama o sobě. V takovýchto typech knih byste i museli očekávat, že hlavní mužský hrdina bude opravdový chlap, bude se snažit hlavní hrdinku zaujmout.. Ovšem Damenovo chování bylo otřesné, nevyzpytatelné a stejně jako zbytek knihy naprosto nesmyslné. 


Myslela jsem si, že knihu by mohlo zachránit konečné rozuzlení zápletky. No, vážení, buď jsem naprostý tupec, nebo cele vyústění bylo naprosto a nesmazatelně ubohé. Omlouvám se všem fanouškům této knihy za naprosté kritizování. A věřte, že i fanoušci jsou. Vím o spoustě lidí, kterým se tato kniha líbila, takže při rozhodování, zda knihu číst, nebo nečíst se nemusíte řídit pouze mou recenzí (či spíš.. tentokrát výčtem záporů knihy) .


Hodnocení dvě hvězdičky dávám kvůli tomu, že mi scházel děj, musela jsem snášet otravné postavy, kvůli chaotičnosti. Nízké hodnocení si také zasloužila kniha za to, že autorka se nechala "inspirovat" ve spoustě dalších knih (Twilight? Zavržený?)

3 komentáře:

  1. Absolutní souhlas. Nejvíc mě zaráželo, že je to vážně hodně dobře napsané. Problém byl v tom, "co" tam bylo napsané. Hodně mě tam dostala ta "alkoholická epizoda" Ever... No děs... :D

    OdpovědětVymazat
  2. Táto kniha sa mi vôbec nepáčila. Také odveci...:) Akurát teda hej, plynie to rýchlo.^^" Čiže súhlas.:)

    OdpovědětVymazat
  3. než jsem si knihu přečetla, dost lidiček na ni házelo špínu toho nejtěžšího kalibru, takže jsem čekala naprostý propadák. Ale jak jsi psala, kniha se čte rychle, je docela dobře napsaná, a i když děj nestojí za nic, rozhodně předčila mé "očekávání". takový slabší průměr. x))
    (ne ale, že bych potřebovala si to přečíst znovu nebo si snad přečíst pokračování. :D)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.