30. 9. 2012

Recenze - The Lost Girl

Název: The Lost Girl
Autor: Sangu Mandanna
Série:‎ ----
Nakladatelství: Balzer + Bray (2012)
Vydání v ČR: nechystá se

Evě je patnáct let a žije v Anglii se svou vychovatelkou jménem Mina Ma. Mohlo by se zdát, že vede docela obyčejný život. Ale zdání klame. Eva se nenarodila, byla vytvořena skupinou lidí, kteří si říkají Weavers. Byla vytvořena jako echo někoho jiného. Od malička je vychovávána podle dívky, která žije se svou rodinou v Indii - Amarra. Amarra je nucena každý týden zapisovat to deníku své nejtajnější tajemství, všechno, co prožila, co ji trápí, z čeho má radost, aby o všem Eva věděla. Eva musí žít jako Amarra, protože kdyby Amarra náhodou zemřela, Eva ji jednoduše nahradí v jejím dosavadním životě a nikdo nesmí poznat rozdíl.

Eva si však nemyslí, že by tento den někdy nastal. Mýlí se. Když je Evě 16 let, Amarra tragicky zemře při automobilové nehodě. A pro Evu nastal Den D. Musí opustit všechny, které má ráda, aby truchlící rodina v Indii mohla mít zpět svou dceru. Musí opustit svoji vychovatelku, ale i ochránce Seana, kterého nikdy nemohla milovat. Musí vplout do jejího, jako by se nic nestalo, aby si nikdo neuvědomil, že pravá Amarra zemřela. Zvláště v Indii je to důležité, protože zde jsou echa nelegální.

Nikdo však za 16 let sledování života dívky, podle které byla vytvořena, Evu nepřipravil na tohle..

Kniha, která se na zahraničních blozích objevovala už dlouho před vydáním. Zrovna tohle je obálka, která je díky svému zjevu lehce zapamatovatelná. Ještě než jsem si přečetla anotaci, věděla jsem, že si knihu musím přečíst. Ano, opět jsem dala na krásnou obálku. Po přečtení anotace jsem se na knihu začala těšit ještě víc. Začala jsem se těšit na poutavý a originální příběh.

Příběh, který si troufám nazvat originálním. Nikdy jsem nečetla knihu s podobným námětem, ani jednou jsem si při čtení neřekla: "Hele, to už jsem někde četla". Kniha žánrově samozřejmě v young adult a jakýsi kříženec dystopie a sci-fi.

Eva je neuvěřitelně zajímavá postava. Za poslední dobu mi pouze dvě hlavní hrdinky nelezly na nervy. Jednou z nich je právě Eva. Eva nikdy neměla vlastní život. Nemohla se zamilovat, nemohla cestovat - protože potom by nezažila stejně věci jako Amarra a to by nikdo nemohl připustit, bylo by to proti zákonu. Je v Eviném dobru, aby zákon dodržovala, protože by lehce mohla o svůj život přijít. Můžeme si klást otázku, jestli je Eva opravdu jenom Amařina kopie, nebo zda má svou vlastní hlavu a svůj rozum.

Hlavní postava Eva však není jedinou zajímavou postavu. Tou ještě zajímavější je jeden z Weavers - Matthew. Proč? To se dozvíte, až si knihu přečtete.

V knize je romantika i nějaká akce. Ale hlavně je kniha o pocitech, o lidech. Autorka měla některé detaily naprosto nepromyšlené a ze začátku mě při čtení trošku rušily, protože jsem si pořád lámala hlavu, jak to vlastně všechno je. Když si ale uvědomím, že kniha je první autorčinou knihou, je vymyšlená moc dobře. I styl psaní se mi velmi líbil a děj plynul naprosto bezchybně.

Jelikož jde o knihu v anglickém jazyce, bohužel si ji asi všichni nebudou moct přečíst. Musím ale zmínit.. angličtiny jsem se trochu bála. Když čtu knihy v angličtině, tak to jsou většinou knihy z běžného života. V knize jako je tahle - dystopie, sci-fi - jsem se trochu bála anglické stránky knihy. Zbytečně. Až mě překvapilo, jak je kniha psána jednoduchou angličtinou. Zatím asi kniha, které se mi v originále četla nejlépe.

Kdybych měla být v hodnocení objektivní, dala bych knize "pouze" 4 hvězdičky. Ale nesnáším, když musím být objektivní. Proto kniha i před nedostatky, které byly, ode mě dostane plný počet, protože nad nedostatky vysoce převyšovaly kladné stránky, které jsou samozřejmě důležitější.

Doporučuji všem! Ještě více ale všem, kdo hledají něco nového.

14 komentářů:

  1. kniha ma už predčasom zaujala, obálka je fakt skvelá aj anotácia, naozaj rada by som si ju prečítala, takýto námet som videla iba v 1 filme, názov si už nepamätám, ale ten príbeh ma zaujal 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem toto neviděla ani ve filmu. :) Právě proto mě to také zaujalo, že je to něco nového. A ano.. obálka ! :D

      Vymazat
  2. Na tuhle knihu se moc těším. Nejenom, že má fakt skvělou obálku, ale i anotace se mi líbila. A tvoje recenze jen přilila olej do ohně. Tohle si prostě musím přečíst! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vyzerá to zaujímavo, už som si to pridala do to-read listu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to vypadá hodně dobře. Obálka je fakt pěkná a zaujme, anotace a tvoje recenze mě pořádně navnadily, škoda že není přeložená do češtiny. :) Nějak si na angličtinu ještě netroufám, ale zase když píšeš, že je to napsané v jednoduché angličtině. Váhám. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak za zkoušku nic nedáš! :) A uvidíš, třeba budeš překvapená ! :)

      Vymazat
  5. Moc zajímavá obálka :) Mimochdem zbožňuju design tohohle blogu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ještě zajímavější příběh!:)
      A děkuji ! :)

      Vymazat
  6. Krásna recenzia. Kniha vyzerá ako niečo, čo by ma zaujalo. :D A tá obálka je .. uf ... nemám slov. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju:)
      Určitě si ji při nejbližší možné příležitosti přečti ! :))

      Vymazat
  7. Wow kvůli tomu se snad naučím anglicky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) Nejenom kvůli téhle jedné ! :)
      říkám to pořád - čtením v aj se otevírají nevídané možnosti ! :D

      Vymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.