20. 9. 2012

Recenze - Mayské proroctví, Zápas o osud lidstva


Název: Mayské proroctví : Zápas o osud lidstva
Autor: Christy Raedeke
Originální název: The Daykeeper's Grimoire
Série: Mayské proroctví
Nakladatelství: Fragment (2012)

Caity je šestnáct let. Poté, co její otec zdědil starobylý a tajemný hrad na ostrově Huracan patřící ke Skotsku, je nucena se s rodiči přestěhovat. Caity se musí rozloučit se svou nejlepší kamarádkou Justine i s ostatními přáteli. Nezbývá jí nic jiného, než se přestěhovat. Caity žije na hradě s rodiči, kuchařkou a Thomasem, který je pomocník pro všechny, a s velmi neobvyklým kamarádem jménem Pan Papírek, který je mimochodem – opice. Seznámí se s klukem, který je jako jediný na ostrově v jejím věku – s Alexem. Caity objevuje hrad a jeho okolí, dozvídá se zajímavé věci z ze současnosti i z historie. To ale netuší, co jí čeká.

Ve svém pokoji objeví tajnou místnost s mayskými znaky. Jde o dávné mayské proroctví, které Caity určuje roli v záchraně lidstva. Musí přijít na to, co se od ní čeká a jestli bude mít dost sil a odvahy aby se postavila všemu, čemu bude vystavena.

Kniha s velmi zajímavým a hlavně velmi aktuálním tématem určitě zaujme nejednoho čtenáře. Když před spoustou, spoustou let Mayové předpověděli konec světa, stanovili ho na 21. prosince 2012. Což se nezadržitelně blíží. Záleží na člověku, zda věří na konec světa, nebo na nějakou „novou éru“, která nás podle Mayů čeká. Caity se musí s mayským proroctvím vypořádat po svém.

Kniha, která velmi připomíná knihy Dana Browna. Pouze s tou změnou, že v knize od Christy Raedeke není hlavním hrdinou charismatický profesor Robert Langdon, ale teenagerka Caity. Příběh nepostrádá napětí, které je potřebné u příběhů podobného typu. I přes napětí, je však příběh lehce předvídatelný a občas i příliš naivní a nesmyslný.

Knihu bych doporučila spíše mladších čtenářům, kteří by si mohli na plno užít. Caity je typická teenagerka, která má své záliby, přesvědčení a sny. Je ale naivní a občas úplně pitomoučká, což mě při čtení opravdu rušilo. Jako postavu jsem si ji vůbec neoblíbila, vůbec se mi nedostala pod kůži a stejně jako ostatní postavy mě nechávala úplně chladnou. Alex. To by nebyla kniha pro mladé, aby tu nebyl nějaký objekt zalíbení. Alex je krásný, chytrý a prostě naprosto úžasný. Kniha však vůbec nestaví na romantice. Momenty mezi Alexem a Caity jsou sice ůsměvné, ale pravděpodobně ne tak, jak to autorka zamýšlela.

Příběh je vyprávěn z pohledu Caity. Což by bylo dobré v jakémkoli jiném příběhu. V dobrodružné knize jako je tato, bych uvítala spíš psaní z třetí osoby, aby bylo možné více pohledů a širší záběr, který se obvykle v knihách tohoto typu vyskytuje.

Kniha není špatná. Má zajímavý nápad, který však mohl být ještě lépe propracovaný. První polovina, kdy Caity objevovala mayské znaky mě bavila opravdu hodně. Druhá polovina byla pro mě utrpení a moje prozatímní pomyslné hodnocení šlo rapidně dolů. Jelikož je toto první díl ze série, příliš ukončeně kniha neskončila. Vlastně skončila docela WOW momentem. Což mě určitě donutí si další díl přečíst, moje hodnocení je však opravdu nízké. Kvůli slabým postavám, občas naprosto nesmyslnému příběhu i kvůli tomu, že jsem se v druhé polovině musela do čtení doslova nutit. Být mladší, je tu velká pravděpodobnost, že kdy mě kniha bavila mnohem více. 
děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku

3 komentáře:

  1. Len 2*? Ľudia, šak sa už rozhodnite. :D Jedny spievate ódy, ďalší kritizujete. Čo si mám asi tak myslieť? :D

    OdpovědětVymazat
  2. Knížku mám doma a teda.. no nevím, jestli se na její čtení úplně těším..:((

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.