4. 9. 2012

Recenze - Rezistence

Název: Rezistence
Originální název: Insurgent
Autor: Veronica Roth
Série: Divergent (#2)
Nakladatelství: CooBoo (2012)
Datum vydání: 24. září

Rezistence navazuje přesně tam, kde skončila Divergence. Sečtělí pomocí speciálního séra uvrhli Neohrožené do simulace a ti vtrhli na základnu Odevzdaných a jejich velkou většinu chladnokrevně povraždili. V životě Tris Priorové už nikdy nic nebude tak jako dřív. Tris s Tobiasem, Calebem a Marcusem jsou na cestě na základnu Mírumilovných, kde hledají útočiště a jak doufají, mohou zde najít podporu a věří v to, že zde jsou přeživší Odevzdaní.

Svět, který si Veronica Roth vytvořila je zajímavý, ale ničím originální. Rozdělení společnosti podle určitých vlastností a aspektů - na frakce. Každá frakce má vlastní pravidla a svůj způsob fungování, který až do vzpoury od Sečtělých nebyl ničím narušen.

Rezistenci bych označila snad za jednu z nejočekávanějších knih tohoto roku. Po vydání Divergence se z každého rohu objevovaly výkřiky nadšení. Pro mě však Divergence byla zklamáním, proto jsem od Rezistence nic neočekávala. A řeknu vám, nic neočekávat se opravdu může vyplatit.

Kniha je od první po poslední stranu napěchovaná akci a neočekávanými zvraty. Přes to na mě však kniha nepůsobila tou pravou atmosférou, snad ani na okamžik jsem nepomyslela na to, že bych se měla o nějakou postavu strachovat. Akční scény na ě působily plytce a nepropracovaně. Byly všechny na stejný způsob a žádná neukázala nic nového. V prvním díle Sečtělí použily sérum, které dokázalo navodit simulaci. Toto sérum je teď použito v několika kapitolách a pouze to ukazuje jakousi neoriginalitu.

Tris je opravdová hrdinka. Dokáže ukázat svoji sílu a dokáže bojovat na lidi, které miluje. Ale svým chováním typu „já jsem nejlepší“, „nechte všechno na mě“, „já zachráním celý svět“, je otravná až běda. Beatrice to sice neměla ve svém životě jednoduché. Od malička žila ve frakci Odevzdaných, kde se učila nesobeckosti a, podle očekávání, odevzdanosti.

Miláček všech čtenářek a Trisina láska - Tobias, Čtyřka – chcete-li – konečně odhalí něco ze svého soukromí. Tobias je jedna z těch světlejších věcí na celé knize, to že jsme se o něm dozvěděli více, bylo velmi příjemné a vítané.

Autorce musím připočíst velké plus za to, že jejich vztah není tak geniální a bezchybný jako už jiných knižních párů. Nemají to jednoduché. Musí překonat spoustu překážek. Právě proto je jejich vztah uvěřitelnější a reálnější, protože v životě mimo knižní fantazii není vše tak jednoduché jako uvnitř knihy.

Oproti Divergenci, která se mi nelíbila, je Rezistence výrazný vzestup. Kniha nemá žádná hluchá místa, přestože jsem si akční scény opravdu neužívala. Ale myslím si, že spousta lidí bude z knihy zklamaná. Sice jde o druhou autorčinu knihu a jde poznat, že ještě není úplně vypsaná a je to znát. Jsem však přesvědčená, že z Rezistence budou čtenáři oproti Divergence zklamaní, nebo alespoň ne tak nadšení jako z prvního dílu.

Pokud ale nebudete z příběhu až tak odvázání, věřte tomu, že konec vám to vynahradí ve velkém stylu. Na to, jak jsem četla v podstatě se setrvačnosti, jsem na konci zůstala koukat, s otevřenou pusou! A velmi se mi líbí to, k čemu se schyluje a když si představím, že třetí díl vyjde v originále více než za rok! Jdou na mě mdloby! Divergent se opravdu nestane mou nejoblíbenější sérií, ale po tomto konci?! Bože! Kdy vyjde další díl? :)
~ děkuji nakladatelství CooBoo za advance copy knihy
~ obálka z cooboo.cz

9 komentářů:

  1. J8 se na Rezistenci těším, ale už jsem se také naučila od knížek moc neočekávat :D a Čtyřka.. no.. moc se těším na nějaké informace z jeho soukromí :) ..nicméně..opravdu si Rezistence zaslouží jenom 3 hvězdičky? To snad ne..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě to bohužel jsou jenom 3 hvězdičky..
      Já jsem se to právě ještě nenaučila;) vždycky očekávám opravdu hodně:/

      Vymazat
  2. Mně se sice Divergence líbila, ale zase jsem z ní též nebyla tolik odvázaná jako ostatní. Je fakt, že knížka se skvěle četla - přečetla jsem ji za den a kousek, a scény se Čtyřkou byly úžasné, avšak stejně jí něco chybělo. A na Rezistenci jsem zvědavá (i když za září se nejvíce těším na Neptunova syna od Ricka Riordana, né na Rezistenci), nicméně po té tvé recenzi si na ni dám pozor a zkrotím svá očekávání. :D Aspoň pak případně nebudu až tolik zklamaná. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale určitě jde o názor každého jedince:)
      Myslím, že u Kath to bude poměrně nadšená recenze:)

      Vymazat
    2. Jó, recenze Kath asi bude nadšená, to máš pravdu. :) Ale já jsem ráda, že jsem si přečetla i tvoji recenzi, jelikož kvůli těm všem nadšeným recenzím na Divergenci jsem toho od ní čekala hodně a pak jsem byla tak trochu zklamaná. :D :) Kdybych si před přečtením Divergence přečetla nějakou podobnou recenzi, neočekávala bych od ní až tak moc (což by bylo rozhodně lepší). :))

      Vymazat
  3. Ano, jde pouze o názor jedince. Já jsem naopak z prvního dílu byla naprosto nadšená, podle mě je naprosto originální, skvěle čtivě psaná a druhý díl je pro mě nejočekávanější kniha roku :-p

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem první díl ohodnotila také jenom třemi hvězdičkami.
      Recenzi jsem ale nepsala. No, ale až tak příliš originální mi nepřišla. Věděla jsem, že v tomto názoru se budu rozcházet s velkou většinou čtenářů, ale za svým názorem si stojím.

      Vymazat
  4. ach jaj ty to už máš prečítané? závidím 8) na túto knihu sa už veľmi teším 8)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.