4. 10. 2012

Recenze - 15 minus


Název: 15 minus
Autor: Tomáš Zářecký
Série: ----
Nakladatelství: Moba (2011)

Náš dnešní svět je zkažený. Lidé jsou zkažení. Všem jde o peníze. Potřebujeme je k přežití, ale dokázali byste kvůli penězům i zabít? I kdyby částka, která vás láká byla 60 milionů euro?

15 minus je název reality show, která je po celém světě velmi populární. 15 naprosto obyčejných a odlišných lidí zavezou na jim naprosto neznámé místo. Oni se podle pokynů a kompasu musí dostat na druhou stranu mapy. Ano, zní to jednoduše a naprosto nevinně. Pro účastníky soutěže však neplatí žádné zákony, za všechno, co provedou během soutěže, nemůžou být - v případě, že přežijí - dodatečně stíháni. Každý soutěžící má na začátku "cenu" 4 miliony euro. Za každou smrt, se jeho miliony rozpočítávají mezi přeživší soutěžící. A tady začíná peklo. Lidé lačnící po penězích.

Don, jakožto jedna z nejhlavnějších postav, odchází do reality show proto, aby získal potřebné peníze na nákladnou léčbu pro svého otce. Kvůli němu musí dojít až do konce. Don ale jenom jedním z 15-ti, kteří se musí zúčastnit boje o přežití, protože jakmile vstoupili a ostrov, už není cesty zpět. Teď musejí bojovat, nebo zemřít. Otázka otázkou zůstává, která z těchto možností je tou lepší?

Na první pohled, ještě než knihu otevřete vás na ní možná zaujme zajímavý titulek: Bojuj, nebo zemři!, co však vás může - kromě obálky - zaujmout dál? Ano. Je to jméno autora - české jméno. V žádném případě nebudu psát tu větu, kterou jistě slýcháte: "Jak tohle mohl napsat český autor?" A proč by nemohl? Copak dobré knihy mohou psát jenom zahraniční autoři? A když už vyjde nějaká dobrá kniha od českého autora, musí to být hnedka jev desetiletí? Ne. I čeští autoři umí, opravdu UMÍ psát.

Nápad sám o sobě bych však nenazvala originálním. Už jen při přečtení oficiální anotace vám na mysl může přijít nám velmi dobře známá série Hunger Games od Suzanne Collins. Reality show + boj o přežití. Dále je tu podobnost s knihou Běh o život od mistra hororu Stephena Kinga. A když na okamžik odhlédnu od knih, například film Aréna s Kellanem Lutzem je také reality show s bojem o přežití, i když tady to bylo pojmuto trochu jiným způsobem.

Kniha je napínavá. Hodně napínavá. Chvílemi jsem však měla pocit - bože, tohle odněkud znám. Nemyslím tím žádnou konkrétní situaci, spíš atmosféru knihy. Při určitých pasáží jsem si připadala, jako bych v televizi sledovala úspěšný seriál Ztraceni. Kdo jste někdy alespoň jeden z těchto dílů viděli, myslím, že víte, o čem mluvím. A pokud ne? Mluvím o tomto. Když se v knize něco stane a vy jste si naprosto jistí, že nic to nemůže zkazit a už to nikdy nemůže být jinak, ale jakmile otočíte na druhou stranu, je to jako by se všechno obrátilo o 180 stupňů a vy nevíte, kde jste byli před pár větami? I takovouto atmosféru má kniha 15 minus.

V knize je spousta zajímavých postav. 15 soutěžících, kdy každý je fyzicky i charakterově úplně jiný. Egoistický Ramón, který si je jistý, že jako jediný dojde na druhou stranu mapy a bez něj by byli ostatní naprosto ztracení. Hank, který se nedá považovat zrovna za chytrého, sám o sobě tvrdí, že je idiot. Kráska Abigail, které vadí snad i kamínek v botě. Gareth, tajemný, agresivní člověk, který si nikoho nepřipouští k tělu. Jenom pro zajímavost, Gareth se stal mou nejoblíbenější postavou. V poslední řadě bych zmínila Bakariho, který je snad nejpropracovanější postavou z knihy. To byl jenom výběr z toho, jaké lidi na tomto dobrodružství potkáte.

Nutno zmínit jednu věc. Některé pasáže v knize nejsou pro slabý žaludek. Takže pokud nejste připraveni opravdu na VŠECHNO, tak se knize buď obloukem vyhněte, nebo si ke čtení vezměte blicí pytlíček, taková dobrácká rada.

I když si dali v nakladatelství záležet na designu knihy, uvnitř už to trochu odflákli. V knize je spousta chyb. Chybějící čárka se dá přehlédnout, pokud ovšem v knize najdete větu: "To mi bude stačit", je něco špatně a něco takového by se určitě stávat nemělo.

Takže pokud hledáte napětí a nečekané zvraty. Pokud toužíte po scénách, u kterých se vám bude tajit dech, určitě neváhejte a sáhněte po knize 15 minus. Kniha si své hodnocení opravdu zaslouží. Na chvíli jsem váhala, zda náhodou nebýt přísnější a 1* knize ubrat, nakonec jsem si řekla, ode mě 4* dostaly horší knihy a tahle se s nimi nedá srovnávat.

4 komentáře:

  1. Mě tahle kniha úplně dostala, ale musím se přiznat, že jsem si do dočtení položila větu: Tohle napsal český autor? Mě to totiž upřímně překvapilo, že český autor napsal něco tak poutavého a napínavého a čtivého. většinou to tak totiž není, neznám moc českých autorů, kteří by psali takovýmhle stylem. Musím souhlasit s tím, že námět nebyl příliš originální, ale mě osobně to vůbec nevadilo, protože mě tyhle reality show prostě baví.
    Úplně mě fascinovala ta rozmanitost postav, taky jsem si nejvíce oblíbila Garetha i když možná ještě o trochu více Bakariho...
    Prostě je to dobrá kniha a taky jsem jí dala plný počet :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to jsem opravdu moc ráda za to, že se Ti knížka líbila :) 15 minus je opravdu úžasný čtenářský zážitek a je super, že se našel někdo, kdo má pro tuto skvělou knížku taky slabost :) A Gareth.. bože.. on je prostě super!! úžasnej!!

    PS: "Don, jakožto jedna z nejhlavnějších postav, odchází do reality show proto, aby získal potřebné peníze na nákladnou léčbu pro svého otce. " není to malinkatej spoiler? :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to zní opravdu zajímavě :) Jenom k té Tvé poznámce o chybách, jestli to říká nějaká postava, tak to nemusí být ani špatně, někdy se k postavám hodí spíše nespisovná mluva přeci, záleží v jakém je to kontextu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hm, to ano, nespisovnou mluvu u postav bych jakž takž vydýchala, ale tohle bych opravdu považovala za chybu.
      Ale dobrá poznámka;)

      Vymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.