21. 12. 2012

Recenze - Hra o trůny


Název: Hra o trůny
Autor: George R. R. Martin
Originální název: Game of Thrones
Série: Píseň ledu a ohně (#1)
Nakladatelství: Talpress (2010)

První díl epické a rozsáhlé ságy Píseň ohně a ledu – Hra o trůny. Sága, která se odehrává ve středověku,  se do podvědomí čtenářů dostala již před lety, kdy vyšel její první díl. Od té doby  - a u nás od prvního vydání uplynulo již více než dvanáct let – tato série neztratila na své popularitě. Spíše naopak!

Nechci se příliš do detailů zabývat tím, o čem první díl pojednává, protože i to, co si přečtete na zadní straně knihy, je tak akorát. Už podle letmého pohledu na knihu si jistě uvědomíte, jak má kniha spletitý a složitý děj. Boj o vládu mezi Starky, Lannistery, Targaryeny, Baratheony.. a jen staří bohové vědí mezi kým dalším. Sledujeme osudy mladičké Daenerys Targaryen a jejího šíleného bratra Viseryse. Spousta pletek, v královské rodině i mezi těmi menšími ale neméně důležitými rody. Dozvíte se o tom, jak Sedm království ohrožují legendy – opravdu jenom legendy? – o Jiných.. o stvůrách s modrýma očima.

Kniha je vyprávěna střídavě z několika pohledů. Jednu kapitolu vypráví Jon Sníh z dalekého ledového severu, další Sansa Stark ze zkaženého Králova přístaviště, třetí vypráví opět někdo jiný. Na začátku možná budete mít v postavách zmatek a nebudete vědět, kdo ke komu patří, nebo co má doopravdy za lubem, jestli je takový, za jakého se vydává. No, máte toho opravdu hodně, co během čtení musíte objevit. Ale přesto, toto velké střídání pohledů beru jako velkou výhodu, mám k tomu prostý důvod. Díky tolika pohledům víte, co se děje po celém světě, který „velký Martin“ vytvořil. Můžete nahlédnou do každého kouta celého zkaženého království.

A v knize se opravdu vyskytuje spousta postav. A autor si na nich dal sakra záležet! Seznámíte se s desítkami postav, s desítkami různorodých charakterů. Pýcha, naivita, arogance, láskyplnost, statečnost, zbabělost, mírumilovnost, krutost..

Nedělám si iluze o tom, že překlad knihy je jednoduchý, to vůbec. A překlad takto rozsáhlé, slavné a opěvované série už vůbec ne. Ale překlad od paní Hany Březákové je úžasný. Při čtení knih je potřeba, aby čtenář tuto namáhavou a velmi důležitou práci ocenil. Velká slovní zásoba, výborné obraty, zajímavě vybraná slova, která se ke knize, její atmosféře a příběhu hodí.

Jak jistě víte – a pokud ne, tak se to teď dozvíte – televizní stanice HBO vysílá seriál právě na motivy Martinovy série. Ale znáte to, televizní zpracování se nikdy nedrží knihy. Tvůrci si vždy něco přidají, nebo něco důležitého vynechají. Ovšem, se seriálem Game of Thrones je to jiné. Naprosto jsem nedokázala uvěřit vlastním očím – všem čtyřem! – jak dokonale se tvůrci seriálu drží knižní předlohy (mluvím o první sérii). Opravdu, seriál se od knihy neliší, ale pokud se rozhodujete, zda nejdříve číst, nebo sledovat seriál, je myslím jasné, co vám povím. Ano, vždycky, vždycky, vždycky nejdřív kniha. A tady já udělala chybu.
Jelikož jsem nejprve zhlédla první řadu seriálu, věděla jsem, co mě v knize čeká. Proto jsem na všechny důležité okamžiky čekala a věděla jsem, co se stane. A je mi naprosto jasné, že kvůli tomu jsem si čtení knihy neužila tak, jak by se patřilo a jak by si kniha samotná zasloužila.

Nevím, jestli si tu můžu dovolit opěvovat krásy této fantasy knihy – „pravé fantasy“ – mohu-li si dovolit. Nikdy jsem nic podobného nečetla, ale podle všeobecných názorů a hlavně podle mého vlastního si troufám říct, že jde o úžasnou knihu, které se seriál nemůžu vyrovnat ani kdyby v něm byly i ty nejmenší detaily. Sledování toho úžasného politického zapletence by nikdy nedokázalo vytvořit tu úžasnou atmosféru, jako jeho sledování.

Pěju tu na tuto úžasnou knihu vážně velké ódy, proč je přes to všechno moje hodnocení „pouze“ 4*? Věřím tomu, jsem si jistá, že druhý díl – Střet králů bude ještě lepší, proto si tu jednu hvězdu šetřím, ale vím, že mi nebude stačit.. a také je to právě kvůli tomu, že jsem nebyla při čtení tak napnutá kvůli předchozímu sledování seriálu – což byla pouze moje vina a knize to nic neubírá na úžasnosti.

Doporučuji všem, kteří stojí o knihu, která je úžasná, nová a ve všem originální. A neděste se počtu stran. Ano, kniha má 800 stran, ale její čtení jde naprosto samo – protože prostě budete POTŘEBOVAT! číst dál.   

4 komentáře:

  1. Dlouhá recenze :) Já doufám, že mi ji přinese Ježíšek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jop, jsem si vědoma toho, že je dlouhá.. když já toho potřebovala tolik říct:D

      Vymazat
  2. Hra o tróny? Už som o tom dačo počula. A po tejto recenzii tú knihu chcem. Kde sa dá zohnať? Som zvedavá čo na to naša knižnica. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. budu držet palce! :) u nás ji určitě nemají :D to jsem radši ani nezkoumala :D.. ale ve městské teda jooo :)

      Vymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.