3. 1. 2013

NEJlepší knižní hrdinky roku 2012


Vážení, touto kategorií jsem si pěkně zavařila. Vybrat alespoň několik málo hrdinek, které mi nelezly na nervy je docela makačka. Ale nakonec se jich pár našlo. Opět zdůrazňuji, že pořadí, v jakém jsou psané není nijak závazné a nejsou seřazené podle konečné oblíbenosti.

Nejdřív bych ráda zmínila vám všem už jistě dobře známou Lisbeth Salanderovou ze severské série detektivem od Larssona. V loňském roce jsem přečetla Dívku, která si hrála s ohněm. A můžu s jistotou říct, že Lisbeth je jedna z nejlepších hrdinek všech dob, nejenom loňského roku. Dívka (žena?), která na první pohled nevypadá zrovna jako stepfordská panička, která se schází se svými vrstevnicemi na odpolední čaj. Lisbeth je osoba, která váží 40 kilo i s postelí, ale ne, tohle vážně není její "super-schopnost". Lisbeth má několik málo (?) tajemství. Je soudně zbavena svéprávnosti, každý si o ní myslí, že je, no, prostě že je vyšinutá. Lisbeth je ale špičková hackerka s fotografickou pamětí, která se dostane do každého počítače na světě. S nikým se nepáře a i vždycky, vždycky vždycky dostane, co chce. Své city nedává nijak zvlášť najevo a ... vážení, tohle je Lisbeth Salanderová

Jako další bych se ráda zmínila o mé vážně oblíbené postavě. Jelikož jsem letos - a pozor! LONI - přečetla poslední ( :( ) díl Odkazu dračích jezdců mohu do tohoto žebříčku v klídku zařadit Angelu. Čarodějku, se kterou se Eragon seznámil už krátce po tom, co se mu vylíhla jeho dračice Safira. V prvním díle se to nezdálo - ani já bych to nikdy neřekla - ale Angela v celé sérii zastala docela výraznou roli a když se Christopher Paolini v nějakém rozhovoru/článku zmínil, že chce napsat knihu, nebo sérii jenom o Angele, málem jsem radostí vyskočila z kůže. 

Rose Hathawayová bude další, o které se nemůžu dovolit nezmínit. V roce 2012 jsem přečetla pátý a šestý díl Vampýrské akademie - což je pecka! série pokud o tom ještě nevíte. Rose je další z hrdinek, které se nenechají "okopávat". Neřeší, co svým šíleným chováním může způsobit a komu může ublížit - pokud to teda není nikdo z jejích přátel a těch nejmilejších. Protože kdykoli Rose něco dělá a do něčeho se bezhlavě vrhá, jenom málokdy myslí na sebe a chce, ale chce, aby byli v bezpečí všichni v jejím okolí. A není to úžasné? Hrdinka, která není sobecká, ufňukaná, nebo naprosto pitomá. 

V neposlední řadě bych ráda mluvila o Jacindě z Drakie od Sophie Jordanové. Nechci mluvit ani tak o jejím chování, nebo rozhodnutích - protože oboje bylo opravdu docela na palici. Spíš bych ráda vyzdvihla její chování se k její drakijské části osobnosti. Její strach o to, aby její drakie nechřadla a nezemřela. 

Moment, musím se mrknout do mých nečitelných poznámek, koho tu mám dál. Jasně. Dál to je Clara z Napozemské od Cynthie Hand. Clara si jednoznačně zaslouží místo mezi těmito ostatními. Clara je poloviční anděl - což ví už nějakou dobu, ne jako hrdinky, které se v polovině knihy dozví, že jsou výjimečné. Je přátelská, má dobrý vztah s mladším bratrem a s mámou. Její dobrá vlastnost je také to, že je vážně vtipná, a také je - bože děkuji - rozumná. A její vztah s Tuckerem, ale.. o tom až zítra.

A nejspíš poslední výbornou hrdinkou se stává - fanfáry prosím - Aislinn z knihy Nebezpečně krásný od Malissy Marr. Pokud bych mohla Aislinn k někomu přirovnat, byla by to právě Clara. Aislinn je hrdinka, která mi sedla snad už od první věty. Drsná holka, která si dokáže poradit se vším a s každým - nebo se o to alespoň vždycky snaží. Ten "největší" elf ji chce jenom pro sebe. Co by udělala typická YA hrdinka? Ano, padla by mu kolem krku, ne však Aislinn, jí je to naprosto jedno a dělá všechno pro to, aby se mu mohla vyhnout. Na všechno má vtipnou odpověď a nenechá si od nikoho "blbě" radit, co má, nebo nemá dělat.

Poslední hrdinkou roku bude Bella Swanová z Twili.... ne, tohle ani nemůžu napsat.. bože, to byl i na mě špatný vtip. Jaké hrdinky, které vám příliš nelezly na mozek, jsou ty nejlepší u vás?


Zítra NEJlepší knižní hrdinové! 


5 komentářů:

  1. 8D Bella nie, preboha, prosím nie 8D
    Nebezpečne krásnych by som si veľmi rada prečítala!
    Clara bola super, tiež sa mi strašne páčila 8)
    Ja by som sem zaradila ešte aj Clary z Mesta kostí, ktorej osobnosť sa mi tiež veľmi páčila 8)
    Takisto Sophie z Hex Hall, ktorej humor zbožňujem a tiež Rhine zo Záhrady nesmrtelnosti, ktorá sa mi taktiež páčila 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, Bella vážně ne :D to byl opravdu pitomý vtip :D
      C. z Města kostí.. no, nevím.. mě se ani ta kniha příliš nelíbila.. :D

      Vymazat
  2. Neviem prečo, ale mám pocit, že hrdinky mi často nesadnú. Oveľa lepší sú hrdinovia - tým venujem viac pozornosti. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. PS: Krásny nový vzhľad. ;)

      Vymazat
    2. Tak samozřejmě.. hrdinové.. :D Všechny je milujeme!! :D
      A děkuji :)

      Vymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.