2. 1. 2013

NEJvětší knižní zklamání za rok 2012


Dneska se podíváme na trochu smutnější kategorii a tím jsou knihy, které mě příliš neokouzlily. Možná je to tím, že jsou opravdu tak hrozně, nebo tím, že jsem se na spoustu z nic těšila tak moc, až se mi to vymstilo - což bude asi pravděpodobnější. No, nedá se nic dělat.. nemůže se nám všem líbit všechno. :)

PAST | LAUREN DESTEFANO

Rhine žije ve světě, kdy naprosto přesně a s jistotou ví, kdy zemře. Ženy umírají ve věku dvaceti let, muži dvaceti pěti. Zoufalá doba si žádá zoufalé činy. Proto jsou v této době unášeny mladé dívky.. a to jenom proto, aby rodily další a další děti. Musí zabránit tomu, aby lidstvo vymřelo.

Příběh sice nádherně plynul, nebyly žádné větší zádrhely, ALE!! byla to neskutečná nuda, nuda, NUDA. Rhine a ostatní manželky prostě seděly v domě, chvíli plavaly, chvíli četly občas se objevila nespokojenost v podobě špatně naservírovaného oběda a to bylo asi tak všechno. I přes to, že se autorka pustila do docela kontroverzního tématu - 13-ti leté dítě a těhotné?! - mě kniha příliš neokouzlila. A ano, tohle je jedna z těch na které jsem se těšila opravdu hodně. Ale stejně jsem zvědavá, jak to bude pokračovat.

DLOUHÝ POCHOD | RICHARD BACHMAN (STEPHEN KING)

Nová reality show, kterou vytvořil mistr hororu Stephen King. Sto mladých chlapců-mužů jsou vysláni na prostou silnici a prostě musejí jít. Lehké, říkáte si? Možná ano, ale oni musejí jít nonstop, ve dne v noci, pokud se zastaví na dobu delší než je pár - opravdu PÁR - sekund, nemilosrdně je zastřelí. Toho posledního však čeká velká CENA.

Snad poprvé mě milovaný King zklamal až do takovéhle míry. Po Cujovi jsem si byla jistá, že mistr hororu dokáže z mála udělat opravdu velkou knihu. Po Running Man-ovi jsem byla už naprosto přesvědčená, že se nezastaví před ničím. Knize nelze upřít velmi rozdílné, propracované charaktery, či její čtivost. Ale příběh byl trochu.. stereotypem. No jasně, vždyť 280 stran prostě jenom JDOU. Ale spíš než samotný příběh mě zklamal konec. Proboha, vždyť je to KING! Čekala jsem opravdu královský big end!

DIVERGENCE | VERONICA ROTH

Chicago je rozděleno do pěti frakcí, podle kterých se dělí i dnešní obyvatelé města. Tris je šestnáct a bude se muset rozhodnout, do které frakce vstoupí a jak stráví zbytek svého života. Rozhodnutí, které snad překvapí i samotnou Tris ji svede dohromady s jedním velmi pohledným neznámým, ale také ji dovede k nejednomu problému.

Ach, tohle je možná trochu šokující. Kniha má necelých 350 stran. Na knize bylo nejlepší asi těch posledních 50 stran - a Čtyřka, to je jasné.. Ale jinak od začátku až téměř ke konci tam bylo velké prd. Příběh, který byl místy až moc předvídatelný. A pokud jsem vás ještě dostatečně neotrávila, ani Rezistence není velký zázrak - konev mě teda dostal, to jo.. ale ani tak bombový konec nemůže napravit to, že celý zbytek knihy byla jedna velká pakárna. Určitě se z příběhu dalo dostat mnohem víc.
Najdu někoho do páru, pro koho není Divergence tak velké HALÓ ? :)

NICK A NORAH : AŽ DO OCHRAPTĚNÍ | RACHEL COHN A DAVID LEVIATHAN

Nick a Norah se seznámí v baru, když Nick narazí na svou bývalou přítelkyni. Mohla by Nora alespoň na pět minut předstírat, že jeho holka? Ano, takovýmto klišé začíná příběh Nicka a Norah, jejich společná noc v New Yorku.

Ach bože, ne, ne ne.. Věc, kterou opravdu nesnáším, jsou sprostá slova a nespisovné výrazy v KNIHÁCH. Jasně, jasně.. chápu, že tou mluvou můžou být čtenáři blíže k věku postav a k prostředí, ve kterém se ocitají, ale tohle.. uf, to na mě bylo vážně trochu moc. Příběh ve mě nevyvolat naprosto žádné emoce, bylo to dvě stě stran, které jsem četla ze setrvačnosti, jen proto, abych to opravdu přečtla.. ale to je asi tak všechno. Už si ani nepamatuji detaily, jména nějakých vedlejších postav  a upřímně? Vůbec mě to netrápí. :)

4.. to není tak zlé číslo. Bylo více knih, které se mi, až tak nelíbily, ale čistě zklamaná jsem snad jenom tady z těchto čtyř. Což za rok a za sto knih není tak špatné číslo.

Opět se těším na vaše články a nezapomeňte přidat do linkovače váš odkaz ! :)

NEJlepší knihy roku 2012


16 komentářů:

  1. Mně nejvíce zklamal asi Noční cirkus a Dcera kostí a dýmu.

    OdpovědětVymazat
  2. 8D prúser!
    8D ja Past aj Divergenciu zbožňujem a čo si napísala je do istej miery pravda, ale mne sa to práveže páčilo. Myslím, že človek musím mať aj náladu na čítanie alebo si predtým čítala niečo, čo ťa úplne dostalo a preto sa ti zdali knihy potom slabšie. Možno si ich raz zre-readinguješ v správnej nálade a bude s ati na nich dačo páčiť 8) Mňa naozaj dostali a páčili sa mi 8)

    Nick a Norah som nečítala ale sa ani nechystám, niečo ma odrádza, asi nemám náladu na obyčajnú love story 8P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Třeba máš pravdu:) třeba jednou dostane chuť číst o problémech Tris a Čtyřky:D

      Nicka a Norah už nechci nikdy vidět! :D

      Vymazat
  3. NAprosto souhlasím s tím dlouhým pochodem. Fakt s každým slovem. Ostatní jsem nečetla, takže těžko hodnotit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, bohužel velké zklamání :( A mrzí mě to ještě víc proto, že je to právě King..

      Vymazat
  4. Mne sa divergencia velmi pacila a na rezistenciu sa tesim. Ja som praveze od nej az tolko neocakavala, pravda, citala som skoro vsade, ake je to skvele. Co sa tyka pasti, ta bola tiez fajn, ale neohurila ma ako divergencia. Ale zeby bola zla...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sto lidí, sto chutí:)
      Podle mě se v Pasti nic nedělo.. místy jsem měla pocit, že u toho usnu.

      Vymazat
  5. Já jsem taky očekávala od Divergence bombu ale nakonec se mi to zas tak moc nelíbilo.A Rezistence to samé.

    OdpovědětVymazat
  6. Hm, nad najväčšími sklamaniami roka 2012 som sa ani nezamýšľala. :D S Divergenciou viac-menej súhlasím, no asi by som tam namiesto nej šupla REZISTENCIU, ktorá ma odrovnala. Asi by som ju označila za stratu času.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně když už se nelíbila Divergence, tak jsem tak nějak počítala s tím, že se mi ani Rezistence líbit nebude.. no, co se dá dělat.

      Vymazat
  7. už jsem si myslela, že jsem divná! :D konečně někdo, kdo nebyl z Divergence moc nadšený :D ... určitě oceňuji námět, ale to zpracování ... určitě zklamání - pro mě

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, námět byl fajn.. ale. Nevím, nevidím v tom žádnou bombu ! :D

      Vymazat
  8. Mě se Divergence líbila, i když je pravda, že jsem taky čekala o něco větší bombu. Co se týká Nicka a Norah, do toho jsem se ani nechystala, ale chtěla jsem se podívat na ten film, který by nemusel být tak špatný. A Past, k tomu bych se někdy v budoucnu chtěla dostat, takže uvidím.
    Jinak, pro mě byla asi největším zklamáním kniha Pád. Četla jsem jenom pochvalné recenze, proto mě to tak zklamalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak Pád jsem ještě nečetla. Mám ji doma, ale moc se mi do ní nechce. A to právě proto, že já jsem spíš četla špatné recenze..

      Vymazat
  9. nick a norah me take strasne sklamalo..cetla jsem jen abych to mela uz za sebou..

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.