18. 1. 2013

Recenze - BZRK

Název: BZRK
Autor: Michael Grant
Originální název: BZRK
Série: BZRK (#1)
Nakladatelství: CooBoo (2013)

BZRK vychází u nakladatelství CooBoo 21. ledna 2013

Povím ti něco o nanu. Nano. Svět uvnitř lidského těla mezi nervovými zakončeními vašeho těla. Ta největší bitva, která může zničit celý svět, se může odehrávat právě v těle kohokoli z vás. Svět v makru.

Když zasáhne ruka osudu, setkávají se Noah a Sadie. Jsou plní smutku, zloby, ale i naděje. Rodiny obou našich hrdinů zničila válka, jejímiž hlavními aktéry jsou bratři Armstrongovi - bojují za svět bez konfliktů, válek či sociálních problému, chtějí vytvořit dokonalou společnost. Dvojčata, která se nebojí absolutně ničeho a nic je nezastaví. Válka však neprobíhá tak, jak bychom si mohli myslet. Nebombardují se ulice a neshazují se bomby na domy. Ne, svět probíhá přímo v tělech těch nejpovolanějších, nejdůležitějších osob.

Svět, který opěvovaný autor Michael Grant, se na první pohled může zdát až příliš složitý. Nanoboti a bioti. Nechci vám prozrazovat příliš. Jednoduše. Biot je osoby, které biot patří. Nejde o stroj, nýbrž o biologického tvora, který byl vytvořen z kousků DNA. Biot je přímo propojen s myslí svého stvořitele a tímto úžasným nástrojem - myslí - ho může ovládat. Cestovat mozkem a všemi nervovými zakončeními, či klidně celým tělem. Nanobot na druhou stranu stroj je. Oba tvorečkové, okem však neviditelné, umí spoustu, spoustu věcí.

Představte si, že vám tělem probíhají hejna nanobotů, kterým nejde o nic jiného, než o to, aby vás "předrátovali". Jde o počin, který z předrátovaného člověka může udělat loutku, která bude poslouchat naprosto všechno, co mu vlastník nanobota nakáže.

V pár slovech nejde celý tento svět makra a masa vysvětlit. Už ani nechci rozebírat víc, co jsem již prozradila, protože vás nechci připravit o to poznání, kterému se vám při čtení dostane. Možná budete několik prvních kapitol naprosto mimo, nebudete mít ani páru, jak svět tam dole v masu funguje. Což bylo trochu matoucí, protože čtete, a vlastně nevíte, o čem je řeč. Když se ale konečně dostavilo to "něco", kdy jsem pochopila, jak celý svět nanobotů a biotů funguje, došlo mi, že to byla taková příjemná nevědomost, protože jsem celou dobu na to "něco" čekala.

Autor však příliš nečeká na to, až vy něco pochopíte. Vypadá to, jako by mu bylo všechno jedno a všechno vypráví svým závratným tempem. Pokud se dá o nějaké knize říct, že je nabitá akcí od první po poslední stranu, je to právě BZRK. Akce střídá akci a to všechno se stále odehrává uvnitř těl. Je až k neuvěření, že Michael Grant dokázal takový svět vytvořit. Pokud zrovna mezi sebou nanoboti a bioti neválčí, můžeme se bavit hláškami postav, které jsou vážně k neuvěření. Seznámíme se se spoustou různorodých charakterů, které mezi sebou mají dobré i ne příliš vřelé vztahy

Mám snad jedinou výtku k celé knize. Jak rychle se v knize střídají akce, tak se střídá i spousta pohledů. Každou chvíli autor poutá největší pozornost na někoho jiného, což může být matoucí a občas to byla až příliš otravné.

Co ale jiného můžu vytknout knize, která prostě JE dobrá? Je v ní všechno, co potřebujete, pokud hledáte knihu u které si ani na chvíli neodpočnete, protože budete pořád lapat po dechu u těch nervy drásajících scén, které odhalují nové a nové skutečnosti. A ten konec!

Vážení, tahle kniha je vážně pecka. Je vidět, že CooBoo si umí vybírat knihy - po kolikáté jsem už tohle napsala?! Přesto však knize nemůžu dát plný počet. Po dlouhém uvažování jsem knihu ohodnotila čtyřmi hvězdičkami. Můžu to odůvodnit tak, že si jednu schovávám do zásoby pro druhý díl, nebo to můžu svést na to časté střídání pohledů, které mi opravdu vadilo. Ale víte co, těšte se na BZRK.
 Za poskytnutí e-ARC děkuji nakladatelství CooBoo.

3 komentáře:

  1. O BRZKU uvažuju a čekala jsem právě na nějakou recenzi. Po tvé tvojí si ji nejspíš pořídím. :))

    OdpovědětVymazat
  2. Uvažovala jsem že si tohle taky pořídím. Nakonec z toho sešlo, ale všichni o tom mluvíte dost pozitivně, tak to možná ještě přehodnotím :D

    OdpovědětVymazat
  3. BRZK si chci v nejblizsi dobe poridit a tvoje recenze me na knizku jeste vic navnadila :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.