25. 1. 2013

Recenze - Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

Název: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Autor: Ransom Riggs
Originální název: Miss Peregrine's Home For Peculiar Children 
Série: Slečna Peregrinová (#1)
Nakladatelství: Jota (2012)

Šestnáctiletý Jacob si žije docela spokojený život. Bydlí s rodiči, pracuje v rodinném obchodě a má snad toho nejlepšího dědečka na světě. Už od malička Jacob od dědečka slýchával různé příběhy. Jacobův dědeček toho ve svém životě zažil spoustu. Svému vnukovi o všem vyprávěl, jak musel utíkat před příšerami, které ho celý život pronásledovaly, ukazoval mu fotky a vyprávěl mu historky o podivných dětech, které znával, když byl mladý.

Když byl Jacob menší, věřil dědečkovi každé slovo. Jeho táta je ale přesvědčený o tom, že Jacobův dědeček blázní, že příšery z jeho historek jsou "pouze" nacisté, které měl ve své historii. A po velké tragédie, která na vždy ovlivní Jacobův život, se se svým otcem vydává na ostrov u břehů Walesu, aby se porozhlédl na místě, kde jeho milovaný dědeček trávil své dětství.

Jacob najde starý, rozpadlý dům který je však opředený spoustou vzpomínek a velmi pestrou minulostí. Je možné, že jsou všechny ty podivné děti po několika desetiletích stále naživu?

Chtěla jsem tajuplný, mysteriózní příběh, který bude plný napětí, možná akce. Příběh, u kterého mě bude mrazit a budu mít problém jít v noci na záchod z toho, jak moc se budu bát. Tohle jsem dostala. V první polovině. První polovina byla neskutečně mystická a opravdu mrazivá. Na autorově psaní jde zcela jasně poznat, že jde o jeho prvotinu. Měl dobrý nápad, který však nedokázal dobře zpracovat. V první polovině si opravdu dobře našlápl byla jsem ji jistá, že jde o další výbornou knihu s dobrým nápadem. Ale potom..

..to začalo být divné. Ve špatném smyslu slova. To, co se tvářilo jako dobře našlápnutá story se naprosto pokazilo. Z mysteriózního příběhu se stalo něco naprosto nesmyslného, druhá polovina se s tou první nedala absolutně srovnat. Marně přemýšlím, do jakého žánru by druhá polovina dala zařadit. Nic mě nenapadá. Snad sci-fi? Ale po kvalitě první poloviny se naprosto slehla zem. A ta osudná druhá polovina se stala velkým blábolem. Bylo to přitažené za vlasy a naprosto mimo.

Kniha je doplněná dobovými fotografiemi, které dokázaly knize dodat bezvadnou atmosféru - než to začalo být divné. Fotografie byly na knize snad to nejlepší.

Když jsem začala číst, říkala jsem si, že by bylo úžasné vidět tento příběh na stříbrném plátně. A víte co? O knihu a její zfilmování se zajímá známý a kvalitní režisér Tim Burton (Alenka v říši divů, Karlík a továrna na čokoládu, Mrtvá nevěsta Tima Burtona...). A čeho se ujme Tim Burton, tak to většinou vyjde!

Otevřený konec čtenáře navádí na další díl. Který má v originále vyjít v červnu 2013. Chyba. Ne, prosím. Nechci další pokračování o podivných dětech zkombinovaných se sci-fi. Ráda bych knize dala dobré hodnocení. Pořád to opakuji dokola, ale kdyby si kniha udržela nastavenou laťku z první poloviny, byla bych ochotná jít s hodnocením ještě výš. Ale nakonec není tak špatné. 3* jsou, myslím, pořád moc dobré hodnocení. Bože, kdyby to jenom nebyla taková blbost...

4 komentáře:

  1. Túto knihu som si chcela veľmi prečítať, ale teraz teda neviem či sa na to dám. Ani som nevedela, že to bude mať aj pokračovania.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak Tim Burton je skvelý 8)
    Kniha ma ale moc neláka.

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že Sirotčinci hodně neprospívá současný trend sérií. Také jsem byla druhou částí spíše zklamaná. A čím víc o tom přemýšlím, tím spíš si asi další díl nepřečtu.

    OdpovědětVymazat
  4. Určite by som nemohla čítať knihu, kde po ktorej by som sa bála chodiť po dome. A o zvláštnych deťoch už vôbec nie. Ak sa toho ujme Tim, tak som si istá, že film bude stáť za to. Ten si možno pozriem. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.