3. 2. 2013

Jak na Nový rok... (#1 2013)

Když se ohlédnu za posledním měsícem, mám na srdci pár věcí, které vám chci říct.

Na začátku ledna jsem měla vymyšlený takový menší projektík, ve kterém šlo pouze o shrnutí toho NEJ za rok 2012. Celkem bylo na programu sedm článků. Tak se všechno sešlo, že jsem jich nakonec zvládla sepsat pouze šest. Nevyšel mi čas abych sepsala ten poslední - NEJvětší překvapení roku 2012. Takhle zpětně už ho psát nebudu, snad to nebude vadit. Ale vy se s tím určitě vyrovnáte. Trochu mě to mrzí, že jsem ho nestihla, ale co se dá dělat.

Měsíc leden byl docela hektický. Nový rok, různá předsevzetí - bla bla, žádný si nedávám, vysvědčení ve škole, které na to, že na učení docela kašlu dopadlo opravdu dobře. Ale to je jenom takový detail a soukromý úspěch, ze kterého mám vážně radost.

A když budu mluvit o tom knižním lednu. Na začátku ledna jsem si do 2013 Reading Challenge, dala cíl přečíst 100 knih. Za rok 2012 to bylo přesně 101, tak jsem si říkala, že 100 nebude žádný problém. Za leden jsem přečetla pouze pět knih + jednu nedočtenou, což je pro mě osobně velmi velké a srdceryvné zklamání - oh, bože, zrada! Ne, dobře, nebudu to tak hrotit, ale přiznejme si, pět knih je opravdu málo. O svém čtecím bloku jsem tu již psala a mluvím o něm docela často. Za posledních 14 dnů se nemůžu do ničeho začíst a nic mě nebaví. Momentálně mám rozečteno přesně šest knih. Což je docela depresivní číslo. Nic mě nebaví a trochu mě to ničí.

A přitom mám v řadě tolik a tolik knih, které si nutně potřebuji a chci přečíst. A když se takhle podívám po všech těch knihách, které doma mám nepřečtené, začíná mi běhat mráz po zádech. Řekněte, jaké jsou vaše "zaručené recepty" na to, jak se opravdu "donutit" číst? Co čtete, když vás nic nebaví a do ničeho se nemůžete začíst? Opravdu byste mi pomohli.

Ale něco k těm knihám, které jsem přečetla. No, dobrá. Začnu tou, kterou jsem ani nedočetla. Bohužel jsem nedočetla knihu Parfém : Příběh vraha. Kniha to asi není špatná, ale má neskutečně moc popisů a skoro žádnou přímou řeč, což je pro mě upřímně docela velké utrpení. Ale co se dá dělat. Viděla jsem film a ten byl snad lepší než kniha - což se mi opravdu nestává. A film určitě doporučuji. První knihou, kterou jsem letos opravdu přečetla je Ten, kdo stojí v koutě. Což je opravdu zajímavá, zvláštní a jiná kniha, ale určitě dobrá! Je ale tak zvláštní, že nevím, zda na ni vůbec budu psát recenzi, ale určitě se pokusím. Další kniha byla Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Na tuhle.. zvláštní a upřímně ne moc dobrou knihu můžete najít na blogu i recenzi. Na recenzi na knihu Hra lží se určitě můžete těšit, ale kdo ví, v jakém časovém intervalu to bude. Na naprosto dokonalou, originální a úžasnou knihu BZRK si můžete přečíst recenzi. Konečně vyšla v českém překladu Anna krví oděná, což byla vážně jízda a recenze se určitě dočkáte.

Pokud bych ale měla vybrat nejlepší, nejemotivnější a nejdokonalejší knihu za měsíc leden - bože, možná i za celý rok 2013!! určitě by to byla kniha Měděný jezdec. Příběh mladé Tatiany a vojáka Rudé armády Alexandra, je ten nejvíce klišoidní, nejnaivnější ale naprosto nejdokonalejší, který jsem kdy četla. Pokud jste ještě nečetli - doporučuji všemi dvaceti! Ale varuji vás, při čtení mějte zásobu kapesníčků, protože je budete potřebovat. Netajím se tím, že mě dostane opravdu cokoli a brečím skoro u všeho, ale u příběhu Tatiany a Alexandra jsem měla málem infarkt. Ta kniha mi zlomila srdce. Už se nemůžu dočkat, až vyjde druhý díl, který mě určitě zabije. Ale, jak to bude s recenzí na Měděného jezdce? Nevím, opravdu, protože kdykoli pomyslím na Leningrad.. chce se mi brečet.

Pokud jste dočetli až sem - gratuluji. :) doufám, že váš leden byl - co se týká knih - mnohem lepší.
A jak, že to děláte vy, když se nemůžete do ničeho začíst a nic vás nebaví? :)

4 komentáře:

  1. Můj recept na knihy.. no ehm asi vybírat si správný knihy :D
    Případně když mě nic nebaví, tak vařím nebo uklízím nebo koukám na seriál, prostě si dám od knížek pauzu, a pak to jde líp. Co kdyby sis zkusila přečíst něco, co už jsi četla a líbilo se ti to hrozně moc? Třeba by tě to odblokovalo... Držím palce, taky občas takovéhle chvíle mívám.
    P.S.:Měděný jezdec - naprosto nejlepší kniha.

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám občas taky tyhle čtecí bloky...a řeším to přesně tak jak zmiňuje Freckles - dám si od čtení pauzu. Den, dva, týden...to záleží dle potřeby. Většinou mi pomůže koukat na nějaké dobré filmy nebo seriály a pak najednou z ničeho nic se ta chuť číst opět vrátí a pak čtu s ještě větším nasazením než předtím.
    Zkoušela jsem kdysi ty bloky vyloženě "přečíst" - prostě číst i když se mi nechtělo a nebavilo mě to, ale k ničemu to nebylo. Jen jsem se víc a dýl trápila a pak jsem si stejně musela udělat pauzu a byla o to delší.
    Takže jestli můžu radit, tak prostě chvíli nečti a uvidíš, jestli to pomůže ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Hlavne sa nenúť do čítania, ak to tak nebudeš cítiť.. Inak aj tak nebudeš mať z tej knihy potešenie ;) A takisto.. rob veci, na ktoré si predtým nemala čas. Vôbec to nemusí mať nič spoločné s knihami (aj keď ma teraz z neviem akého dôvodu napadlo polievanie kvetov, ale to je jedno :D) ..Držím palce

    OdpovědětVymazat
  4. Daj si pauzu :)
    Pokojne to môže byť mesiac, možno aj dva - tak to robím ja a po takejto dobe som už vážne knižno hladná a prekvapivo prečítam viac kníh, ako keby som ich mala čítať pravidelne :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.