14. 2. 2013

Recenze - PS: Miluju Tě

Název: PS: Miluju Tě
Autor: Cecelia Ahern
Originální název: PS: I Love You
Série: -----
Nakladatelství: BB/art (2005)

Holly a Gerry jsou snad ten nejšťastnější manželský pár, který byste jen mohli potkat. Jsou spolu již od školy, naprosto si rozumí, ve všem se shodnou.. ale i v ráji mohou nastat problémy. Lékaři u Gerryho diagnostikovali rakovinu v posledním stádiu. Když Gerry zemře, Holly si je naprosto jistá, že život bez jejího milého nemá cenu. Uzavře se do sebe, nevylézá z bytu a utápí se v žalu. Několik měsíců po Gerryho smrti dostane Holly balíček s obálkami, každá je nadepsaná jednotlivými měsíci v roce. Gerry pro svou manželku vymyslel jakýsi plán, plnění různorodých úkolů, aby byla Holly schopná vrátit se do života bez Gerryho.

Autorka Cecelia Ahern je velmi známou a i v Česku docela profláknutou autorkou. Na kontě má spoustu romantických knih. Její první román je právě PS: Miluju Tě, vydala ho v jednadvaceti letech, ale začala ho psát už ve svých čtrnácti. Kniha okamžitě dosáhla obrovských úspěchů. Umístila se v žebříčku nejlepších knih v Americe, Velké Británii, Německu či v Nizozemsku.

Podle knihy je natočen film s Hilary Swank v roli Holly a s úžasným Gerardem Butlerem v roli Gerryho. Film se od knihy docela liší, ale to nemění nic na tom, že se mi film nelíbil, ale dneska jsme tu kvůli knize.

Před čtením jsem film neviděla, za což jsem moc ráda. Čtení jsem si maximálně užila, popravdě ani nevím, jak knihu objektivně zhodnotit. Podle anotace, podle obálky i podle názvu by si každý - i já - mohl říct, že jde o obyčejnou, romantickou, slátaninu. Romantická kniha to je, ale slátanina? V žádném případě.

Samozřejmě, že Holly "fňuká", zemřel jí manžel, její životní láska. Cecelia Ahern vytvořila dokonalý příběh o naději, o životě a smrti. Při čtení a při stylu psaní, jaký autorka má, byste v životě nepřišli na to, že jde o autorčinu prvotinu. Dokázala popsat životní příběh, který je smutný a dojemný, ale při čtení se přistihnete, jak v jednom odstavci smutníte nad Holly-inou ztrátou a upřímně jí litujete, ale v další větě i naprostá troska jako Holly, dokáže říct, či udělat něco, čím vás naprosto odrovná a najednou zapomene na smutek a dokážete se smát i přes to, že Holly zrovna objímá Gerryho urnu..

Co tím chci říct? I když je v knize spousta smutný pasáží, nejsou nucené a prostě k příběhu patří. Smutná, ale zároveň neskutečně vtipná kniha. Romantická kniha, která mě donutila být vzhůru dlouho do noci.

Je možné, že mou nejoblíbenější postavou z knihy se stal právě Gerry, který se v knize objevuje jenom ve vzpomínkách Holly a jejích přátel? Ano, opravdu. Je to takový ten typ, který snad ani nemůže existovat, ale všechny dívky/ženy právě po takovém prahnou.

Nejde o žádný hluboký příběh, nečekejte žádnou hlubokomyslnou story, která by vás obohatila na celý život, nebo že byste bez přečtení nemohli žít. Na pár dnu vád však ovlivní a určitě na ní budete po přečtení ještě několik dnů myslet. Když jsem dočetla, chtěla jsem okamžitě začít znovu. Jade prostě o příběh na odpoledne, u kterého se můžete odreagovat a pro jednou se potopit do problému někoho jiného a alespoň na chvíli se nezabývat těmi vlastními.

3 komentáře:

  1. Tuhle knížku četla spolužačka která normálně moc nečte a byla z ní vyloženě nadšená :o)

    OdpovědětVymazat
  2. Kníhu jsem četla. Je naprosto boží. U těch dopisů jsem řvala jako malé děcko :D. Ano, já jsem na tady tyhle typy knížek. Ale film jsem musela asi v půlce vypnout, protože vůbec mě nebavil. Prostě, není nad knížku :)

    OdpovědětVymazat
  3. Kdybych neviděla film tak bych si knihu přečetla, ale takhle už bych z toho neměla ten pravý požitek :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.