19. 5. 2013

Ostrov Antrax | Nelson DeMille | Vražda vědců = biologická válka?

knihazlin.cz
Název: Ostrov Antrax
Originální název: Plum Island
Autor: Nelson DeMille
Série: John Corey (#1)
Nakladatelství: Kniha Zlín (2013)
Překlad: Pavel Kaas

John Corey, detektiv, který se po zranění zotavuje v domě svého strýce na Long Islandu. V době detektivova odpočinku a zotavování jsou nalezeni mrtví manželé. Atraktivní pár, který pracoval ve výzkumném zařízení na ostrově Plum Island, který místními není příliš oblíbený, spíš nahání hrůzu. Jde o místo, o kterém koluje spousta zvěstí a fámů, opravdu se zde vyvíjejí zbraně pro biologickou válku? Johnu Coreymu nezbývá nic jiného, než se pustit do vyšetřování mladého páru, se kterým ho pojily přátelské vztahy.

Nelson DeMille se narodil v roce 1943 v New Yorku. V dětství se s rodiči přestěhoval na Long Island, možná proto si pro svůj příběh vybral právě toto místo, jelikož zde strávil své dětství. Studoval na Hofstra University, vstoupil do armády a byl přijat do důstojnické školy, v armádě dosáhl hodnosti nadporučíka, bojoval ve válce ve Vietnamu jako velitel pěší čety. Z armády si odnesl několik vyznamenání. Po návratu z armády dostudoval školu a dosáhl univerzitního titulu v oboru politických věd a historie. V současné době stále žije na Long Islandu. V Českém překladu od autora již vyšla jeho velmi úspěšná kniha - prvotina - Při řekách babylonských. Ostrov Antrax je první knihou v sérii případů detektiva Johna Coreye, v USA se držela pět týdnů v žebříčku nejprodávanějších knih. Nakladatelství Kniha Zlín připravuje další případy Johna Coreye.

Je docela těžké přečíst téměř šesti set stránkovou knihu s hlavní postavou, která vám leze na nervy, a to naprosto neskutečným způsobem. Kniha je vyprávěná ich-formou právě z pohledu detektiva Johna. Sám Corey o sobě tvrdí..

Jsem dobrý vyšetřovatel právě proto, že dokážu odhadnout určité typy lidí a přizpůsobit jim svůj přístup. To ovšem neznamená, že bych byl sympatický a citlivý. Jsem samolibé, arogantní a tvrdohlavé šovinistické prase. V tom jsem skvělý. (Ostrov Antrax, Nelson DeMille, Kniha Zlín 2013, str. 249, překlad - Pavel Kaas)

..jako bych snad četla jinou knihu, než všichni ostatní. Arogantní John Corey mě štval od první strany a jeho sarkastické poznámky tomu moc nepřidaly, což je zajímavé, sarkasmus je mi blízký, ale v tomto podání jsem tuto sarkastickou postavu nemohla snést. V jednom jsem si s hlavním hrdinou jsem si možná docela, zdá se, že kolem sebe také každého druhého příliš nemusí a dává to docela najevo. Pokud tedy - v případě detektivka Coreyho - nejde o pohlednou spolupracovnici, šéfku případu detektivku Beth Penrosovou, která mi jako postava sedla víc, než náš hlavní hrdina.

Chápu, že těch 590 stran je na úpravu textu docela hodně. V několika recenzních jsem se dočetla, že recenzenti jsou rádi, že nenarazili na žádné překlepy, zase se musím ozvat: "Copak mám jinou knihu?!" Na několik překlepů jsem opravdu narazila. Někde chybí uvozovky, tam zase překlep, ale jistě, slova zaspal a zapsal se dají snadno zaměnit. A časté "O.K.", bylo docela únavné.

Nerada bych ale jenom kritizovala. Musím říct, že se mi velmi líbilo umístění příběhu. Long Island, moře, útesy, vyhlídky, vlny.. autor si s vykreslením prostředí velmi vyhrál a jeho popisy krajiny byly hezky napsané a zajímavé. Ale ani zajímavé prostředí k výborné knize prostě nepomůžou.. Šest set stran mi na detektivku přijde až příliš, k tomu ještě fakt, že prvních dvě stě stran jsem měla opravdu problém, nemohla jsem se začíst. Krajina je sice prima, ale bylo to příliš... zdlouhavé.. všechno... se... tak nějak.. táhlo...

Bohužel mě kniha nepřesvědčila, nebavila mě. Až je mi to trochu líto. A jestli si přečtu další z příběhů sarkastického Johna Coreyho? O tom budu opravdu dlouho uvažovat.

A na konec ještě jedno malé plus. Plum Island se svým centrem pro výzkum zvířecích chorob opravdu existuje.

1 komentář:

  1. Vidíte, jako chlap jsem si knihu užil. Fakt je spíš pro chromozóm XY, i Olga Biernátová říkala, že ji hlavní hrdina lezl na nervy. Já si dělal výpisky těch nejlepších hlodů.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.