27. 4. 2011

Review - Muži kteří nenávidí ženy

Muži,kteří nenávidí ženy
Autor: Stieg Larsson
Název: Muži, kteří nenávidí ženy
Originální název: Män som hatar kvinnor 
Série: Milénium  (1/3)

Anotace:
Novinář Mikael Blomkvist má za úkol vyšetřit starý kriminální případ: Harriet Vangerová, vnučka průmyslníka Vangera, zmizela beze stopy téměř před čtyřiceti lety. Blomkvist se seznámí s Lisbeth Salanderovou, mladou svéhlavou ženou, nepřekonatelnou hackerkou, která se stane pro jeho pátrání nepostradatelnou. Blomkvist a Salanderová tvoří neobvyklý pár, ale dokonalý tým. Společně začnou brzy rozkrývat temnou a krvavou rodinnou historii.

Můj názor: (obsahuje SPOILERY)
Milénium. Název, který byl tento rok téměř všude v knižním světě! A právem. Možná jsem četla teprve první díl, ale ten byl tak famózní, že doufám, že další dva budou také. Možná lepší!
Většina lidí, která "Muže" přečetla, se shoduje na tom, že prvních sto stran je absolutně nezáživných,že dokonce přeskakují určitě pasáže. Dovolím si vybočovat z davu. Mně nevadily žádné pasáže o pití kávy, o nákupech, o záchodě; a podobně. Já jsem se začetla od prvního slova a do posledního mi to tak vydrželo. Propracovaný thriller,  s úžasnými detaily.

Lisbeth Salanderová. Zajímavá to osoba. Hackerka, která je soudně zbavena svéprávnosti, je pod opatrovnictvím advokáta Bjurmana - zvrhlého, advokáta Bjurmana.  Když přišly pasáže, kdy Lisbeth od něj chtěla svoje vlastní peníze. Měla jsem chuť Bjurmana přetáhnout něčím po palici. Ale jak všichni kdo jste četli, Lisbeth se nenechá. To jak se s ním vypořádala, bylo obdivuhodné! Jako nepřekonatelná hackerka se dostane do kontaktu s Mikaelem Blomkvistem a společně řeší Harrietin případ. Nebýt Lisbeth, tak vězte, že Mikael by na nic nepřišel! :D

Mikael Blomkvist. Obyčejný novinář, který píše pro časopis Milénium. Je odsouzen na dva měsíce za pomluvu finančníka Hanse-Erika Wenerströma. Byl odsouzen neprávem? Mikael je pořádný sukničkář. ;) Erika, Cecílie, Lisbeth .. Mikaeli, Mikaeli.. Ale jinak je Kalle Blomkvist samozřejmě hrdina jak má být. Co by to bylo za hlavní postavu, která by nevyřešila téměř 40 let starý případ, který nedokázali vyřešit ani ti nejlepší policisté a detektivové? Samozřejmě, že čekali na toho správného novináře.

Mohli jsme očekávat, že kniha skončí dobře. Ovšem u pasáží, jak někdo honí Mikaela po lese s puškou. Klídek, jasně že se mu v podstatě nic nestalo. Bylo to jen škrábnutí. Ale co ta pasáž ve sklepě? Tady šlo Mikaelovi o život! Ale aby vyšel Martinův plán, nesmí tady být Lisbeth! :) 

Kniha byla i zfilmována. Lisbeth vystihli dobře, ale Mikael? Proč jsem si ho jenom představovalo mladšího? .)) Film se určitě povedl,ale .. kniha je kniha! .)

Moje celkové hodnocení:
Asi posledních.. zhruba, 100 stran jsem byla tak napjatá, že sem se málem rozbrečela, jak jsem se chtěla dozvědět, jak to celé bylo! :) Proto moje hodnocení nemůže být jiné než:

5/5
                                                "Dý

2 komentáře:

  1. Tuhle knížku si chci přečíst. Je sice strašně tlustá,ale já doufám, že se bude číst dobře. Kéžby na to někdo udělal Giveaway a já vyhrála! :D Ale koukám, že není tak drahá, tak si jí budu přát asi po Hladových hrách. :) A ještě mě zajímá Smečka, Inkarceron a Krásné bytosti )

    OdpovědětVymazat
  2. To že má 500 stran jsem postřehl až v pět ráno, když sem ji zavírala a pořád měla jistý stísněný pocit. Posledních 100 stran bylo opravdu napínavých...
    Druhý díl vůbec nezaostává a na konci znovu napínavé, až akční. Tentokrát víc s Lisbeth :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.