1. 5. 2011

Review - Veronika se rozhodla zemřít

Autor: Paulo Coelho

Název: Veronika se rozhodla zemřít
Originální název: Veronika decide morrer
Série: ------------

Zdá se, že Veronika má všechno, co si může mladé děvče přát. Chodí na večírky, setkává se s atraktivními mladými muži, ale přesto není šťastná. Něco jí chybí. A tak se jednoho rána Veronika rozhodne zemřít

Můj názor: (obsahuje SPOILERY)
Kde je hranice mezi šílenstvím a zdravým rozumem?
Veronika je 24-letá, zelenooká brunetka pracující v Lublaňské knihovně ve Slovinsku. Něco jí chybí.. Proto se Veronika rozhodne spáchat sebevraždu. Otrava Vitriolem(Hořkostí)?
Ocitá se v sanatoriu pro duševně choré - Villette.
Veronika přežila, ale stále chce zemřít, lékař jí diagnostikuje, že přežije maximálně sedm dní, protože pokusem o sebevraždu si nenávratně poškodila srdce.
Veroniku obklopují různí lidé - blázni?

Mari: Mari byla kdysi právnička a v sanatoriu se ocitla díky jejím pocitům neustálého strachu. Do Villette přišla po radě svého spolupracovníka. Manžel se s ní po nějaké době, kterou strávila v sanatoriu rozvedl a šéf ji vyhodil z práce, aby nebyla pošpiněna pověst firmy. V sanatoriu patří v "Bratrstvu" to jsou lidé vyléčení, ale mají strach z návratu do normálního světa. Mari ovšem sanatorium opustí.. 

Zedka: Má manžela a děti. Do sanatoria se dostala kvůli touze a lásce, kterou cítila ke vzdálenému a nedosažitelnému muži. Díky tomuto propadla neustálým depresím. Zedka byla první, s kým Veronika během svého pobytu ve Villette mluvila. "Co znamená být blázen?"

Eduard: Schizofrenický mladík se kterým se Veronika seznámila, když v noci hrávala na klavír. Rozumí hudbě, chtěl se stál malířem, ale rodiče z něj chtěli mít diplomata po otci. Dostal se do blázince kvůli tomu, že se vzdal svých snů. Vztah mezi Veronikou a Eduardem přeroste v lásku. 

Jak se Veronika postupně seznamuje, vyrovnává se s tím, že zemře. Ale to už nechce! Smrt se ale blíží, její srdeční záchvaty jsou pořád častější a častější.. Když si myslí, že jí čeká poslední den, utečou s Eduardem z Villette do Lublaně a užívají si poslední Veroničin den. Usínají opilí s tím, že Veronika do rána zemře. "Nebo spíš... stal se zázrak: další den života." Ano, Veronika přežije... 

Dr. Igor: Lékař a psychiatr v sanatoriu Villette. Veronika se mu do života připletla úplnou náhodou. Když zjistil, že Veronika utekla uvědomil si, že se jeho pokus podařil. Veronika nemá poškozené srdce. Píchali jí injekce aby to tak pouze vypadalo. Chtěl, aby si Veronika uvědomila, že chce pořád žít. 

Krátké úryvky:
,,Ani ty mě nebudeš chybět, Eduarde, protože budu mrtvá, daleko odsud. A poněvadž se nebojím, že tě ztratím, je mi jedno, co si o mě budeš nebo nebudeš myslet; dneska jsem ti hrála jako zamilovaná žena. Bylo to skvělé. Byl to nejlepší okamžik mého život."
-----------
,,Možná je příliš brzo nebo příliš pozdě, ale stejně jako ty mně i já chci říct tobě: miluji tě. Nemusíš tomu věřit, možná je to hloupost, můj výmysl." 
-----------
,,Vědomi smrti v nás podnítí vůli k životu."
-----------
Knížka Veronika se rozhodla zemřít, určitě jedna z nejlepších, kterou jsem kdy četla! Neskutečné myšlenky, něco, co se může stát i v reálném životě. Překvapivý konec, vynikající nápad doktora Igora.. moje hodnocení je jednoznačné.. 
5/5

                                     "Dý

5 komentářů:

  1. Musím říct, že to vypadá zajímavě :-) . Jestli na to někde narazím, určitě si to přečtu. I když pochybuju, že v našem knihkupectví či knihovně to mají :D

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavé.Abych pravdu řekla o té knížce jsem nikdy neslyšela( nepočítám předchozí články).
    Musím říct, že podle obalu mě na první pohled moc nezaujala ale tvůj popis mě přesvědčil o tom, že si ji musím přečíst.No, pokud na ni někde narazím :D

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem od tohodle šílence (jehož jméno nikdo nedokáže vyslovit :DD) četla Alchymistu. To bylo... no napsané to bylo dobře, protože jsem to přečetla i ve svých 9ti letech, ale ten děj.. :D pořád jenom vyměňování ovcí za knížky a cesta do Mekky.. nuda :D ale tohle bych si asi i přečetla )

    OdpovědětVymazat
  4. Veroniku můžu jen vřele doporučit. Vidím, že na knihu máme podobné názory. I mě se nesmírně líbila a rozhodně mám v plánu přečíst i další dva díly :)).

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.