11. 6. 2011

Review - Eragon

Autor: Christopher Paolini
Název: Eragon
Originální název: Eragon
Série: Odkaz dračích jezdců (1. díl)
Nakladatelství: Fragment


Anotace:
Jeden chlapec, jeden drak, svět dobrodružství. Fantasy bestseller Eragon z pera patnáctiletého Christophera Paoliniho, který nadchl miliony čtenářů po celém světě. Vypráví příběh chudého farmářského chlapce, který najde v Dračích horách modrý kámen, z něhož se vyklube dračí mládě - Safira. Spolu se vydají na nebezpečnou cestu královstvím ovládaným králem, jehož zlo nezná mezí. Dokáže Eragon naplnit své předurčení a převzít břímě legendárních Dračích jezdců? Osud království možná leží v jeho rukou ... První díl trilogie Odkaz Dračích jezdců.

Stručný děj
Napsat stručný děj k tak rozsáhlé knize jako je Eragon, nebude nic lehkého..
Je tomu už spousta a spousta let, co v zemi Alagaësie bouřily války proti dvěma významným skupinám, mezi elfy a draky. Ale tyto války se podařilo utnout a spojenectvím vznikli - Dračí Jezdci. Když po letech přišli do Alagësie lidé, byli přijati k této skupině. Za vlády Dračích Jezdců, se zemi nikdy nevedlo lépe. Po letech rozkvětu, bojechtiví urgalové zabili draka Jezdci jménem Galbatorix. Mladý Jezdec Galbatorix, se odvážil poprosit o nového draka, to je však absolutně nemyslitelné! Byl odmítnut a pomstychtivý Galbatorix, se rozhodl svrhnout Jezdce. Ukradl draka - Šruikana a kolem sebe nashromáždil třináct Křivopřísežníků, zrádci Jezdců. Galbatorix zabil vůdce Jezdců Vraela a Galbatorix se prohlásil za vládce celé Alagaësie. 

Pod dlouhou krutovládou Galbatorixe žije mladý farmářský chlapec - Eragon. Žije se svým strýcem Gerem a bratrancem Roranem.. musí zabezpečovat svojí rodinu, aby měla dostatek jídla. Při lovu v Dračích horách, nalezne modrý naleštěný kámen.. Po nějaké době, se z kamene vylíhne dračí mládě.. Eragon svojí dračici pojmenuje vznešeným jménem - Safira. Když je Safira poměrně veliká, do Eragonovy vesnice Carvahall přicházejí tajemní a krutí ra´zakové. Shánějí se po dračím vejci! Eragon se Sagirou utíkají společně s vypravěčem Bromem. 

Brom zná mnióho užitečných informací o Dračích Jezdcích, o samotných dracích, učí Eragona číst, učí ho i starověkému jazyku, díky kterému se naučí kouzlit. Zažívají společně mnohá dobrodružství. 
Dokáže se Eragon se Safirou dostat v Vardenům? Kteří již spoustu let vzdorují Království. Dokáže Eragon zachránit elfku, kterou vídá ve snech?
Eragon se Safirou před sebou mají velmi dlouhou cestu, seznámí se s novými přáteli, mnohé přátele můžou ztratit, čekají je boje s nepříteli.. 
Postavy
Patnáctiletý Eragon je obyčejný vesnický farmář. Dychtí po legendách a příbězích o dračích jezdcích, jeho život se drasticky změní, když se stane jedním z nim. Dračice Safira, na to, jak mladá v knize je - je jí pouze několik měsíců, její schopnosti jsou neuvěřitelné. Přece jenom, je to bájný drak!! Brom, ne, vážně to není jenom vesnicky vypravěč fámů a příběhů. Za jeho životem se skrývá něco víc. Murtagh, zachránce Eragona a Safiry, bude jim dělat společníka na jejich cestách, ale kdo opravdu je? Arya.. záhadná postava, elfka, kterou Eragon vysvobodí ze spárů Durzy. Kočkodlak Solembum, to je postava, která v knize nemá přílíš prostoru, ale i za tak krátké.. ukázky, co se tam zjevoval, jsem si ho oblíbila! :)
Celkové shrnutí a zhodnocení
Eragon, to je knížka, která snad nikoho nemůže ohromit. Bezmála 500 stran jsem přečetla za pár dní. Když si představíte, že celý tento - určitě ne jednoduchý - příběh, vymyslel 15-ti letý kluk, zaslouží si obrovský obdiv! Někdo si možná řekne - 500 stran? To nikdy nepřečtu - ale to ne, knížka se vám prostě MUSÍ číst s neuvěřitelnou lehkostí. Říkáte si, tak ještě kapitolu a půjdu spát. Omyl! To je nemožné, každá kapitola končí tak, že musíte zjistit, co se děje dál! Na knize jsou možná nějaké nedostatky,no ty tam jsou každopádně určitě, všude jsou, ale to mi nezabrání dát knížce to nejvyšší hodnocení!

5/5     

zdroj anotace: bux.cz
zdroj obrázků: weheartit.com; deviantart.com
knížku si můžete objednat na stránkách nakladatelství Fragment
děkuji nakladatelství za recenzní výtisk 

3 komentáře:

  1. Eragon je skvělá kniha, celá ta serie je úžasná!

    OdpovědětVymazat
  2. Eragon je nejlepší kniha na světě!

    OdpovědětVymazat
  3. Knížku si chci přečíst! Skoro každému se to líbí :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.