18. 6. 2011

Review - My děti ze stanice ZOO

Autor: Christiane F.
Název: My děti ze stanice ZOO
Originální název: Wir Kinder vom Bahnhof ZOO

Anotace: Na základě zpovědi zachycené na magnetofonových páscích zpracovali Kai Hermann a Horst Rieck autentický životní příběh německé narkomanky Christiany F.
Dnes již dospělá Christiane F. se poprvé ve svých dvanácti letech setkala v evangelickém centru pro mládež s hašišem, ve třinácti na diskotéce s heroinem. Brzo se stala na drogách závislou, přes den chodila do školy a odpoledne si spolu se svými přáteli-narkomany vydělávala na stanici ZOO peníze na drogu prostitucí. Její matka skoro dva roky netušila nic o dvojím životě své dcery. Christiane F. vypráví s obdivuhodnou snahou o přesnost a odzbrojující otevřeností o osudech dětí, o kterých se veřejnost dozvídá až z titulků novin, jež oznamují jejich smrt. Příběh Christiany F. se denně opakuje kdekoli na světě.

Christiane měla těžké dětství. Otec bil ji i její sestru, matka z něj měla strach, proto se svých dcer nikdy nezastala. Měla pocit, že nikam nepatří, nikdy neměla svojí partu. Až do svých třinácti let.. V té době se seznámila s Kessi, která ji seznámila se svou partou a ta ji přivedla k drogám.. Začala s hašišem, přešla na LSD a skončila u toho nejhoršího.. na nejmodernější diskotéce - Sound - si poprvé šňupla "háčko".. I když drogy tvořily obrovskou část jejího třináctiletého života, její součástí se stala i láska.. Zamilovala se do Detlefa.. Detlef byl samozřejmě také feťák, ale jednou věcí se lišil od Christiane.. heroin si píchal. Christiana ale pořád nebyla psokojená, začala si píchat i ona.. Teď už byla stejná jako Detlef, naprosto se mu vyrovnala. Dělili se spolu o drogy, ale brzy jim peníze nestačily.. Kapesný od rodičů jim nemohlo vystačit.. Christiane začala krást, žebrali o peníze.. Christiane byla nedostatkem peněz donucena k tomu, aby se začala prodávat jako prostitutka.. 

Christiane stále žije. V roce 1996 porodila syna, který má jméno Jan-Niclas. V roce 2008 znovu propadla drogám a její syn jí byl odebrán. Detlef žije v Berlíně se svou přítelkyní a pracuje jako řidič autobusu. V jednom interview tvrdil, že Christiane nikdy nemiloval..

I přes téma, které kniha obsahuje, se mi knížka .. líbila. I když nevím, jestli je výraz "líbila" správný. Když si uvědomíte, čím vším Christiane musela projít. Nejhorší je, že Christiane věřila, že s drogama dokáže přestat, kdykoli bude chtít.. tohle si ale určitě myslí všichni.. Přes všechno dávám knize plné hodnocení.
5/5


9 komentářů:

  1. nám tuhle knihu přidali mezi povinné k matuře, takže se na jí o prázkách vrhnu.. se těším :)..

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knihu jsem ještě nečetla, ale samozřejmě jí znám.. kdo by neznal.. četla jsem něco podobnýho a taky dost drastickýho co se týče prostituce a podobně, jmenovalo se to Dušemrdi a byl to fakt nářez.. fuj, nikdy nechci aby se mi tohle taky stalo!

    OdpovědětVymazat
  3. Tahle knížka je skvělá. Neuvěřitelně popsaná, díky ní v životě nezačnu s drogama. Číst tuhle knížku byla má první a věřím, že i poslední zkušenost s drogama. Btw, film je taky skvělý ! :D

    OdpovědětVymazat
  4. Tahle knížka je dokonalá - samozřejmě, když člověk opomene to, o jak hrozném a hlavně REÁLNÉM tématu to vlastně je... :)

    OdpovědětVymazat
  5. No jo, je to pár dní, co jsem tuhle knížku taky dočetla.. jako jo, četlo se to skvěle, ale ta holka mě strašně srala... :D Jo dobře, byla chudák, měla těžké dětství a tak.. ale ona ty feťáky obdivovala... na konci jsem si říkala, okej, fajn dopadlo to dobře.. a pak ten dodatek, že vydělané peníze za knihu stejně utratila za fet. Ale jako fakt jí můžeme děkovat, díky ní se nikdy nikdo, kdo tu knihu přečetl, nedotkne drog :)

    OdpovědětVymazat
  6. Super knížka!Taky jsem ji četla a myslím že by si ji měl přečíst každý.Díky ní si člověk uvědomí jaké jsou drogy svinstvo a nikdy na ně nesáhne!!

    OdpovědětVymazat
  7. Tahle knížka je opravdu skvělá, při jejim čtení mě mrazilo, hlavně díky faktu, že je to skutečné... :)

    OdpovědětVymazat
  8. knizka je krasne napsana a clovek si uvedomi na jake dno se muze dostat..podle me by to mela byt povina cetba na zakladni skole...

    OdpovědětVymazat
  9. Nevíte prosím někdo, jestli se ještě někdy v životě Christiane Felscherinow a Detlef Roth potkali? Potom, co Detlefa zatkli a Christiane odvezli?
    anita.seknickova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.