22. 9. 2011

Recenze - Stefanovy deníky 1: Zrození

ZrozeníAutor: L.J. Smith, Kevin Williamson, Julie Plec
Název: Stefanovy deníky 1: Zrození
Originální název: The Vampire Diaries: Stefan´s Diaries : Origins
Série: Stefanovy deníky (1. díl)
Nakladatelství: Fragment



Oficiální česká anotace:
Propadli jste zcela Upířím deníkům? Zajímá vás, jaké události předcházely jejich ději? Pak si určitě nenechte ujít další napínavou upíří sérii, ve které vás opět čeká velká dávka napětí, tajemna a romantiky. Příběh se odehrává ve Virginii během války Severu proti Jihu. Stefanův otec se ujme vzdálené příbuzné Katherine, která osiřela. Stefan i jeho bratr Damon se do ní zamilují, ona je miluje oba. Stefan se s ní sblíží, ale brzy zjistí, že s Katherine není všechno v pořádku. V městečku se po řadě záhadných úmrtí zvířat i lidí začne šířit panika, lidé se obávají upírů. Stefan se bojí, že za vším je Katherine. Stefanův otec zorganizuje lov na upíry. Když zjistí, že jeho synové stojí na straně upírů, oba je zastřelí. Zachrání je Katherinina komorná a oni si můžou vybrat - umřít, nebo se stát upíry


Právě je rok 1864 ve Virginii zuří válka Severu proti Jihu a Stefan Salvatore má před svatbou. Má si brát Rosalyn Cartwrtightovou. To by se ale v městečku Mystic Falls a v rezidenci u SWalvatorových nesměla objevit okouzlující, tajemná a hlavně nádherná Katherine Piercová. Z Katherine je sirotek, při nehodě ji zemřeli rodiče..
Stefanovy pocity jsou najednou zmatené ohledně svého sňatku a ohledně citů ke Katherine. Stefan se do Katherine samozřejmě zamiluje, ale.. vypadá to, že o její city bojují společně on a jeho starší bratr Damon. 
V Mystic Falls se objevují útoky za zvířata, která skončí mrtvá a bez krve. Mezi Zakladateli to vře, a začínají plány na útoky proti upírům. 


"Stefane!" vykřikla prudce Katherine. "Slíbil jsi, že něco uděláš. Musíš to zastavit. Tihle muži nevědí, s čím bojují, a netuší, jak je to nebezpečné. Jestli budou pokračovat, bude hodně zraněných lidí."


Stefanovy deníky oproti samotným Upířím deníkům (knihám) jsou odlišné. Je to určitě proto, že Stefanovy deníky napsali tvůrci populárního stejnojmenného seriálu - The Vampire Diaries. V upířích a Stefanových denících jsou drobné odlišnosti, ale docela podstatné..
Děj upířích deníků se odehrává ve měste Fell´s Church, tvůrci seriálu si změnili jméno městečka na Mystic Falls, toto jméno je použito i ve Stefanových denících. 
Fanoušci seriálu jistě vědí, jaká bylina škodí vampýrům. Ano, je to sporýš, ve Stefanových denících je to však rozrazil. Tato maličkost je ale podle mě nepozornost a neinformovanost překladatelky.


Kniha Stefanovy deníky je počtení, nad kterým není potřeba moc přemýšlet. Děj je sice snadno předvídatelný, ale pro klidné čtení to ničemu nevadí. Fanoušci seriálu se z knihy nedozvědí téměř nic nového, až na Stefanovu chystanou svatbu. Uzoučkou knížku přečtete za den-dva, pokud ještě nejste "přeupírovaní" a máte zájem o klidně čtení, Stefanovy deníky mohou být něco pro vás. 
-zdroj anotace: databazeknih.cz
-zdroj obrázků: google.cz
-děkuji nakladatelství FRAGMENT za poskytnutí recenzního výtisku knihy
-knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství Fragment
-ukázka opsaná z českého překladu knihy

7 komentářů:

  1. Já ti nevim, serál mě chytl víc než knihy, tak už jsem ani nežádala o výtisk, pravděpodobně by mě to nebavilo :/

    OdpovědětVymazat
  2. Už sa teším, keď si to prečítam :D

    OdpovědětVymazat
  3. Tak nevypadá to špatně možná, že jsi ji jednou přečtu

    OdpovědětVymazat
  4. Mě teda Stefanovy deníky nijak nenadchly. Jenom jsem si Stefana ještě víc zprotivila a ani jsem nepostřehla rozdíl, že tuto knihu nepsala Smith. Navíc je celá knížka (krom chystané svatby, jak i píšeš) jedna jediná epizoda v seriálu, takže vážně nic nového. Další díly si však přečíst chci, zajímalo by mě, jestli to bude taky taková hrůza :D.

    OdpovědětVymazat
  5. První díl je trochu nuda ale ostatní jsou perfektní

    OdpovědětVymazat
  6. I první je super

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.