22. 10. 2011

Elektronické čtečky knih

V dnešní době je čím dál běžnější čtení elektronických knih, ať už na počítačích, na mobilech, nebo v našem případě, na elektronických čtečkách. V zahraničí, je používání elektronických čteček zcela běžnou věcí, a každý vášnivý čtenář už jistě nějakou tu čtečku vlastní. U nás je tato technologie v podstatě novinkou.

Já a zázračný přístroj...
Já sama vlastním jeden z těchto zázraků. Jmenovitě je to - Jinke Hanlin V60. Displej o rozměrech 6" (15,24cm) je nepodsvícený, proto je jednoduché čtení na přímém slunci, ale samozřejmé, že čtení ve tmě není možné. To sebou ale také přináší výhodu, že čtení nekazí oči jako například monitor počítače. Jinke Hanlin má paměť 2GB a je tu možnost rozšíření až 16GB SD,SDHC,MMC kartou. Pro ty, kteří moc neovládají angličtinu, je určitě přínosem české menu a úplná podpora češtiny.

další výhody
-velká podpora formátů = do Jinke Hanlin můžete nahrát obrovské množství formátů .doc .epub. pdf...
-výdrž baterie = baterie vydrží bez nabití, při každodenním čtení, 3-4 týdny
-WiFi = JH má podporuje WiFi, já mám čtečku hlavně na čtení, ne na surfování po internetu, ještě jsem využití internetu neprozkoumala
-podpora hudby = při čtení můžete poslouchat hudbu, do čtečky v pohodě nahrajete písničky z internetu ve formátu .mp3
-obal = při zakoupení čtečky dostanete kožený obal.. musíte se o svého miláčka pořádně postarat!:)
-zadní strana = zadní strana čtečky je pogumová, na dotek velmi příjemný materiál, plus má na sobě krásné vzory, které dobře vypadají
-dobrá cena = myslím, že Hanlin se dá pořídit za dobrou a určitě přijatelnou cenu.. na internetu je k dostání od 3 400,-
-lehké skladování a přenášení = jak by také ne, Jinke Hanlin váží pouhých 240g! :)


nevýhody
(přiznejme si to, nebyla by tato přenosná knihovna moc dokonalá, kdyby neměla drobné vady?)
-dělení slov = u některých knih jsem se setkala se špatným dělením slov na koncích řádků
-obrázky = věřte, že komiks byste si na čtečce asi nepřečetli. Čtečka sice podporuje formáty, jako jsou .jpg .png a další.. ale obrázky nevypadají na displeji moc kvalitně
-obracení stránek = tlačítka pro obracení stránek jsou pouze na levé straně, uvítala bych, kdyby byla po obou stranách.. ale jde o zvyk
-dostupnost knih = čtete v angličtině? Tak to by pro vás shánění knih neměl být takový problém. Anglické knihy jsou dostupné na internetu ke stažení(což samozřejmě, přiznejme si to, není legální ale stahuje každý:P) a spousta knih v AJ se dá na internetu zakoupit. Ti z vás, kteří čtou v češtině to budou mít asi trochu složitější. Ne každá česká kniha se dá sehnat na internetu.. možnosti se samozřejmě neustále rozšiřují, ale stále to není ono.
Tumblr_llo8kn06t91qj0rpso1_400_large
Pro některé je čtečka úplně nemyslitelná věc. Každý nás v rukou určitě rád cítí pravou, papírovou knihu, kterou si může očichat (neříkejte, že to neděláte?haha!!). Slibovala jsem, že až budu mít čtečku, nebudu kupovat papírové knihy - myslíte, že jsem to dodržela?Kecy! ;) Knížky kupuji pořád, sice méně než dříve, ale kupuji.
Jaký je váš názor na čtečky a e-knihy? :) Můžete napsat komentář, se svým názorem, nebo můžete hlasovat v anketě (nahoře v menu).

7 komentářů:

  1. Hola hej,tak jsem zpět! :D
    Co se týče čteček, mám zálusk na Kindle, ale jelikož zatím nejsou penízky, tak si musím vystačit s iPadem :( :D Není špatný na čtení, ale s podsvícením mě po delším čtení bolí oči a šíleně to žere baterku.. :/

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám Kindle a je to můj druhý nejlepší kamarád, hned po tom živém... Dost často bez něj nedám ani ránu... Čtečky jsou super, myslím, že je úžasný vynález. Také kupuji papírové knihy, ale rozhodně v menším množství a spíše v češtině, než v angličtině... Jsem moc ráda, že něco takového lidé vynalezli :)

    OdpovědětVymazat
  3. Sakra, když to tak čtu, tak si budu muset něco takového pořídit :P Nebo pod stromeček to bude ideální ;) Dříve jsem si myslela, že z toho budou pěkně bolet oči (když třeba budu číst dlouho) ale kdybych si koupila ten nepodsvícený, tak by to bylo OK ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Taky vlastním Jinke a jsem vážně spokojená. :) To zalamování řádků je ale jen otázkou formátu, protože v PDF se to nestávám, ale v DOC. jo... :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ja si to neplánujem kúpiť, pretože môžem knihy čítať v mobile. Môžem si nastaviť veľkosť písma, záložku (t.j. kde som skončila nabudúce začnem) a prechod na hociktorú stranu :D

    OdpovědětVymazat
  6. Já ji taky plánuji, jenže nejsou moc peníze, tedy jsou, ale jsou potřeba jiné věci a nechce se mi utrácet, za něco co nutně nepotřebuji, ale brala bych čtečku :) Kindle je super, ale vadí mi ta malá podpora formátů, v angličtině moc nečtu a do Kindle se dá sehnat spíš všechno v aj no uvidíme, možná se jednou dočkám :)

    OdpovědětVymazat
  7. mám Kindle 4 a som veľmi spokojná ^_^
    displej má rovnako veľký ako tvoj jinke hanlin, nemá však "klávesnicu". Čo beriem skôr ako výhodu, lebo hoci mám čítačku len od Vianoc, zatiaľ som si do kníh poznámky nepísala (a ani pravdepodobne nebudem).
    Formátov podporuje toľko ako Jinke, lepšie je však poslať si ich na mail, zapnúť wifi a minútu počkať a - vua lá - knihy sú v čítačke, v kindle formáte, ktorý tuším zaberá ešte menej priestoru ako pôvodný dokument.
    Mp3 nepodporuje, čiže ani audio knihy - narozdiel od predchodcu Kindle 3.
    To, že sú tlačidlá na posúvanie strán na oboch stranách je naozaj výhoda, taktiež aj to, že sa dá držať v jednej ruke ;')

    Bola by som rada, keby knižnice nabehli na čítačky (v zahraničí - ževraj - sa dajú požičať e-booky do čítačiek). Na Slovensku to ale asi bude ešte dlho trvať, napriek tomu, že teraz v takmer každej električky niekto číta z čítačky ;')

    Okrem toho, že nemá podsvietenie a tým pádom neničí oči, som ešte čítala, že vďaka tomu, že pozadie je svetlo-šedé a nie biele (ako papier), oči sa tak nenamáhajú (kvôli kontrastu).

    Navyše je veľmi praktické mať vždy so sebou stovku kníh. Kindle som si vybrala hlavne preto, že manga sa na ňom čítať dá a že obsahuje english dictionary (americké aj britské). Stačí dať kurzor pomocou šípok pred anglické slovíčko a hneď mi to vypíše anglickú definíciu. Geniálna vecička, konečne si nemusím domýšľať niektoré slovíčka (no, bývavalo to hlavne kvôli mojej lenivosti hľadať v slovníku) :'D
    A vďaka projektu Gutenberg si človek môže legálnou cestou stiahnuť kopec anglických kníh legálnou cestou (ide o knihy, na ktoré už nie sú autorské práva, hlavne však klasika). :')

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.