14. 10. 2011

Recenze - Ještě než umřu

Autor: Jenny Downham
Název: Ještě než umřu
Originální název: Before I Die



Anotace: Sedmnáctiletá Tessa má stejné pocity, touhy a plány jako její vrstevníci. Na jejich uskutečnění má ovšem podstatně méně času. Trpí leukémií v pokročilém stadiu a v takovém rozsahu, že není možná žádná další léčba. Tessa se smiřuje s neodvratným osudem svérázným způsobem: sepíše si seznam věcí, které by ještě chtěla stihnout, dokázat, zažít, a pokud jí zdravotní stav dovolí, pustí se bezhlavě do jejich plnění. 

Hluboká a pochopitelná lidská touha chovat se někdy jinak, než je běžné, porušit zákony, prožít skutečné dobrodružství, bláznivě se zamilovat, uniknout ze všednosti a konvencí se v kulisách umírání a omezeného času mění v napínavý a překotný boj o holé přežití, o samu podstatu lidské existence. Intenzivní příběh 
odkrývající pozadí zamotaných rodinných vztahů, skrytých bolestí, příběh o rodičovské, sourozenecké a partnerské lásce, příběh o smíření a pomíjivosti všedních problémů promlouvá svou neúprosností, nesentimentalitou a jednoduchostí ke všem generacím čtenářů.

krátký fanouškovský trailer

Tessa Scottová byla do svých 12 let úplně obyčejná dívka, která si svého života užívala se vším všudy.. spousta legrace s kamarádkou Zoey, dovolené a výlety s rodinou.. Ale právě v jejích 12 se její svět obrátil vzhůru nohama, Tesse lékaři zjistili rakovinu - leukémii. Tessa se rozhodne, že si sestaví seznam, který bude obsahovat činy, které splní předtím, než zemře. Sex. Drogy. Sláva. Porušení zákona. Ale to nejhlavnější na seznamu, je láska. A tak Tessa pozná Adama..
weheartit.com
Tessa se se svým osudem pere statečně, ví, že smrti neunikne..Dochází do nemocnice na pravidelné transfuze krve, na pravidelné testy a kontroly, bere spoustu léků, ale svůj osud už zná. Tessa se ale nelituje, užívá si své poslední dny, týdny.. jak nejvíce může a i když ji to stojí spoustu sil, podniká výlety a dělá i nebezpečné věci. Jednoduše, je smířená s tím, co ji čeká a nemine.
Adam je přítel, který je Tesse vždy nápomocen. Ale hlavně je to přítel, který ji doopravdy miluje.. nelituje ji, MILUJE JI. Nevyděsí se, když se dozví o Tessině nemoci, právě naopak. Je pořád sní, nastěhuje se k ní,
aby spolu mohli prožít spoustu nocí. Je s Tessou v podstatě pořád, je s ní až do samotného konce.. 
Tessina kamarádka Zoey. Může se zdát, že je na Tessu prostě zlá a nebere ohledy na to, že je Tessa nemocná. Chová se k ní, jakoby byla naprosto zdravá, občas se chová až krapet hnusně. Ale ukáže se, že i ona má své problémy, díky kterým pochopíte její chování.
Někomu by se mohlo zdát, že celá kniha je jenom o tom, jak si Tessa stěžuje, že to je jednoduše "zdímačka na city". Ne. Kniha je hlavně o tom, jak si i nemocný člověk dokáže užívat života. Ukázka toho, jakou má lidský život cenu.. Ukazuje obětavost.. čeho všeho se Tessin otec musel vzdát, aby se mohl starat o svou nemocnou dceru. Ukazuje lásku v rodině, jak se může cítit malý bráška Cal, když ví, že to nebude dlouho trvat a jeho starší sestra zemře? Jak se Tessa cítí, když její matka nechodí na její vyšetření, nezná názvy léků, které Tessa užívá?
Jedna informace, která by se vám mohla hodit, nebo by vás mohla zajímat. Chystá se film s Dakotou Fanning v hlavní roli, v originále ponese film název - Now is Good.
Úžasný příběh, nádherná kniha, kterou nemohu ohodnotit jinak, než plným počtem. Jedno malé varování, knížku nečtěte bez pořádné várky kapesníčků, věřte mi, budete je potřebovat.

5 komentářů:

  1. Tuhle knížku si chci už delší dobu přečíst a tvoje recenze mě ještě více navnadila :D. Už se nemůžu dočkat.

    OdpovědětVymazat
  2. Súhlasím s tebou. Skvelá kniha.

    OdpovědětVymazat
  3. Chcela by som si ju prečítať, ale v našej knižnici je trošku problém s rezervovaním.

    OdpovědětVymazat
  4. Ach, bude film s Dakkotou? Tak to bude něco... sice jsem to ještě nečetla, ale moc moc chci. Psala jsem si o recenzní výtisk, ale oni bohužel mají malé zisky, nebo co, takže už knihy neposílají. :( Nabízeli mi, že by mi nějakou knihu poslali s tím, že bych jí pak poslala dál, to by mi nevadilo, ale chtěla bych si tu knížku vybrat. Chtěla bych, aby to byla tahle.

    OdpovědětVymazat
  5. Film už je a má ůspěch a hraje tam Dakota http://www.ulozto.cz/hledej?q=jenny+downham

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.