17. 12. 2011

Recenze - Leviatan

Název: Leviatan
Autor: Scott Westerfeld
Originální název: Leviathan
Nakladatelství: Knižní klub

Znáte historii své země? Určitě si velmi dobře uvědomujete, že v letech 1914-1918 proběhla I. světová válka. Co kdyby se ale ještě před válkou všechno změnilo?
Rakousko-Uhersko se spolu s několika dalšími zeměmi Evropy spojili do seskupení, zvané Industriálové, a všechnu svou fantazii a zaměřili se na výrobu "chytrých" strojů. Tak vznikly velké chodící, válečné stroje.
Charles Darwin při svém výzkumu evoluční teorie objevil speciální "vlákna života" a dokázal "vytvořit" nové druhy živočichů. Jeho následovníci, tzv. Darwinovci postupovali a dále vyvíjeli jeho učení. Vytvořili nový život. Například žijící vzducholoď - Leviatan.
-živá loď Leviatan

Alekův život se rázem změní a obrátí vzhůru nohama, když jsou jeho rodiče zavražděni v Sarajevu. Společně s několika blízkými utíká ze své země. Z Rakouska-Uherska. Prchají ve velkém kráčejícím stroji, zvaném Hromovládce. Musejí se ukrývat, přece jenom jsou uprchlíci.. a jedním z těch uprchlíků je dědic trůnu.
Ve stejné chvíli se otočí život i Deryn Sharpové. Když se díky plánování a pomoci bratra Deryn začne vydávat za chlapce Dylana Sharpa, dostane do námořnictva, její život nabírá na obrátky. Dylan/Deryn se díky příhodě s Huxleyem - genetický upravená medúza Darwinovců - dostává na Leviatan.

Kniha je psána v žánru steampunku. Steampunk je spojení budoucnosti a minulosti. Příběh je zasazen do Evropy začátkem 20. století. Knihu v tomto žánru jsem četla vůbec poprvé. Tudíž jsem nevěděla, co přesně očekávat. Spojení budoucnosti a minulosti je velmi zajímavý nápad. Když si autor pořádně nepropracuje detaily, mohl by z knihy vzniknout hotový maglajz. Jelikož je Scott Westerfeld velmi dobrý spisovatel, jeho detaily jsou velmi propracované tudíž, celý příběh plyne stránku za stránkou a akční scény přichází lehce. Celý příběh je podán velmi nenuceně.


-Hromovládce
Někteří by si o knize mohli myslet, že je určena pro mladší ročníky. Mohlo by se to zdát, ale určitě to tak není. V příběhu si každý může najít svoje. Historie o začátku I. světové války je podána opět jinou formou. Historické události se sice probírají jen tak okrajově. To ten, koho historie a dějepis moc nezajímá jistě ocení.  Akce střídá akci už od prvních stran.

Kniha je doplněna úžasnými ilustracemi od Keitha Thompsona. Báječně doplňují celou knihu. Díky nim celá kniha nabývá na opravdovosti. Ilustrace jsou krásné a reálné. Jsou sice jen černobílé, ale myslím, že se hodí k době, ve které se náš příběh odehrává.

Leviatan je kniha plná nápadů a je úžasnou ukázkou autorovy fantazie. Příběh je bavil, protože u nás není steampunk příliš rozšířený žánr. Což je určitě chyba, i když všeho moc škodí. Jelikož je Leviatan první díl z trilogie, konec zůstal otevřený. Na druhý díl se určitě těším, protože mně opravdu zajímá, jak bude příběh Deryn a Aleka pokračovat. Knihu jsem ohodnotila čtyřmi hvězdičkami, protože doufám, že druhý díl bude ještě lepší.
 
-zdroj obrázků: google.cz
-zdroj obálky: databazeknih.cz
-zdroj videa: youtube.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.