13. 1. 2012

Stephen King (jeho život a tvorba)


Stephen Edwin King se narodil 21. září 1947 v Portlandu - Maine.
Jeho kariéra spisovatele začala prakticky již v roce 1959, kdy se svým starším, nevlastním bratrem vydávali noviny Dave's Rag (prodávaly se 5 centů za výtisk).
V roce 1962 začal studovat na univerzitě Lisbon High School v Maine. Při studiu v roce 1963 vydali sbírku povídek - People, places and things - Volume 1.
První Kingovo dílo, které bylo veřejně publikování byla povídka Byl jsem mladistvým vykradače hrobů (I was a Teenage Grave Robber). Vyšla v roce 1965 v časopisu Comics Review.
V roce 1970 absolvoval univerzitu v Oberonu, obory angličtina a tvůrčí psaní (zaměření na učitelství). Na podzim roku 1971 začal učit na střední škole v Hampdenu.
V roce 1973 vydal svůj první román - Carrie. Za něj dostal velký honorář a ten se stal bestsellerem. Po vydání a úspěchu Carrie se mohl začít psaním živit. Přestěhoval se na jih Maine ke své nemocné matce, před její smrtí napsal román Prokletí Salemu (Jerusalem's Lot). Po smrti matky se přestěhoval do Colorada, kam umístil děj dalšího úspěšného románu Osvícení (The Shinning). 
S manželkou Tabithou mají tři děti - Naomi Rachel, Joa Hilla a Owena Phillipa. Stephen King je už i dědečkem a má tři vnoučata.
Během své téměř čtyřicetileté kariéry napsal již okolo padesáti románů (+spousta povídek), které se prodávají po celém světe. Po celém světě se prodalo více jak 350 milionů výtisků. Za nejlepší jsou považovány romány Osvícení (1977), Řbitov zvířátek (1983), To ( 1987), nebo Zelená míle (1997). Sám autor za svoje největší a nejlepší dílo považuje sérii Temná věž.
V dnešní době je King považován za krále hororu a jeho knihy jsou neustále vydávány a prodávány ve velkém.
Spousta lidí by mohla Stephena Kinga považovat, za blázna, který to nemá v hlavě v pořádku (to by si možná podle některých knih mohla spousta lidí myslet). King to má však -podle všeho- v hlavě v pořádku. Nosí levisky, v náprsní kapse nosí kuličkové pero, fandí baseballu a popíjí Pepsi.  

"Má žena, mé děti - mě vidí z jedné stránky, ale když píšete něco se stane - něco co není normální. Ať už  jsem kdokoli, když jdu okolo vás, je to jeden člověk. Ale někdo jiný píše ty knihy." -Stephen King

google.cz, wikipedia.cz, stephenking.kbx.cz

1 komentář:

  1. Já od něj nikdy nic nečetla, ale jak vidím většina lidí jo, a já mám takové ty hororové knihy ráda, tak že zřejmě jednou se k němu snad dostanu :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.