11. 1. 2012

William Shakespeare - Romeo a Julie

Projekt z tvorby Abyss

 Ano, na povinnou četbu a na známé světové klasiky nesmíme ani v záplavě úžasných YA, fantasy knih zapomenout. :) Proto příspěvek do Abyssina projektu - Cestou necestou s povinnou četbou. A přeci jenom.. :)) mám knižní blog - a i povinná četba, jsou.. knihy. :D (zvláštní věta, já vím, že ano)

Literatura do konce 18.st


William Shakespeare - Romeo a Julie


William Shakespeare
Snad nejvýznamnější osoba v historii básní a dramatu.
Shakespeare vyrůstal ve Stratfordu nad Avonou. Narodil se v roce 1564, přesný den však není znám. Od svého mladého věku se věnoval divadlu. Za svůj, na dnešní poměry poměrně krátký život, napsal 37 divadelních her  a 154 sonetů. Začínal s komediemi a od roku 1658 začaly vycházet i jeho tragédie. William Shakespeare zemřel 23. dubna 1616.

nejslavnější hry:
historické hry: Jindřich IV., Jindřich V., Jindřich VI., Jindřich VIII.
komedie: Zkrocení zlé ženy, Kupec benátský, Mnoho povyku pro nic, Sen noci svatojánské
tragédie: Král Lear, Macbeth, Othello, Hamlet, Antonius a Kleopatra, Titus Andronicus, Romeo a Julie

Romeo a Julie
Mladá dívka z rodu Kapuletů - Julie. A mladý muž z rodu Monteků - Romeo. Na plese vzplane jejich velká láska. Jejich rodiny však nemají příliš přátelské vztahy. Po plese se spolu tajně vzali. Pro Julii byl však připraven jiný sňatek - s Parisem. S tím však Julie nesouhlasí - miluje přeci Romea. Od bratra Vavřince dostane lék, který její tělo znehybní tak, že vypadá jako mrtvá. Julie je pohřbena. Romeo, který byl z Verony vyhnán za zabití Juliina bratrance Tybalta se dozvídá o smrti své milé a vrací se zpět do rodného města. Proběhne souboj mezi Parisem a Romeem. Paris padne. Romeo se chce rozloučit se svou milou, ale když vidí, že je doopravdy pohřbena, vypije jed a zemře. Když se Julie probudí ze svého spánku způsobeným lékem od Vavřince nachází vedle sebe mrtvého Romea. Probodne se jeho dýkou..
Tak končí velká láska mezi Romeem z rodu Monteků a Julií z rodu Kapuletů.

Jak se četlo
No, příběh Julie a Romea znáte určitě všichni. :) Pokud ne, tak vám snad popis ukázal o čem kniha je. Musím se přiznat, že se mi příběh nečetl moc dobře. Některé pasáže jsem si musela číst nahlas, abych vůbec pochopila a co se jedná. Ale i přes to se mi příběh líbil a jsem ráda, že jsem strávila pár hodin jeho přečtením.


Co nám příběh přinesl do dnešní doby
Myslím, že můžeme být jenom rádi, že nežijeme v době, kdy byly sňatky domlouvány rodiči a děti a mladí lidé neměli možnost se řádně zamilovat. Na příběhu Rome a Julie vidíte, že láska překoná všechno.. i když to někdy může jít až do extrémů. Z dnešní doby jsme zvyklí na konec typu "... a žili spolu šťastně až do smrti.". Toho se nedočkáme. Dnes již tradiční tragické dílo, který by měl každý znalec a fanoušek klasiky určitě znát. Příběh Rome a Julie nikdy nezestárne. Jejich příběh spatřil světlo světa před více než 300 lety, a pořád si zachovává své fanoušky.

Filmové zpracování
Filmových zpracování Romea a Julie je velká spousta.. já jsem sice neviděl ani jediný film, ale pšt. :)
Romeo a Julie (1954)
Obsazení:
Romeo - Laurence Harvey
Julie - Susan Shentall
Paris - Norman Wooland

Romeo a Julie (1968)
Obsazení:
Julie - Olivia Hussey
Romeo - Leonard Whiting
Paris - Robert Biasacco

Romeo a Julie (1996)
Obsazení:
Julie - Claire Danes
Romeo - Leonardo diCaprio
Paris - Paul Rudd

a spousta dalších..
musím říct, že až na zpracování z roku 1996, pro mě samá neznámá jména.
Celé knížce dávám zasloužených 5-starých-zašlých-hvězdiček


google.cz, osobnosti.cz, csfd.cz, wikipedia.cz, databazeknih.cz

2 komentáře:

  1. Romeo a Julii nemám zrovna moc v lásce. Mnohem víc se mi líbil Hamlet. Možná je to tím, že Romea a Julii zná opravdu každý. Pokud ne v originálním znění, tak určitě v nějaké předělávce. Posledně jsem viděla jakousi pohádku s tučňákama, na kterou by se klidně mohli kouknout někteří mí spolužáci, kteří si odmítají přečíst knížku. :D

    OdpovědětVymazat
  2. William Shakespeare je můj oblíbenec a Romeo a Julie je prostě klasika, kterou četla mnohokrát a nikdy mě to neomrzelo :)
    Knihu Zlodějka knih mám doma, ale ještě jsem se k ní nějak nedostala...
    Přeju hodně štěstí u mě v soutěži.
    Máš moc hezký blog a já se tu vždy čas od času objevím, i když zrovna nekomentuju, což mě mrzí...
    Mimochodem, teď jsem si všimla, že jsi Team Ren xD Já taky :D Ale team Dimitri už bohužel nejsem, Adrian je v mém srdci na prvním místě. Dimitriho mám ale i přesto ráda.
    Jeanne
    http://www.infinity.delicate-flower.com/

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.