11. 3. 2012

Recenze - Prokletý maturiťák

Název: Prokletý maturiťák
Autor: Stephenie Meyer, Meg Cabot, Kim Harrison, Michele Jaffe, Lauren Myracle
Originální název: Prom Nights from Hell
Nakladatelství: Domino (2011)

Likvidátorčina dcera (The Exterminator's Daughter) - Meg Cabot
Hlavní postavou povídky Meg Cabot je Marry, která je dcerou likvidátorky upírů. Marry se snaží zachránit svou matku, kterou Drákula přeměnil v upíra. Marry se snaží Drákulu vylákat, aby se dostala k matce. Snaží se k němu dostat přes jeho syna Sebastiana..
Likvidátorčina dcera se mi líbila, ale pořád je tu omílané téma upíři-lovci. Od Meg jsem čekala povídku s lepším tématem. Ale styl jejího psaní je pořád výborný, ale zapojení Drákuly se mi moc nelíbilo. Povídka byla velmi odpočinkové čtení, s dobrými postavami. Mimochodem.. Adam? Tohle jméno s v knihách objevuje až příliš často.

Kytička na ruku (The Corsage) - Lauren Myracle
V povídce od této autorky je hlavní postavou Frankie, která si nepřeje nic jiného, než aby jí Will pozval na maturitní ples. Parta kamarádů tráví večer u věštkyně Zan. Jelikož získat pozvání od Willa je to, co Frankie opravdu chce, madame Zan jí dá něco, s čím toho možná.. dosáhne.
Kytička na ruku byla zajímavá. Zvláštní a lehce depresivní. Jasný důkaz, že ne vždycky to, co doopravdy chceme je správné a nezpůsobí to potíže. Chápu, že fantasy, sci-fi.. atp. nemůžou dávat v našem "normálním" světě smysl, ale .. celá povídka mi přišla přitažená za vlasy, ale oceňuji nápad.

Madison Averyová a smrťák (Madison Avery and the Dim  Reaper) - Kim Harrison
Madison je na maturitním plese s klukem, se kterým ani vlastně jít nechtěla. Ale co jiného mohla dělat? Když uvidí úžasného Sheta, na svůj donucený doprovod zapomene a udělá největší chybu svého života..
Nejlepší povídka. Povídka Kim Harrison je psána úžasně lehkým stylem. Madison Averyová a smrťák předchází sérii "Madison Avery Trillogy" (nevyšla v čr). První díl série s Madison Avery mně zajímá, protože povídka skončila otevřeně a přímo láká k tomu, abyste si přečetli další knihy Kim Harrison.

Přísně tajné (Kiss and Tell) - Michele Jaffe
Miranda je zvláštní. Má schopnosti, které obyčejná dívka nemá. Výborný sluch, velkou sílu.. ale své nadání musí skrývat před ostatními lidmi. Doteď jí skrývání celkem šlo.. ale, to ještě nepoznala energickou a zvláštní Sibby.
S Likvidátorčinou dcerou a Madison Averyovou nejlepší povídky. I tady mi přijde, že autorka nechala otevřený konec a možná si nechává možnost pokračování. Závěrečné vyvrcholení povídky na maturitním plese bylo úžasným zakončením.

Peklo na zemi (Hell on Earth) - Stephenie Meyer
Probíhá maturitní ples. Páry tancují, baví se nic nenasvědčuje tomu, že se schyluje k několika katastrofám. Ať už v osobním životě.
Tak tohle asi ne.. Od zářících vampýrů, přes mimozemšťany až po démony. Ne, tohle se Meyerové nepovedlo. Sheba byla úplně pitomá a i na démonku neskutečně vyšinutá. Autorka často měnila pohledy a i přes to, že povídka je opravdu krátká, dělalo mi občas potíže udržet při čtení pozornost. Je mi to líto, ale .. od autorky úspěšné vampýří ságy jsem opravdu čekala víc.

Celkové hodnocení ode mně budou 4 hvězdičky. Odpočinková kniha, kterou jsem "sfoukla" za odpoledne. 

4 komentáře:

  1. Ak som pochopila správne, kniha obsahuje 5 poviedok od rôznych autoriek na tú istú tému.. Pôsobí to ako dobrý nápad - kto tému vezme čo najoriginálnejšie.. Určite si knihu niekedy prečítam :')

    Pripomína mi to poviedkové súťaže, v ktorých sa zadá téma a vyhráva ten, kto tému spracoval najlepšie.. :')

    OdpovědětVymazat
  2. Steph Meyer ma nieco nove??? poviedku? ...hm, mam ju uprimne rada, hadam by sa mi pacilo :D ... rozhodne mam rada poviedkove knihy, takze mozno to predsalen risknem

    OdpovědětVymazat
  3. Sice i když mám Meyerovou ráda, tak tohle by bylo i na mě už moc. Tyhle ty knihy mám ráda, vážně jen někdy, protože občas už je to na mě přehnané.

    OdpovědětVymazat
  4. já to četla jen pro Cabotovou a Meyerovou, protože od nich jsem předtím nečetla nic a upřímně jsem se sděsila, jak někdo může splácat takový blbosti (a musím říct, že jediné od Meyrové se dala alespoň přečíst), za to ta "upířina" od Gabot na začátku? to měl být vtip od desetileté holky nebo něco podobného?
    nevím, tohle jsem nepochopila

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.