27. 5. 2012

Recenze - Temné vize 2, Posedlost

Název: Posedlost
Autor: L. J. Smith
Originální název: Dark Vision 2, The Possessed
Série: Temné vize (2. díl)
Nakladatelství: Fragment

Když se řekne jméno L. J. Smith, většině čtenářů YA či nadpřirozených knih se vybaví její ne příliš opěvovaná knižní série Upíří deníky. Na tuto sérii si přečtete spíše záporné recenze. To však není série Temné vize.

V prvním díle série se skupina 5-ti teenagerů dostala do Zetesova institutu, kam byli přijati kvůli jejich schopnostem, které se vymykají běžnému chápání. Jsou naprosto odlišní než my.

Druhý díl této série přímo navazuje na první díl Odhalení. Pět teenagerů - Kaitlyn, Gabriel, Lewis, Anna a Rob utíkají ze Zetesova institutu, ve kterém jim hrozí nebezpečí. Jsou svázání telepatickou sítí - kvůli Gabrielovi, jemu i všem ostatním, ubližoval Zetesův křišťál. Během cesty je potkávají strasti a útrapy, se kterými si musí poradit a musí pořád držet spolu.Z domu pana Z. museli vyrazit jenom s tím nejnutnějším, v ukradeném autě a pouze s plánem. Jejich cílem je bílý dům, který společně vídají ve snu.. v patách mají pana Zetese.

Zatímco první díl se odehrává v institutu, či ve škole, děj druhého dílu je více "v pohybu". Postavy cestují a nezdržují se delší dobu na jednom místě. Kniha je psaná jednoduše. Plyne stranu za stránkou, a tím, jak je v opravdu malém formátu řádky ubíhají neuvěřitelně rychle, i když se nejedná o literární skvost. Pokud hledáte knihu, u které byste si mohli odpočinout po náročném dni ve škole, či starší v práci, můžete sáhnout právě po Temných vizích.

Kniha je opět vyprávěná střídavě z první osoby - Kaitlyn - která má věštecké schopnosti a Gabriela - médium. Postavy se během druhého dílu pořád vyvíjí a na konci knihy je jejich charakter opět vyvinutý a jejich povaha opět vykreslená jinak než na začátku série.

I přes to, že kniha je napínavá, je naprosto předvídatelná a i po otevřeném konci je jasné, jak to celé nakonec dopadne, ale u knih tohoto typu se to opravdu dalo předpokládat. A nečekám, že nás autorka překvapí! I přes temnou stránku knihy je příběh nabitý romantikou. A jak je autorčiným zvykem, opět na nás vykukuje milostný trojúhelník. Upíří deníky - Elena, Stefan, Damon. Tajný kruh - Cassie, Diana, Adam. A "naše" Temné vize - Kaitlyn, Rob, Gabriel. A věřte tomu, když je milostný trojúhelník v každé knize, po čase to začne být opravdu otravné.

I přes to, že kniha je opravdu jednoduchá, její zajímavost a poutavost se jí nedá odepřít. Pokud tedy nehledáte knížku na vysoké literární úrovni, Temné vize pro vás mohou být příjemnou volbou! :-)
recenze původně publikována na bookfan.eu

2 komentáře:

  1. To neznie zle, ale nie je to pre mňa ani priorita.:)

    OdpovědětVymazat
  2. Sežrala bych Gabriela :D Kniha nebyla špatná, oddechovka, která se moc dobře četla :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.