24. 8. 2012

Recenze - Marcelo ve skutečném světě

Název: Marcelo ve skutečném světě
Autor: Francisco X. Stork
Originální název: Marcelo in the Real World
Nakladatelství: CooBoo (duben 2012)
Série:  ----


Marcelo Sandoval je sedmnáctiletý kluk. Chodí do školy Paterson. Žije s otcem Arturem a matkou Aurorou, má sestru Yolandu a… ach ano, trpí něčím, co lze přirovnat k Asperegovu syndromu, trpí zvláštním druhem autismu. Marcelo slyší hudbu, kterou nikdo jiný neslyší. Hudbu, kterou má Marcelo v hlavě. Právě tato hudba, je jeden z projevů jeho psychické nemoci. Jelikož škola, kterou Marcelo navštěvuje, je speciální škola pro nemocné děti, je neustále obklopen „sobě rovnými“. Ne však toto léto. Marcelův otec rozhodl, že v létě bude pracovat v jeho právnické firmě – aby se dostal do kontaktu se skutečným světem – a po prázdninách už nebude navštěvovat Paterson, kde to má tak rád, nýbrž obyčejnou státní školu. Marcelo se musí svému otci podřídit.

Hrdina knihy, Marcelo.. je prostě Marselo. Mluví o sobě ve třetí osobě, své rodiče oslovuje většinou křestním jménem, má problém soustředit se na více věcí dohromady, má speciální zájmy, nerozumí všem slovním spojením a teď musí proti své vůli pracovat v právnické firmě, kde bude mít jistě spoustu problému, protože není zvyklý na dnešní „uspěchaný svět“. Marcelo však ve firmě zažije i mnoho pěkného. Pozná nové věci, odhalí dosud nepoznané pocity. Nenávist, závist, zradu, zklamání, hněv, lásku. Kdyby nebyl ve firmě, nepozná Jasmie a další, ke kterým si Marcelo našel cestu.

Marcelo ve skutečném světě není typická YoungAdult kniha, na kterou jsme všichni zvyklí. Jako první může upoutat to, že je vyprávěna z pohledu velmi inteligentního – i když se tak na venek nemusí zdát – Marcela, ne žádné uječené a sebe litující puberťačky (bráno s nadsázkou;). I přes to, že bych knihu doporučila jakékoliv věkové skupině, je jasné, že to není tak úplně lehké a oddechové čtení. Marcelův příběh je o životě. O spravedlnosti, krutosti.. o našem světě, ve kterém všichni žijeme. Marcelo ukazuje, že nemusíme věřit v Boha, ale měli bychom v našem životě věřit v „něco“, mít nějaký určitý cíl, za který budeme bojovat. Dočíst se můžete i toho, že když musíte učinit nějaké rozhodnutí, to dobré, nemusí být vždy správné.

Autor ukázal, že i když je někdo psychicky nemocný, je tu spousta lidí, kteří na to nikdy nebudou brát ohledy. Nechal Marcela, aby si prošel spoustou strastí a útrap, které ho na světě mohou potkat. Ale jako odměnu za všechno, co vydržel, měl možnost zažít i spoustu krásných okamžiků s lidmi, nebo mazlíčky, které má rád. I přes úvodní strach, který Marcela při nástupu do firmy provázel, se dokázal s firemním chodem sžít a dokázal se seznámit se spoustou lidí – což mu vždycky dělalo problémy.

Knihou nezastavitelné proudí spousta myšlenek, nad kterými by bylo dobré se pozastavit. Příběh je však protkán lehkou, nenáročnou detektivní zápletkou, která však neubírá nic na úžasnosti. Avšak žádné akční scény nečekejte.  

Musím upozornit - a pochválit - bezvadnou práci redakce. Překlad byl perfektní, stejně tak jeho korekce. Žádné zaváhání v překladu a v plynulosti textu nebylo znát. Obálka nám zůstala originální a věřte, že po přečtení pochopíte, proč je taková, jaká je. Má svůj význam.

Marcelo se bez zaváhání dostane mezi nejlepší knihy, které jsem doposud četla. Pokud doposud váháte, zda do knihy zainvestovat, nebo si ji třeba jenom půjčit v knihovně. S váháním přestaňte, a pořiďte si ji a ponořte se do Marcelova zvláštního světa. 

6 komentářů:

  1. Mmm... tuhle knihu chci!.. A když čtu tvoje nadšení, chci jí ještě víc :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle kniha mě neskutečně láká. Psala jsem seminárku o autismu a o tuto poruchu se zajímám, dokonce i pár autistů znám, takže jakákoli zmínka o tomhle tématu přirozeně vyvolává můj zájem. Pěkná recenze, tvé nadšené hodnocení mě jen utvrdilo v tom, že si knihu opravdu musím přečíst :)

    OdpovědětVymazat
  3. Chtěla jsem napsat recenzi tak, aby v ní moje nadšení nebylo až tak znát, jde vidět, že se mi to bohužel nepovedlo. :) Aby teď někdo nebyl třeba zklamaný. Ale Marcelo je opravdu bezvadná kniha.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrá recenzia. Mimochodom, máš pekný (nový?) design. A ten citát je dokonalý. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Ano, vzhled je nový, už to chtělo nějakou změnu:) Jop, citát je ze Zlodějky knih - jak je ostatně v záhlaví napsáno - pokud si nečetla, tak rozhodně doporučuji ! :)

      Vymazat
  5. O téhle knížce stále uvažuji a každá taková nadšená a dobrá recenze jako je tvoje mně ubezpečuje v tom, že jí prostě musím mít a co nejdřív :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.