8. 9. 2012

Interview s Karen Healey | When We Wake

Konečně další rozhovor:) Mám jich v záloze víc:) Jak jsem psala na facebooku, jeden bude s autorkou, od které u nás - prozatím - nic nevyšlo ani se neplánuje. A druhý bude s autorkou, od které u nás vychází jedna série. Pokud všechno půjde tak jak má, oba rozhovory budou se soutěží o nějaké drobnosti:)
Dnes tu máme ale rozhovor bez soutěže a s autorkou, jejíž kniha nevyšla ještě ani v angličtině, ale vypadá velmi zajímavé a moc se na nic těším!:)

Moje jméno je Tegan Oglietti, poslední den svého prvního života jsem byla tak moc šťastná..i

Šestnáctiletá Tegan žije v stejně jako ostatní dívky jejího věku - v roce 2027. Nejšťastnější je, když může hrát na kytaru, poprvé se zamilovala, se svými přáteli protestuje proti špatnostem celého světa: ekologickému kolapsu, diskriminaci a politickému bezpráví.
Ale v ten, který měl být pro Tegan tím nejlepším jejího života - zemře. Probudí se o stovku let později v budoucnosti, vězněná vládou bez nejmenšího ponětí, co se stalo.
Tegan je první - pokusné morče - kterou vláda nechala úspěšně zmrazit a následně oživit, což z ní udělalo celebritu! Ale všechno, co Tegan chce, je znovu se vrátit k obyčejnému životu. Ale budoucnost není taková, jako očekávala, když vyjdou najevo otřesná tajemství, musí se Tegan rozhodnout: bude držet hlavu dole a bude pouze přežívat, nebo bude bojovat za lepší budoucnost?

info: goodreads | website | twitter


1. Karen, děkuji za interview. Můžeš prosím představit sebe a svou novou knihu?
KH: Ahoj, jmenuji se Karen Healey. Technicky bydlím na Novém Zélandu, ale jinak momentálně žiji na internetu, na svých stránkám karenhealey.com a na dalších místech! Mé první dvě knihy byly YA urban-fantasy, které se odehrávaly na Novém Zélandě. Moje nová kniha, která se jmenuje When We Wake, je sci-fi, zasazená do blízké budoucnosti v Austrálii. Vypráví příběh Tegan Oglietti, která je zavražděna v nejlepší den jejího života a vzbudí se o sto let později v úplně odlišném světě.

2. Jaká byla inspirace ke knize When We Wake?
KH: Mojí inspirací byla vlastně pohádka Šípková Růženka. Je to příběh s velkou historií a inspirací a dnešní nejpopulárnější verze, která končí svatbou, se moc nestará o to, co se stane po tom, kdy se Růženka probudí. Což je pro mě ta nejzajímavější část! Starší verze ji nutí projít různými zkouškami a nesnázemi předtím, než se dočká šťastného konce, ale moderní a populární verze předpokládá, že se může přizpůsobit svému novému životu a lásce bez potíží. Nemyslím si, že by to mohlo být takto lehké pro kohokoli - ani v Renesanci, ani dneska dokonce ani v budoucnosti. Tak, tohle je to, co se stane Tegan, Šípkové Růžence v budoucnosti, která, když se probudí, má co dělat s přizpůsobováním - jak s vnitřním tak i vnějším - a musí se pokusit najít cestu ke svému šťastnému konci.

3. Kdyby si mohla jenom tak skočit do knihy, a žít v jejím světě, který svět by sis vybrala?
KH: Počítají se komiksy? Ráda bych se ocitla v Marcelových komiksech!

4. Když si byla malá, čím si chtěla být, až vyrosteš?
KH: Spisovatelkou. Myslím si: promiň, že si nikdy nechtěla být baletkou.

5. Kdyby si mohla potkat jednu slavnou osobu, která již nežije, koho by sis vybrala?
KH: Jane Austen. Myslím, že by mohla být legrační a mohly bychom mluvit o zajímavých dámách a o důležitostech romatniky.

Moc děkuji, Karen, za odpovědi!
Thank you, Karen, for your answers!  

Rozhovor byl tentokrát kratší, protože si Karen přála méně otázek. Co říkáte, zaujala vás kniha? Mně rozhodně!

2 komentáře:

  1. Kniha vyzerá naozaj zaujímavo 8)
    pekný rozhovor

    OdpovědětVymazat
  2. Hezký rozhovor - moc dobré otázky. :) A ta knížka vypadá vážně zajímavě! Jdu si ji hodit do to-read listu. :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.