29. 9. 2012

Interwiev | Gregg Olsen | Závist

Další rozhovor, který si můžete dnes přečíst, je s autorem knih Envy a Betrayal. Ano, není to nikdo jiný, než Gregg Olsen, jehož kniha Envy vyšla u nás pod názvem Závist. Užijte si rozhovor ! :)


Román o prázdné rakvi - Vražda je tak sprosté slovo...
Noc, kdy Katelyn zemřela, se stalo cosi, co všechno změnilo. Zlo má nejrůznější příchutě. Někdy je hořké, jindy ošidně sladké. Katelyn zjistila den své smrti. V jeden okamžik byla deprimovaným teenagerem a zároveň ztratila život. A pak... ležela na stole z nerezové oceli, oči skleněné, tělo studené, a byla opravdu, ale opravdu mrtvá.
Jak se to stalo? Byla to sebevražda, nebo vražda? A kdo za to nese vinu?
Dvojčata Hayley a Taylor Ryanovi zakopnou o důkaz, který je mnohem více znepokojující než si vůbec dokázali představit... a prolitá krev je přivede na stopu tajemství z dávné minulosti, o níž by raději ani nic nevěděli.
Autor se nechal inspirovat pravdivým příběhem internetové šikany a Závist je prvním dílem odvážné, otevřené a hrůzostrašné série, která vás přivede až na hranu mezi životem a smrtí.



1. Greggu, moc děkuji za rozhovor. Mohl byste, prosím, představit sebe a svou knihu Závist? (vybírám právě tuhle, protože vyšla u nás, v českém překladu)
GO: Teď už píšu mnoho let, začínal jsem s detektivkami, potom to byly thrillery o sériových vrazích a nakonec YA. Zjistil jsem, že tento přechod bude plynulý a naprosto přirozený. Bylo to, jako kdybych se při psaní krimi natrénoval na psaní fikce. Všechny mé příběhy jsou o lidech - ne vždy o zločinech. Doufám, že to dává smysl. Zločin poskytuje akci pro zápletku, ale čtenáři musí mít alespoň něco společného, aby se mohli starat o rozuzlení. Co se týče mého soukromí. Žiji s manželkou a dvěma psy na útesu s výhledem na Puget Sound ve Washingtonu (blízko Seattlu). Moje dcery - dvojčata - už jsou dospělé. Ti, co budou číst Závist, nepochybně uvidí nějaké paralely mezi mým životem a životem mých postav. Některé z věcí, které se v knize staly, se staly i nám.. budete muset hádat, které.. 

2. Jaká byla Vaše inspirace k příběhu?
GO: Zatímco všechny postavy a zápletka v knize jsou zcela fiktivní, děj bere některé podněty ze známého případu ze 17. října 2006 - sebevraždy Megan Meier - 13 leté dívky ze středozápadu USA. Megan měla určitá nedorozumění s bývalou kamarádkou a sousedkou, Sarah Drew-ovou. Matka Sarah - Lori - vytvořila účet na MySpace, kde předstírala, že je dospívající chlapec Josh Evans. Ona a nějací další, používali tento účet, aby Megan ubližovat a dobírali si jí.. jako odplata za hádku s její dcerou, což vedlo k Meganiné sebevraždě. V roce 2008 byla Lori obžalovaná a odsouzená, její odsouzení však bylo na odvolání v roce 2009 zrušeno. Meganin tragický příběh vyvolat větší povědomí o kyber-šikaně.  

3. Stanovujete pro sebe, jako spisovatele, určité cíle?
GO: Ano, určitě. Mám jich mnoho. Když pracuji na knize, snažím se napsat 1000 slov za den. Stanovuji si tyto cíle, abych mohl knihu doopravdy dopsat. Myslím, že kdybych žádné takového cíle neměl, měl bych příliš mnoho omluv něco nedokončit. Psaní je zábava (když plynou slova), ale může to být i skličující, zaplňovat prázdnou obrazovku těmi správnými slovy. 

4. Kolik celkem dílů bude mít série Prázdné rakve?
GO: S jistotou těžko říct. Přemýšlel jsem o třech knihách, ale nikdo nikdy neví. Další kniha se bude jmenovat  GUILTY (vinný). Teď pracuji na dalších dvou thrillerech, takže se klidně může stát, že to bude trvat další rok, než se k ní dostanu. Dobrá zpráva pro české čtenáře je ta, že kniha se pro vás připravuje..doufám, že máte radost!

5. Jaká je jedna kniha, kterou by si podle Vás měl každý přečíst? (Kromě té Vaší)
GO: The Fault of our Stars od Johna Greena (vyjde v ČR)

6. Kdybyste mohl jen tak skočit do knihy a žít v jejím světě, kterou byste si vybral.
GO: Rád bych žil v Panemu, který vytvořila Suzanne Collins v Hunger Games.

7. Tištěná kniha, nebo ebook? Proč?
GO: Vidím, že potřebuji oboje. Při cestování mám rád ebooky. Ale nic zatím nemůže nahradit krásnou papírovou knihu. Myslím, že papírová kniha může být věc, kterou můžeme střežit jako poklad navždy. Ebook takový není. 

8. Oblíbená kniha a autor?
GO: Carrie od Stephena Kinga. Pro mě je to YA kniha, která byla YA ještě předtím, než jsme něco takového vůbec měli. 

9. Kdybyste mohl potkat jednu známou osobnost, kdo by to byl?
GO: Tohle je velmi zajímavá otázka. Víš proč? Nemyslím si, že je tu nějaká slavná osobnost, kterou bych opravdu chtěl potkat. Za ty roky jsem jich už pár potkal a vždycky to bylo zklamání. Ale když se tedy ptáš, myslím, že bych rád potkal Kelly Clarkson nebo Pink, jako zastoupení pop star. Jako světového velikána bych rád potkal Hillary Clinton. Autorem, které bych ráda potkal by byla J. K. Rowling.

10. Je tu něco, co byste rád vzkázal českým čtenářům?
GO: Jsem nadšený, že vám můžu říct, že obě úžasné obálky ENVY (Závist) i BETRAYAL (Zrada) byly vytvořeny fotografem Martinem Strankou. Prosím, přidej odkaz na jeho stránky, protože má spoustu působivých fotek,  o kterých vím, že se vám budou líbit. Miluju obálky, které pro mé knihy vytvořil. Myslím, že to se dalo čekat!

odkaz na stránky Martina Stranky: website

Moc děkuji, Greggu, za Vaše odpovědi!
Thank you, Gregg, for you answers!

Tak co na rozhovor říkáte? Musím říct, že mě všechny odpovědi moc zaujaly. Příběh Megan jsem si musela najít.. smutné.

9 komentářů:

  1. téda super rozhovor a autor je veľmi sympatický ...

    inak som knihu ešte nečítala, ale chystám sa ,aspoň po tomto rozhovore ( pretože Gregg olsen ma týmto rozhovorom jednoducho navnadil ) a tá obálka...som nevedela, že ju vytvoril český fotograf

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě to s tím českým fotografem docela překvapilo :)

      Vymazat
  2. Krásný rozhovor, moc se Ti povedl!
    Závidím mu, že žije na útese ... to se mi vždycky líbilo z těch zhraničních filmů :)
    Jinak ten příběh o té holce je dost smutný, zvlášť, když ji k tomu dohnala vlastně kamarádka....
    A to, že si dává za cíl napsal 1000 slov denně je úplná bomba!
    A jak vidím, chtěl by se setkat s Pink nebo Kelly Clarkson máme asi stejný vkus :D a samozdřejmě J. K. Rowling!
    Sympaťák je to ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Miluju Závist!! Takže tento rozhovor mě bavil o to víc. Gregg je moc milý člověk :)) Tímhle rozhovorem jsi mi udělala opravdu radost!! :)
    Jinak koukám, že právě čteš 15 minus, tak jak se Ti to zatím líbí? :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to, že jsem četla 15 minus, je samozřejmě tvoje "vinna" ! :D Ale.. bylo to ÚŽASNÉ ! :)

      Vymazat
  4. Super rozhovor! Hned je mi pan Olsen ještě sympatičtější :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji.
      Také jsou mi jeho odpovědi sympatické. Už si Závist musím přečíst:)

      Vymazat
  5. Knihu jsem ještě nečetla, i když se na ní stále chystám, po zjištění kde vzal inspiraci, mne knížka zaujmula ještě více. Je to šílené :-( A s tím fotografem mně mile překvapil. Celý rozhovor je skvělý a autor je v něm velmi sympatický.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.