1. 9. 2012

Recenze - The Raft

Název: The Raft
Autor: S. A. Bodeen
Série: ----
Nakladatelství: Feiwel & Friends (2012)
Vydání v ČR: nechystá se

Robie žije na malém ostrově Midway Attol, patřící k Havajským ostrovům. Je to ostrov, kde internet a telefony nemusí fungovat i několik dní. Robie žije s rodiči, ti jsou ale často na cestách. Robie je proto buď sama doma, nebo bydlí u své tety. U své tety je i teď, ta však musí nečekaně odjet a Robiina návštěva je tak neočekávaně zkrácena. Robie se nejprve rozhodne, že u tety zůstane sama, než se vrátí, nakonec však nastoupí na letadlo domů. Nikdo z jejích blízkých to však neví. Pilot je Robiin známý, druhý pilot je však nový -Max.

Nejdřív je všechno v pořádku, ale když letadlo vlétne do bouřky je všechno špatně. Motory vypnou a letadlo je odsouzené ke zkáze. Díky Maxovi Robie přežije, dostanou se na raft a jsou na širém moři.. nikde nic, jenom voda. Ale.. voda je pouze pokud zaprší, jídlo není, ve vodě jsou žraloci a pomoc v nedohlednu.

Knize se nedá odepřít její čtivost. Přesto, že na mě nedýchla ta pravá atmosféra, kterou autorka nejspíš zamýšlela, nápad to byl opravdu dobrý. Young Adult knihu s takovýmto tématem jsem ještě nečetla a nikde na nějakou podobnou nenarazila. Ano, jde o přežití. Je sice pravda, že o přežití hlavní hrdinky jde v podstatě v každé YA knize - ale pozor! toto není žádná dystopie, žádné HungerGames se nekonají! The Raft je opravdu příběh, který se může stát. Určitě přikrášlený, ale v nějaké podobě reálný.

Kniha je opravdu krátká, má pouhých 230 stran. Proto za tak krátkou dobu neměla hlavní hrdinka - Robie - čas mi začít lézt na nervy. Robie byla na svůj věk velmi statečná, a protože žije na ostrově, ví o přežití nějaké základní informace. O postavách se toho moc říct nedá. Max je uzavřená osobnost a Robie svůj charakter nikterak neprojevila. 

Někdo by si možná řekl, že příběh je pouze o tom, jak si Robie stěžuje, na nepohodlí, kterému je vystavena. Autorka si však připravila i nejeden WOW moment. Jedním mi absolutně vyrazila dech, že jsem jenom pár minut koukala, jestli jsem to opravdu přečetla správně a jestli mě nešálí zrak!

Avšak celkově na mě kniha nijak nezapůsobila. Četla jsem jenom proto, že jsem byla zvědavá, jestli se Robie dočká happy endu, nebo ne. Z příběhu se určitě dalo vytřískat mnohem víc. Hluchá místa knize nechyběly - což je špatné. Malé plus, které knize připisuji je, že v příběhu není romantická zápletka mezi hlavními postavami. Robie je 15 a Max je o pěkný pár -více- let starší, autorka se opravdu zaměřila jenom na tu "dobrodružnou" část knihy.

Nedá mi to, a musím se zmínit o obálce. Měla bych přestat s tím, že knihy budu číst jenom kvůli jejich obálkách. Ano, to, že je můžeme -nebo musíme?- obdivovat je jasné. Ale vybírat si knihy podle obálky? Ježkova noho, kdy se konečně poučím?!!

5 komentářů:

  1. Mě tahle kniha taky zaujala obálkou, ale viděla jsem, jaké měla ještě před vydáním nízké hodnocení, což je pro mě většinou znamení, že s ejí mám vyhnout. Teď jsi mě v tom jenom utvrdila, tohle číst nebudu.

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle knížka mě opravdu velmi zaujala a strašně moc ráda bych si ji přečetla. Škoda, že nevyjde v ČR :-(

    OdpovědětVymazat
  3. Nevyzerá to zle, ale tá obálka je krásna naozaj 8D

    OdpovědětVymazat
  4. Aj som uvažovala, ale takto asi radšej nie. Vďaka za recenziu ^^

    OdpovědětVymazat
  5. Hej. Je nás viac tých čo čítame knihy kvôli obálkam :D Ale po tejto radšej nesiahnem. Pekná recenzia, ale nezaujalo ma to. :D

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.