23. 9. 2012

Tipy na.. #3

..AUTORY PÍŠÍCÍ PRAVOU FANTASY

Konečně další článek s tipy! :) Trvalo mi docela dlouho, než sem ho sepsala, protože o vaše tipy jsem prosila už před časem. Dneska to budou tipy jenom od VÁS, protože pravá, epická fantasy je něco, co nečtu - zatím (?).

Vaše tipy!

JOHN RONALD REUEL TOLKIEN
Pro všechny čtenáře - možná i nečtenáře - velmi známé jméno. Autor jedněch z nejznámějších fantasy knih. Život ve Středozemi je všem moc dobře známý. Jeden prsten vládne všem, jeden jim všem káže, jeden všechny přivede, do temnoty sváže. Hobit vyšel v originále již v roce 1937, proto se dnes může považovat za klasiku ve fantasy knihách. Díky tomuto dílu vznikla i trilogie Pán prstenů. Temný pán Sauron, Bilbo Pytlík, Frodo, Smíšek, Sam, Aragorn, Gandalf, Gimli, Boromir, Legolas.. a takto bych mohla pokračovat dál a dál, spousta postav, se kterými budete prožívat jejich dobrodružství.
Z dalších knih autora: Nedokončené příběhy, Silmarillion, Básně z trilogie Pána Prstenů, Tulák Rover..

TERRY GOODKIND
Autorova série Meč pravdy je nejen mezi českými čtenáři velmi populární. Richardův život se změní, když zachrání Kahlan, krásnou ženu, která zoufale prchá před Rahlovými úkladnými vrahy, když se pokouší najít Zedda, posledního velkého čaroděje. Pouze Zedd může vysvětit hledače pravdy, člověka s čistým srdcem a silnou vůlí, který bude muset vládnout strašlivou mocí, legendárního Meče pravdy. Pouze hledač může zabránit Rahlovi získat tři schránky Ordenu, které propůjčí moc nad vším živým tomu, kdo je má. Jak se Rahlův plán blíží svému osudovém vyvrcholení, Zedd vyzve Richarda, aby se stal hledačem. Richard se zpočátku zdráhá pozvednout meč a postavit se nebezpečím, která na něj číhají, přijme však tento úkol, když si uvědomí, že jeho svět zvadne pod bičem Rahlovi Temné nadvlády.

BRANDON SANDERSON
Od autora u nás vyšel první díl ze série Archiv Bouřné záře a tři díly série Mistborn. Anotace k Cestě králů - První kniha plánovaného desetidílného cyklu je vstupní bránou do světa Rošáru. Rošár je kamenná země zmítaná bouřemi, jimž se přizpůsobila příroda (rostliny rostou z kamene a v bouřích se zatahují do země, zvířata se ukrývají do ulit a tvrdých schránek) i lidé (města se staví podle přesných schémat v místech mezi skalami). Při bouřích se uvolňuje zvláštní energie, bouřná záře, kterou je možné nabít polodrahokamy a ty potom využít třeba k pohonu fabriálů (důmyslných zařízení, která lidem zjednodušují život). Předurčení jedinci dokáží pomocí bouřné záře znásobit své síly a získat mimořádné schopnosti. Tento svět čelí dvěma hrozbám: periodickým obdobím katastrofálních spouští, z nichž ta nejhorší a poslední má teprve přijít, a odvěkému nepříteli, pustonošům, proti němuž lidstvo v dávné minulosti bránily rytířské řády paprsku, než záhadně zmizely ze země. Lidem po nich zůstaly jenom střepkordy a střepláty, mystické zbraně, které mění obyčejné lidi v neporazitelné válečníky. Není jich mnoho a platí se za ně královstvími. V tomto světě se odvíjejí na pozadí poněkud absurdní války aletů proti paršendům osudy tří hlavních hrdinů, zprvu samostatně, postupně se v náznacích začínají prolínat.

URSULA K. LE GUIN
Tato autorka je pro českého čtenáře také velmi známou osobou. Knihy ze série Zeměmoří jsou velmi populární a velmi oblíbené. Zeměmoří - fascinující svět stvořený Velmistryní žánru SF&F Ursulou K. Le Guin. Knihy cyklu o Zeměmoří jsou často porovnávány s Tolkienovou Středozemí nebo Lewisovou Narnií. Čaroděj Zeměmoří je prvním románem cyklu. Někteří lidé se rodí obdařeni magickým talentem. Ten je však třeba cvičit a naučit se věci pojmenovávat jejich pravými jmény, což je skutečným a jediným klíčem k čarodějné moci. Mladý čaroděj Ged se musí postavit tajemnému Stínu, svému temnému Já, které v mladické nerozvážnosti vyvolal z říše mrtvých.

TERRY PRATCHETT
Když se řekne jméno Terryho Pratchetta, je jasné, že se snad každému vybaví jeho rozsáhlá série Zeměplocha. K dnešnímu dni vyšlo z této série už 34 dílů - v překladě. Ve světě, který leží na krunýři obrovské želvy, se vydává na cestu rozverná, temperamentní a neuvěřitelně výstřední výprava. Setkáte se s lakomým a naprosto neschopným čarodějem Mrakoplašem, naivním turistou Dvoukvítkem, jehož Zavazadlo za ním běhá jako pes na stovce malých nožiček, s draky, kteří existují, pokud na ně opravdu věříte, a samozřejmě dojdete až na okraj této podivné planety.

TRUDI CANAVAN
Od autorky Trudi Canavan u nás vychází/vyšly tři série - Trilogie o černém mágovi, Věk pěti, Zrádkyně. 1. kniha série Věk pěti. Když je Auraya vybrána, aby se stala kněžkou, rozhodně by ji nenapadlo, že o pouhých deset let později bude jednou z Bílých, nejmocnějších služebníků bohů.
Naneštěstí nemá moc času seznámit se s výjimečnými silami, které jí bohové propůjčí. V zemi se objevují tajemní černě odění čarodějové z jihu a proslýchá se, že budují velkou armádu. Auraya a její společníci se neúnavně snaží o vytvoření spojenectví mezi zeměmi severního kontinentu, ale čas se rychle krátí.
Do zemí Bílých přichází válka a pokud Auraya neovládne své nově získané schopnosti, ani přízeň bohů by nemusela stačit k jejich záchraně.

ANDRZEJ SAPKOWSKI
Zaklínač. Veleúspěšná sága, podle které byla vytvořena i počítačová hra. Ošlehaný muž bez věku, jehož bílé vlasy nejsou znakem stáří, ale mutace, kterou musel podstoupit. Placený i dobrovolný likvidátor prapodivných tvorů: mantichor, trollů, vidlohonů, strig, amfisbain - pokud ovšem ohrožují lidský rod; v takovém případě zabíjí i bytost zvanou člověk. Prvotřídní, skvělý bojovník, který není neporazitelný ani nezranitelný - naopak, téměř z každého dobrodružství si odnáší další šrámy na těle i na duši.Nově přeložené geraltovské povídky ze Stříbrného meče, něco z Věčného ohně a Meče osudu, doplněné povídkou Hlas rozumu kde Geralt vysvětluje, jak to všechno začalo.

GEORGE RAYMOND RICHARD MARTIN
Řekla bych, že to nejlepší na závěr. VELEúspěšná sága Píseň ledu a ohně. Winter is coming! Úvodní část epického fantasy eposu odehrávajícího se ve světě temného středověku, mezi statečnými rytíři, mocnými čaroději, draky, zlovlky a čarostromy...Jako strážce severu lord Stark považuje za prokletí, když ho král Robert pověří úřadem pobočníka vladaře a vyšle ho na jih, odkud se zatím nikdo z jeho rodiny nevrátil. Bezejmenní staří bohové nemají na jihu žádnou moc, Starkova rodina je brzy rozdělena a pobočník sám je polapen do sítě nebezpečných intrik. Ba co hůř, v exilu ve Svobodných městech za mořem dospěl pomstou posedlý chlapec. Jako dědic šíleného Dračího krále, jehož rodina byla vyvražděna, si dělá nárok na trůn.
A na severu, tam za Zdí, kde člověk nemůže nikdy říct, co je živé a co ne, se mezitím houfují mrtvé armády Jiných, které vyčkávají na konec léta a nadvládu dlouhé zimy. Příběh zrady a ambicí, lásky, čar a kouzel může začít.


Tak, opět děkuji za vaši spolupráci! Možná bych neměla psát o tématu, kterému se moc nevěnuji, ale když už jsou tu ty tipy, se kterými mi VY můžete pomoct;)..

7 komentářů:

  1. Hru o tróny som len pozerala ako serial a je to naozaj veľmi dobré, takže predpokladám, že aj kniha je super 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Hru o trůny jsem už začala číst, Canavan mám přečtenou každou knížku, která u nás vyšla, od Tolkiena mám přečteno Pán prstenů a chystám se na Hobita (snad se k němu dostanu ještě před prvním filmem) a přemýšlím o přečtení série Zaklínač a sérii Meč pravdy jsem viděla jen jako seriál, ale neoslovilo mě to tak moc, abych si to i přečetla

    OdpovědětVymazat
  3. hru o tróny tiež sledujem iba ako seriál, ale chystám sa niekedy (hádam boh dá) si prečítať aj knihy a z ostatných kníh mám prečítaného iba hobita a trudi canavan - trilogiu o černém mágovi a prvú časť z trilogie zrádkyň :)

    OdpovědětVymazat
  4. Seriál na motívy Terryho Goodkinda som videla a doposiaľ ho milujem, takže sa chystám prečítať si aj celú knižnú sériu, keďže samotný seriál má tak málo častí. Na Sapkovského ma neustále láka sestra, všetky knihy mám dokonca aj doma, len som si ešte nenašla čas prečítať si to. A čo sa týka Tolkiena, od toho sa chystám v blízkej dobe prečítať Hobbita, pretože to mám na povinné čítanie. Inak som na tom ako ty a epická fantasy sa mi zatiaľ nejako výrazne pod kožu nedostala. Ale rada by som to napravila :)

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji za tipy, musím se přiznat, že jsem ještě nic nečetla od Le Guinové nebo Sandersona. Je třeba to napravit:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Nečakala by som, že budem poznať len jediného autora - prvého. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Pán prstenů, Hra o trůny, Zaklínač... úžasné knihy. Doma mám ještě Čaroděje Zeměmoří, ale zatím nepřečteného a chystám se na Terryho Pratchetta, Terryho Goodkinda a Trudi Canavan. Je spoustu skvělých autorů píšících fantasy, jde jen o to je objevit. :) Já bych třeba ještě zmínila Patricka Rothfusse, jehož styl psaní je přesně můj šálek čaje.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.