11. 11. 2012

Recenze - Nadpozemská


Název: Nadpozemská
Autor: Cynthia Hand
Originální název: Unearthly
Série: Nadpozemská (#1)
Nakladatelství: CooBoo (2012)

Clara je sedmnáctiletá dívka, která žije s matkou a bratrem v Kalifornii. Její život je zdánlivě úplně obyčejný, ale ne. Clara nedávno zjistila, že je ze čtvrtiny anděl. Začínají se jí zdát sny o klukovi v ohni, později začne mít i vize, které ji postihnou kdykoli, když je to úplně nevhodné.. On je její poslání. Její andělské poslání. Proto se musí s rodinou přestěhovat, aby ke splnění svého poslání byla co nejblíže. Musí nastoupit do nové školy a nejprve je pochopitelně zmatená, ale poznává spoustu nových lidí. Přátel, možná i svou první lásku.

Knih s andělskou tématikou jsem moc nečetla, vlastně, Nadpozemská byla teprve druhou v pořadí. Každý autor má na svět andělů svůj názor, každý si ho vytvoří podle svého. V Nadpozemské je však svět andělů vytvořen velmi zajímavě. Čistí andělé, padlí andělé, černokřídlí.. jejich svět je moc zajímavý, abyste se o něm ale dozvěděli více, budete si muset Nadpozemskou přečíst. Clara jako anděl má spoustu schopností a různých dovedností. Na co sáhne, to se jí daří. Mluví všemi jazyky světa, když má udělat něco poprvé – nikdy jí to nedělá žádný problém. Na spoustu věcí si musí na veřejnosti dávat pozor, aby si lidé nevšimli, že je „jiná“.

V Nadpozemské je spousta úžasných postav. Clara je hrdinka, kterou jsem měla ráda od první strany. Srší vtipem, není to žádná ustrašená holčička, která by se bála s někým promluvit. Svými andělskými schopnostmi si ještě není příliš jistá, ale v průběhu knihy si je jistější a jistější. Téměř po celou knihu se nám tu rýsuje milostný trojúhelník – ach můj bože. Christian a Tucker. Mezi postavami je mnoho legračních, chytlavých a úžasných dialogů. Díky pošťuchování mezi Tuckerem a Clarou jsem se úžasně bavila a ujistila se v tom, že v této „válce o Clařino srdce“ u mě vede Tucker!

Nadpozemská je psaná v nezvyklém přítomném čase, ale to bezvadně dokresluje atmosféru příběhu. Příběh je nám také podán z pohledu Clary. Příběh o lásce na střední škole, zdá se to jako klišé, ale autorka se s tím dokázala poprat. Tentokrát to není ustrašená holčička, která pozná tajemného kluka, od kterého na každém kroku slyší větu „Drž se ode mě dál, nejsem pro tebe dost dobrý“. Tentokrát je tou tajemnou postavou Clara.

Nadpozemskou jsem si neskutečně užila. Jde o další skvělou knihu z produkce nakladatelství CooBoo. Kniha je to skvělá, ale není dokonalá. Příběh má pár drobných nedostatků. Jsou to ale minimální problémy, které při úžasné zápletce, bezvadnému stylu a velmi dobrému překladu nebudete ani vnímat.

Po prvním díle zůstalo mnoho nezodpovězených otázek. Po dočtení jsem mále měla chuť mrsknout knížkou o zeď, protože když si představím, že další díl vyjde v českém překladu až příští rok, jdou na mě mdloby. Ještě že jsem to neudělala, protože bych určitě poničila tu překrásnou obálku, která není nádherná jenom na pohled ale i na dotek. 

Příběh je nepředvidatelný a pár věcí mě opravdu překvapilo, že jsem nebyla schopná ničeho jiného než jenom zírat do zdi. Na druhý díl se neskutečně těším. Knihu bych určitě doporučila všem, kteří chtějí knihu o nádherných bytostech - andělech. O lásce, o emocích o osudovém rozhodnutí. 

Měla jsem nutkání, velké nutkání dát knize plné hodnocení. Musím být ale v hodnocení trošku přísnější:). Celkově tedy knize dávám 4*, protože jak jsem zmínila, jisté nedostatky tam byly. Ale kniha je to pořád úžasná. 
Děkuji nakladatelství CooBoo za poskytnutí recenzního výtisku.

4 komentáře:

  1. Mne sa veľmi páčila 8) Jedna z najlepších anjelských 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu mám teďka rozečtenou, takže recenzi si přečtu, až ji dočtu. Každopádně, mě se zatím hodně líbí... já jsem s andělskou tématikou četla zatím jen Zavrženého, ale toho se mi líbí o hodně víc. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jsem ráda, že se ti líbila. Pro mě to byla první andělská knížka, takže jsem pořádně nevěděla, co si o ní myslet. A máš pravdu, vlastně se jí nic moc nedá vytknout, ale přece tam "něco" maličkého schází.

    OdpovědětVymazat
  4. Ach ten Tucker. :D Já jsem hlavně zvědavá na třetí díl! Taky sem na první i druhý díl chtěla napsat svůj názor, ale nějak se celkově k psaní hodnocení nemám. :D
    Pro mě to myslím byla první "andělská" knížka a hodnotím ji stejně jako ty, nebyla bez chyby, ale četla se parádně, takže se to ztratilo mezi tím zbytkem. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Vaše komentáře! Každý mě potěší a vždy se snažím odpovídat.